CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Sunday, December 11, 2011

TIPS: Cara Membasuh CD

Bertemu lagi kita utk tips yg seterusnya.. Ini merupakan part yg paling femes ditanya oleh customer2 aku.. Senang x nak basuh cd? x leceh ke? sempat ke nak basuh? kalo poop camne plak nak basuh? Sesungguhnya x trauma langsung pun nak basuh cd ni.. Sambil2 layan mandi pun bleh basuh, seriously x mengambil masa yg lama pun..

Jika anda menggunakan nappy liner, itu sangat2 membantu bila baby poop.. Remove saje itu liner, angkat masuk plastik, ikat dan masuk dlm tong sampah.. Penggunaan liner boleh mengurangkan kerja2 membasuh inner CD..

Mengikut gambarajah di atas, terdapat kesan2 poo pada inner CD & insert.. Pancutkan lebihan poo td dengan air yg berarus deras terus ke dalam toilet bowl.. Kalo terlebih rajin/xmo tong sampah berbau, boleh jugek pancutkan poo pd nappy liner td ke dalam toilet bowl terlebih dahulu sblm liner dibuang.. Mau lebih jimat? Guna re-usable nappy liner..

In my case, kalo kat umah sndiri, aku & husband akan cuci dulu poo pada nappy liner sbb xnak tong sampah berbau & mau jimatkan penggunaan plastik.. Kat kg ni x rajin la plak, bungkus masuk plastik & campak dlm tong sampah saje..

Sessi seterusnya, bilas cd dan insert dengan kesan najis td dibawah air paip.. Tonyoh2 manja guna tangan saje.. Jangan berus itu cd+insert.. Kalo kesan kuning tu x hilang pun xpe.. Jgn paksa beliau utk menghilangkan diri..Seterusnya basuh skali cd2 lain yg hanya terkena pee..

In my case, kalau baby pee, aku kumpulkan je cd2 tu dlm pail.. Kalo baby poop je terus bilas than kumpulkan dlm pail td sampai penuh, baru aku bilas balik semua utk masukkan dlm washing machine..


Ni hasil2 cd+inserts yg dah di bilas, tunggu mau masuk machine saje.. Masukkan cd dalam laundry net dan inserts biarkan bertebaran dalam machine berpusing2 ye.. Masukkan 1/4 penutup pencuci saje.. Jgn letak banyak2 ye!

Tadaaaa.. Boleh sidai direct bawah matahari atau indoor guna kipas pun xpe.. If ada kesan stain kuning tu, ia akan hilang secara magicnya bila kena direct matahari.. Jgn lupa terbalikkan cd, biar innernya dok luar masa dijemuran utk mengelakkan outer yg pelbagai corak dan warna tu dr menjadi cepat pudar..


Haaaa, skarang u all bgtau, part mana yg leceh dalam menggunakan cd? ;)

3 comments:

nadia said...

tak sbr nk guna taw..hihi...kalau kat kosway..oblong laundry net tu leh masuk washing mesin tak..kemarin anak tauke yg jaga..x reti ckp melayu pulak..kalau macam pic wani tu..washing net ada..tp jenama oblong ni laundry net cam bentuk bakul bulat..leh masuk wm tak..kalau wani tau la...

Azwani Shaari said...

boleh je bentuk oblong ke triangle ke square ke, janji beliau laundry net..oblong tu bentuknya saje :)

puteri cahaya. said...

wahhh...mcm tu ke?