CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, December 26, 2013

Melatih Anak ke Tandas (Potty Training)


Anakanda yang sulung, Hadif dah pun genap usia 3 tahun 2/9/2013 yang lalu, tp masih dipakaikan lampin.. Mak nya yang x bersedia nak ajar ke tandas.. Lagipun Hadif banyak pakai cloth diapers, x rasa sangat duit mengalir beli 'pampers', sbb tu mak malas ni lengah2kan masa nak latih anak ke tandas..

Next year lak Hadif dah 4yo, sangat x sesuai dah kot gi tadika ber'pampers', so dah alang2 cuti skolah yg panjang, mmg decide nak latih Hadif time cuti sekolah yang panjang ini..  Aturan Allah mmg sangat cantik, hari Jumaat hari terakhir sekolah tu, aku kena room-in dgn Asyfa kat hospital & kami discaj hari Selasa.. Balik rumah terus mulakan misi melatih Hadif ke tandas.. 

Seminggu dua sblm latihan bermula, mmg kami lakibini dah ada bgtau Hadif yg nnti dia dah x boleh pakai 'pampers' lg, 'pampers' utk adik baby je.. Mula2 dia mcm ok la, tp bila hari first start PT, lepas mandi tu terus nak sarungkan seluar, Hadif mula request nak pakai 'pampers'.. Pujuk2 x jalan jugak, terus call teacher dia mintak pujukkan.. Teacher pun cakap le ngan Hadif yg dia dah xleh pakai 'pampers' lagik yada..yada... Hadif pun angguk2 je mengiyakan kata2 teacher.. Budak2 mmg gitu kan.. Ckp teacher semua x dibantah, padahal makpak dia pun cikgu jugak.. Haha..

So, hari pertama tak pakai 'pampers' ada jugak la adegan tercicir dlm seluar.. Tapi everytime dia shi-shi, dia akan bgtau la yg sluar dah basah.. 2nd day PT dah nampak progress sket.. Masih ada tercicir tapi dah reti bgtau nak shi-shi, cumanya ada time2 mmg shi-shi, ada jugak yg x kuar pape pun.. Hehe.. Yang bestnya, hari ke-3 dah xde adegan shi-shi tercicir.. Lega sesangat.. Tak sangka cepat je dapat PT kan Hadif.. Anak2 ni bijak, kita je kekadang under estimate derang, takut derang x bersedia, padahal maknya yg x bersedia nak pegang mop byk kali :P

Lps seminggu percubaan kat rumah, baru la hantar Hadif gi tadika balik.. Teacher2 pun baik hati sanggup sambung latih Hadif kat tadika.. Lagipun ada sorang lagi anak 3yo yang PT skali Hadif kat tadika tu.. Sampai skang ni, jarang-jarang sgt la Hadif tercicir unless kalau dia syok main & sayang nak tinggalkan mainan dia, mmg boleh terbabas la.. Tu pun x pernah lg terbabas poop.. Everytime nak poo, mmg dia bgtau & lepaskan hajat dia kat toilet..

Cumanya time tido malam & gi jalan2 mmg pakai lagi le diapers nya.. Ni pun kes mak x bersedia nak hadap tilam basah dan jugak x bersedia masuk public toilet yang entahkan ok entahkan tidak.. Hihiihi..

Ni masa open day tadika, ala2 amik report card..hihi

 Peace yoooo!

Abg Hadif & Adik Asyfa

 Buat homework..

Nempek kat rocker adik :D

Tahniah Abg Hadif dah PT.. Mama proud of you sayang :*

Thursday, December 19, 2013

Testimoni: Penjaga Pantang Jemari Tradisional

Banyak sungguh cerita yang terbengkalai.. Takpa, kita cuba gigih sehari satu cerita, kot dapat ye... Rancangan asalnya nak amik utk 3 minggu, tp memandangkan Asyfa kat NICU pun udah 3 minggu, so aku amik seminggu je perkhidmatan ni lps adik2 ipar balik ke Klntn..


Hari yang dijanjikan, suami g amik kat komuter Bt Caves.. Orgnya muda lagi.. Aku panggil kakak aje kat dia.. Indonesian.. Tp ada jugak penjaga pantang org melayu kita.. Ikut nasib la dpt yg mana..

7 Hari RM 1,000.00
3x Urutan Bersalin,
7x Penyediaan Mandian Herba, Bertungku, Ikatan Kain Bengkung
1x Lulur Herba
1xBertangas Memasak Masakan dan Minuman Pantang
2x Sehari Mandi dan Urut Bayi
Penjagaan Bayi: : Mencuci Pakaian Ibu dan Bayi dan Menukar Lampin Bayi

Ini pakej yg aku amik memandangkan dah byr deposit RM1K, kiranya habiskan duit deposit je la... Ni rate lama ni, tgk kat web Jemari Tradisional ni, harga udah melambung naik ye.. Jadi, adakah berbaloi servis yang diberikan?

Urutan Bersalin: Yang ni, bg aku urutnya biasa2 je.. Sedap lagi kakak tukang urut yang aku panggil dtg umah sblm ni..

Mandian Herba, Bertungku, Ikatan Kain Bengkung: Yang ni mmg standard kot, kalau amik tukang urut pun mmg depa akan buat semua ni skali termasuk dlm pakej urutan.. Bertungku pun best tukang urut yg aku amik sblm ni jugak, sbb dia tungku seluruh badan.. Yg jemari tradisional ni tungku kat perut n peha je..

Bertangas: Ok la... x pernah bertangas sblm ni, xtau nk compare..

Memasak: Yang OK nya sbb dia tolong masakkan extra utk suami n Abg Hadif mkn skali.. Yang KO nya, kenapakah lauk yg sama dimkn waktu tghari, dia hidangkan semula utk makan malam TANPA dipanaskan, TANPA ditukar mangkuk hidangan? Wahh, koboi giler.. Org dlm pantang lagi la xleh mkn lauk2 sejuk kot.. 2 hari aku observed dia, saje malas tegur, pastu baru la aku soh panaskan dulu lauk... Takkan benda common mcm tu pun dia xtau kot.. Even kalau bkn nak hidangkan utk org berpantang pun, biasanya mesti kita panaskan dulu mknn, ye dak?

Mandikan Bayi: Yang ni pun perlu ditegur jugak.. Dia terus mandikan baby dlm tub tanpa basuh dulu diaper area.. Pastu lak, dah mandi & sabun, tidak pulak dia bilas dulu dgn air bersih sblm angkat baby... Huhuhu

Bagi aku, servis ni OK if korang baru lepas pantang (masih dihari2 awal melahirkan bayi dan mmg xde sapa nak jaga) Mcm aku dah hari ke 35 baru guna servis derang, mmg rasa kurang berbaloi la... Sekadar nak habiskan deposit je, kalau nak tolak udah dia pulangkan separuh je deposit, lg la rugi..

Pape pun bagus ada servis mcm ni, utk ibu2 yg berpantang sndiri cuma still ada ruang utk diperbaiki supaya pelanggan puas hati dgn jumlah yg dibayar :)

Sunday, November 24, 2013

El-Asyfa dah discaj :D


Entry sebelum ni, El-Asyfa yang Mama Rindu ditulis pagi Jumaat.. Tgharinya pulak, dapat panggilan telefon dari NICU mintak mama siapkan baju & keperluan untuk room-in dengan Asyfa di Recovery Room, NICU.. Alhamdulillah, syukur dan teruja sangat2.. 


Nurse mintak mama bagi EBM kat Asyfa.. EBM yang dicampur dengan susu S24 utk boost kalori Asyfa agar cepat berat badan naik.. Masa tu berat Asyfa baru 2.75kg.. Mama juga diajar untuk timbang dan catitkan berat diapers Asyfa setiap kali lepas ditukar..

Asyfa dah x bergantung kepada sebarang mesin ataupun ubat masa tu.. Cuma dipantau untuk pastikan berat Asyfa naik & Asyfa jugak ada jaundice sket.. Malam 1st jaga Asyfa, mama bg jugak la EBM sekali.. Kena bg dengan jumlah 70ml.. Asyfa plak minum x habis.. Rugi plak rasa, EBM yg dah dipanaskan tahan sejam je.. Last2 skali tu je bg EBM,selebihnya mmg direct feed je.. Asyfa sangat pandai menyusu.. Sama mcm Abg hadif dulu..

Berpantang di hospital adalah sangat2 x seronok.. Mujur dah hari ke 24 masa tu.. Kesian siapa yg lepas deliver terus kena warded kat NICU tu. Dengan sejuk air cond yg menusuk tulang temulang, katil yg tinggi, makanan pun x berapa nak panas.. Huhuhu.. Pape pun, bersyukur adalah sebaik2 perkara ;)

5 hari mama & Asyfa 'bertapa' kat Recovery Room ni.. Selasa petang baru dapat balik rumah.. 5 hari di sana, berat Asyfa Alhmdulillah makin naik, walaupun mama x campur dgn formula milk yg dicadangkan.. Actually, doktor prescribe appeton jugak kat Asyfa, tp mama yg makan itu appeton.. Hanya dengan breastmilk, syukur berat Asyfa naik dari 2.75kg - 2.81kg - 2.82kg - 2.87kg.. Takpe la, naik sikit2 pun.. Lagipun Asyfa berselera je minum susu, every 2/3 hourly..

Dlm laporan doktor, Asyfa dirawat sbg pesakit Persistent Pulmonary Hypertension of the Newborn (PPHN) dan Nosocomial Pneumonia.. Mama google cari info berkenaan penyakit ni sblm doktor pakar round ward.. Kebetulan pakar yg datang haritu mmg pakar gred Jusa, mama tanya perkembangan Asyfa dan penyakitnya.. Menurut apa yg mama baca, PPHN boleh memberi long term neuro effect.. Bila ditanya kepada doktor pakar, katanya PPHN Asyfa dah settled.. Jika ada pun sebarang long term effect, ia adalah disebabkan keadaan Asyfa yang sangat2 tenat ketika dimasukkan ke NICU.. Even sbnrnya doktor pun x letakkan harapan yg tinggi utk Asyfa survived masa tu..

Kesan penggunaan mesin oksigen yang paling kuat juga mungkin menyebabkan paru2 Asyfa tak sekuat bayi lain.. Doktor cadangkan agar Asyfa tak dihantar ke nursery/day care dan elakkan dia daripada bercampur dgn bayi/kanak2 lain bg mengelakkan sbrng jangkitan.. Asyfa juga perlu dielakkan daripada berada di tempat2 yg sesak spt pasar malam dan travel utk perjalanan jauh.. Pendek kata, utk tempoh setahun awal ni, Asyfa perlu dielakkan daripada mendapat batuk atau selesema.. Jika Asyfa survived setahun awal ni, InsyAllah paru2 nya akan normal spt biasa.. 

Jadinya, lepas ni mama & baba dah start kena survey la, cari pengasuh yang boleh dtg jaga Asyfa kat rumah.. Atau mungkin jugak kena amik daily helper.. Seboleh2nya mmg nak elakkan daripada hantar Asyfa ke rumah orang melainkan kalau ada pengasuh yang boleh jaga Asyfa seorang je dan xde anak kecik kat rumah dia.. Bayaran, insyAllah boleh bincang.. Kalau pembaca yg budiman sekelian ada cadangan, boleh tinggalkan kat ruang komen ye.. Utk amik maid, rasanya x la kot.. Even boleh monitor guna CCTV, rumah ni sempit je pun.. x selesa plak kalau pakai maid.. 

Untuk sebarang komplikasi lain yg mungkin berlaku dan mungkin juga tidak berlaku, insyAllah kami akan terus konsisten berdoa utk kesejahteraan Asyfa, bersedekah juga utk Asyfa.. Mohon kalian terus doakan kesihatan bidadari kecil kami ya :)

Abg Hadif yg penyayang.. 


Nyenyak tidur..

Terima kasih atas semua yg mendoakan Asyfa.. Hanya Allah yg mampu membalasnya :) 

Friday, November 15, 2013

El-Asyfa yang Mama Rindu


Alhamdulillah, sehingga semalam Khamis 14/11/2013, di usia 23hari, Asyfa dah x perlukan bantuan sokongan oksigen tambahan lagi.. Asyfa dah mula belajar bernafas sendiri dan dipindahkan ke ICU Room 1, yang kurang kritikalnya berbanding bilik sebelum ini.. Mama bersyukur utk itu..

Cumanya, skarang ni Asyfa masih x boleh diberi susu terus dari badan sbb berat Asyfa makin menurun.. Lahir dengan berat 2.95kg, turun menjadi 2.75kg dan semalam berat Asyfa tinggal 2.66kg.. Alahai keciknya anak mama ni, lagi kecik dari berat newborn :(

Kalau tgk gambar kat atas tu, berbeza kan.... Masa masih guna bantuan oksigen & dok bawah warmer, badan dia nmpk gebu, pipi pun tembam, nmpk berlapis bawah dagu.. Yang dah xde bantuan oksigen tu gmbr smlm, kecik dan cengkung, berubah terus muka.. 

Jadinya, akibat berat badan yang tidak stabil, Asyfa perlu minum susu menggunakan tiub.. Doktor taknak Asyfa struggle menyusu sndiri yang boleh menyebabkan heart beat dia naik.. Bila direct feed, Asyfa akan guna banyak tenaga dan doktor pun xleh nak tau kuantiti susu yang Asyfa minum.. Sehingga semalam, susu diberikan kepada Asyfa sebanyak 70ml/feeding session, 3hourly.. Bermakna dalam seharian Asyfa akan minum 560ml, lebih dari sebotol mineral kecik tu.. Banyak jugak la kuantiti dia minum.. Harap2 berat Asyfa makin stabil dan naik..

Mohon kawan2 terus doakan mujahidah kecil ini ya.. 

Ya Allah, kurniakanlah kesembuhan daripada kesembuhanMu kepada Wan Nur El-Asyfa Binti Norazwani, agar lebih stabil degupan jantungnya, bertambah berat badannya, dapat meneruskan penyusuan langsung dengan ibunya, dianugerahkan kesihatan fizikal dan mental yang baik dan sihat tanpa sebarang komplikasi.. Amin..

Saya doakan kebaikan juga mengiringi kehidupan anda yang mendoakan puteri ini :)

Wednesday, November 13, 2013

Asyfa Day 21

Asyfa sudah 21 hari sehingga semalam.. Sampai je kat NICU Room 2, terkejut tgk tempat Asyfa xde, digantikan dengan bekas troli baby dan ada baby siap berbedung dlm tu.. Terpaku kejap mama & baba depan pintu.. Mana pulak Asyfa yg hanya ber'diaper' dibawah warmer ni... Sampai la sorang nurse tegur, 'Asyfa ada lagi tu, ktorang x amik pun..' Terus dalam hati mengucapkan syukur pada Allah, Alhamdulillah Asyfa dah x perlu guna warmer, dah boleh pakai baju dan berbedung.. 

Baju pink milik wad NICU merupakan baju ke-2 Asyfa selepas baju pertama yang dipakai dihari kelahirannya.. 'Ibu boleh stand by ye, kejap lagi susukan Asyfa', kata nurse.. Wahhh dah lama mama menantikan saat2 ini, nak susukan Asyfa sendiri.. Kata nurse lagi, Asyfa memang dah pandai sucking.. Bila nurse masukkan jari dlm mulut dia pun, dia pandai hisap.. Sbb tu doktor pakar mintak nurse call mama suruh datang hosp utk bf Asyfa.. Asyfa nampak susut dan cengkung.. Berat badan menurun dan kalau naik pun tidak stabil.. Sbb tu mama perlu susukan Asyfa.. 

Asyfa dalam pelukan mama.. 

Asyfa menikmati titisan susu mama.. Minum sampai tertidur.. 

My little girl.. 

#Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim, sembuhkanlah Wan Nur El-Asyfa Binti Norazwani dari segala penyakit dan musibah.. Berilah kekuatan utk mujahidah kecil ini untuk terus berjuang, sihat fizikal dan mental tanpa sebarang komplikasi.. Amin Ya Allah #             

Sunday, November 10, 2013

Time flies! Asyfa Day 19


Cepatnya masa berlalu.. Sedar tak sedar harini dah hari ke 19 Asyfa dilahirkan.. 19hari jugak mama berpantang tanpa Asyfa.. 19hari Asyfa di bawah jagaan para doktor dan nurse.. Paling penting, Allah dan malaikatNya juga yang jaga Asyfa..

Ini gambar Asyfa dihari ke 16.. Ketika gunakan bantuan pernafasan yg ini, nafas Asyfa kedengaran berbunyi.. Mcm org lelah.. Lain dari itu, nurse khabarkan semua yg gembira2.. Asyfa dah completekan antibiotik, mama dah boleh tukarkan diapers Asyfa lepas ni, minum susu pun dah x muntah, dah x guna drip air dan jika keadaan Asyfa makin pulih lepas ni, insyAllah mama akan diberikan bilik di NICU supaya dapat jaga Asyfa sendiri.. Syukur Alhamdulillah.. 

Di hari ke-17, lain pulak kisahnya.. Terkejut mama tgk Asyfa guna balik mesin oksigen yg digunakan pada hari ke-15 sblm ini.. Mama risau sangat2.. Asyfa juga diberikan Ventolin Evohaler akibat pernafasannya yg berbunyi.. Selepas balik dari jumpa Asyfa, cakap2 dengan Asyfa dan baba pun mcm biasa bacakan ayat2 Syifa di tepi Asyfa, mama pulang dgn jiwa penuh kesedihan.. 

Lambat mama tidur malam tu.. Mama google cari kelebihan bersedekah bagi mengubati penyakit.. Banyak kelebihan dan kisah2 keajaiban bersedekah yang mama jumpa di internet.. Mama bina semula keyakinan bahawa Allah jua lah yang Maha Menyembuhkan segala-galanya.. Jika doktor dan nurse tugasnya merawat penyakit selari dengan ilmu yg Allah kurniakan kpd mereka, ibubapa perlu berusaha secara alternatif dgn mempergiatkan amalan, memperbanyakkan sedekah, doa2, selawat, solat hajat dll.. Mama cuba positifkan diri dan taknak fikir yang buruk2.. Doa, doa dan doa, itukan senjata org mukmin..

Smlm, di hari ke 18, mama diberi peluang untuk menukar diaper Asyfa buat kali pertama.. Soiled diapers Asyfa perlu ditimbang untuk memastikan kuantiti urine/poop normal.. Pertama kali juga nurse bagi peluang untuk mama handle ebm yg perlu dimasukkan dalam tiub Asyfa.. Asyfa minum susu pun dah banyak. Almost 2oz setiap 3jam.. Asyfa dah x muntah.. Dah x perlu drip air.. Asyfa jugak dah x perlu guna Ventolin Evohaler.. InsyAllah dah xde masalah pernafasan berbunyi tu.. Asyfa on balik sejenis antibiotik dan ubat.. Pada hari yg doktor called utk dermakan darah pada Asyfa tu, ada doktor bgtau yg derang sedang pantau Asyfa sbb tgn kiri dia dan mata bergerak2.. Menurut nurse tadi, seharian ketika itu sahaja simptom itu berlaku dan x berulang dah lps tu.. Harap2 itu bukan sawan.. Abg Hadif dulu pun ketika dlm pantang slalu jadi mcm tu.. Asyik terkejut2.. Kelihatan spt sawan tapi bukan, dan simptom itu hilang sndiri bila makin membesar..

Wahai Allah yang Maha Menyembuhkan.. Sembuhkan lah Wan Nur El-Asyfa Bt Norazwani dari sebarang penyakit dan komplikasi.. Semoga anak kecil ini dapat membesar dengan sempurna, sihat tubuh badan, fizikal dan mental dan menjadi srikandi Islam yg mendaulatkan syiarMu ya Allah.. Amin Ya Rabbal 'Aalamin... 

Wednesday, November 6, 2013

Confinement Menu & Recipes

Alhamdulillah dapat melalui hari-hari berpantang dengan baik walaupun tanpa Asyfa disisi... Ingat lagi entry Confinement Lady (CL) ni? Mmg aku dah bayar deposit untuk amik pakej daripada Jemari Tradisional tu tapi memandangkan Asyfa belum balik maka terpaksa hold dulu itu CL.. 

Bila tiada CL dan berpantang di rumah sendiri, kehadiran encik suami dan 2 orang adik ipar adalah sangat2 membantu... Suami membantu menguruskan aku (cuci pad, sapu ubat luka, sapu gel pati halia, pakaikan bengkung, pakaikan stokin, angkut air herba mandian dan uruskan Abg Hadif).. Adik2 ipar plak tolong sediakan menu berpantang, settledkan urusan kain baju & kemas2 rumah.. Many thanks to them, Allah saje yang mampu membalasnya.. 

Ok, kali ni nak share resepi2 yang mudah dan berkhasiat serta sesuai untuk ibu-ibu berpantang.. Mmg menu yang simple tapi sedap.. Para suami yang x reti masak pun boleh try ni, super simple.. Ok, 2 menu dulu ye.. Entry yang lain nnt aku kasi menu lain pulak :D

Haruan Makan Anak Lada Hitam

 A) 
3 potong ikan haruan

B) 
2 ulas bawang putih 
3 ulas bawang merah 
lada hitam 

C)
halia dihiris
sos lada hitam
garam secukup rasa
sedikit minyak masak

Cara Memasak:
++Bahan A dipanggang..
++Bahan B ditumbuk..
++Tumis bahan B dengan sedikit minyak masak..
++Masukkan sos lada hitam, garam dan halia..
++Masukkan sedikit air dan biarkan sebati sehingga kuahnya pekat..
++Salutkan kuah pada ikan haruan yang telah dipanggang..

Sayur Lobak Campur Pegaga 

A)
1 ulas bawang putih
Sedikit ikan bilis
lada hitam

B)
Lobak putih
Lobak merah
Pegaga
Halia

Sedikit air
Sedikit minyak untuk menumis

Cara Memasak:
++Bahan A ditumbuk..
++Bahan B dihiris
++Tumis bahan A dengan sedikit minyak..
++Masukkan bahan B
++Masukkan sedikit air
++Jangan masak terlalu lama untuk mengekalkan kesegaran sayur..

Tips Masakan:
**Ikan haruan sangat sesuai untuk ibu berpantang kerana ia mampu melicinkan dan menegangkan kulit badan selain menyembuhkan luka dalaman dan luaran kerana kandungan protein, albumin, asid amino dan lemak yang ada padanya.

**Lobak putih dan pegaga menggalakkan penghasilan susu ibu

**Halia dikatakan mempunyai sifat yang panas dan kering. Dgn memakannya sepanjang tempoh berpantang dapat memecahkan angin, menghilangkan sejuk badan dan membantu proses penghadaman.

Inilah confinement ladies aku yang sangat baik hati, pandai memasak, pandai menguruskan rumah tangga dan masih bujang trang tang tang.. Untung sapa dapat ni.. Hihihi..

Saturday, November 2, 2013

Asyfa Day 11


Td doctor called mintak mama & baba ke hospital.. Asyfa perlukan penambahan sel darah merah.. Doctor mintak mama dermakan darah untuk Asyfa.. Lps lunch dan bersiap2, mama & baba terus ke hospital untuk jumpa Asyfa.. Berdebar jugak dalam hati.. U know that kind of feeling, sangat la risau kalau dapat panggilan telefon daripada hospital :(

Sampai2 tu, nurse kasi jumpa Asyfa dulu sementara dia panggilkan doktor.. Mama teruskan salam untuk Asyfa dan ceritakan semua yang baik-baik.. Mama salurkan semangat dan aura positif supaya Asyfa akan terus kuat untuk berjuang.. Mama beritahu juga yang setiap malam Abg Hadif akan mintak mama ajarkan doa untuk dia baca kepada adiknya.. Moga puteri mama akan terus diberi kekuatan dan kesembuhan yang berpanjangan dari Yang Maha Pencipta.. Aminn

Walau dalam mata terpejam, Asyfa genggam erat jari mama.. 

 Asyfa dah mula bukak mata 2-3harini.. Alhamdulillah ya Allah..



Baba mengalunkan bacaan ayat2 Syifa kepada Asyfa.. Moga dapat menjadi asbab kesembuhan mu sayang..



Doktor bagitau yang sel darah merah Asyfa kurang sedikit daripada jumlah yang normal.. Probably disebabkan kekerapan darahnya di ambil akibat penggunaan mesin oksigen.. Bukan disebabkan apa2 penyakit.. Jadi doktor mintak mama dermakan darah untuk Asyfa.. Alhamdulillah jugak mama berdarah O +ve, universal untuk semua penerima termasuk Asyfa yang berdarah A..


Berkenaan mesin oksigen pula, perkembangan untuk 11 hari ini, Asyfa bermula dengan 100% bergantung pada mesin, dikurangkan kepada 70%, seterusnya 60% statik selama 3 hari, turun lagi kepada 40%, semalam 38% dan hari ini 30%.. Alhamdulillah ya Allah..

Berkenaan susu, hari ke 6 Asyfa diberi susu tapi dia muntahkan balik.. Terpaksa puasa balik beberapa hari sehingga kelmarin, smlm dan hari ini nampak positif.. Asyfa mula terima susu dan kuantiti semakin ditambah..

Terima kasih kepada semua yang tak putus2 mengirimkan doa buat Asyfa.. Yang menyalurkan semangat buat mama & baba agar lebih tabah.. Yang sentiasa bertanyakan khabar kami dan Asyfa.. Alhamdulillah dikurniakan keluarga, saudara mara dan rakan2 samada dikenali ataupun tidak yang sangat prihatin.. Hanya Allah yang mampu membalas budi baik kalian mendoakan puteri kami..

Ya Allah anugerahkanlah ke atas kami, wahai Tuhan kami, penawar kepada penawarMu, juga keberkatan daripada keberkatanMu, juga rahmat daripada rahmatMu, terhadap penderitaan-penderitaan yang dideritai oleh orang yang sakit, juga mereka yang lemah, dan sembuhkan lah, sembuhkan lah, sembuhkan lah Wan Nur El-Asyfa Binti Norazwani dengan rahmatMu ya Allah, wahai yang paling mengasihani daripada segala yang mengasihani.. Amin..

Wednesday, October 30, 2013

Berbagi Rasa

Abg Hadif officially berhenti menyusu badan pada usia 2 tahun 5 bulan 3 minggu dan 2 hari.. Mama pernah berhajat nak tandem nursing both abang & adik bila adik lahir.. Tapinya Abg Hadif dah x sudi nak menyusu badan.. Bila mama buat muka kesian mintak dia bf, dia masukkan kejap je mulut dia, pura2 menyusu dan tetiba 'siapppp'.. Uhhh mmg betul2 nak amik hati je tu.. 

Di sebabkan keperluan susu utk adik masih x terlalu mendesak, mama terpaksa jugak mencari jalan utk bg Abg Hadif minum ebm mama...

Hasil tuaian mama..

Simpan dalam bekas dadih ni utk bekalan adik di NICU.. Tapi adik x perlukan sebanyak ini pun...

Mama offer pada Abg Hadif utk mix dgn susu strawberry atau coklat..

Abg Hadif setuju utk campur dengan susu strawberry..

Alhmdulillah, Abg Hadif minum sampai habiss... Siap cakap, 'ermm sedapnya susu mama.. tima kasih mama..'

Tapi yang sebenarnya Abg Hadif x kuat mana pun minum susu.. Hanya minum sekali di tadika dan sekali di rumah sblm tido.. Jadinya x luak mana pun stok ebm ni.. Cuma mungkin xyah dah nak restock fresh milk kat dia... Boleh ganti terus dgn ebm.. Cuma beli susu yg berperisa je.. 

Btw, lepas stop menyusu badan Abg Hadif langsung xnak minum susu putih biasa, mmg kena bg yg berperisa coklat/strawberry mix dgn fresh milk..

Wan Nur El-Asyfa :)

Hari ke-7, secara rasminya adik diberi nama Wan Nur El-Asyfa.. Sbnrnya nak letak nama Wan Nur El-Fadwa tapi memandangkan kondisi adik yang belum stabil, Asyfa (Penyembuh) lebih sesuai.. Moga menjadi satu doa bila adik kerap di panggil Asyfa.. Moga cepatlah adik sembuh.. Aminnn :)

Monday, October 28, 2013

Unplanned Home Birth Story

Alhamdulillah, 2nd pregnancy with little adik inside sangat la dimudahkan Allah.. Sama mcm Abg Hadif dulu, xde morning sickness, xde masalah kesihatan, xde GDM, xde low blood pressure, semuanya berjalan dengan lancar dan dipermudahkan Allah..

Disebabkan xde risiko2 yang tinggi, maka kami decide utk membuat monthly check up di klinik swasta sahaja dan seterusnya di lanjutkan ke GMC pada usia kandungan 8bulan ke atas.. Sampai last check up, Jumaat 18 Oktober tu, still no sign.. Esoknya 19 Okt tu dah due date.. Dlm hati dok syak, mesti overdue mcm si abg jugak.. Ntah2 kena induce plak lagi 10hari.. (Polisi di GMC benarkan tunggu sampai 10hari slps overdue).. Udah ler dah amik cuti awal, beronok2 je la kat rumah, makan tido sampai dah xtau nak buat apa...

Pagi Ahad 20 Okt tu smpt lagi turun tangga manually 16 tingkat sampai habis.. Pastu round Tasik Sri Gombak plak 2 round.. Still no sign jugak.. Sambung la beronok2 lagi kat rumah.. Sampai la hari Rabu kejadian.......

1st contraction jam 1.45pm.. Tapi contraction yg sangat2 la mild.. On off gitu je, still boleh masak2 n makan2 dgn aman damai.. Lauk terakhir aku masak ialah sambal sardin dan tempe goreng.. Pastu SIL buat masak lemak ikan kering dgn nenas, ada dragon fruit juice lagi.. Menu last yg sedap..

2.38pm ni wasap baba sambil lunch.. Contraction kerap sikit tp still bearable..

Dalam jam 3.30pm elok lepas lunch, terus masuk bilik n baring kat katil.. Dah start heavy contraction.. Mintak baba massage pinggang.. Mula2 ok, hilang sakit.. Lama2 massage tak memberi kesan lagi.. Terasa ada sesuatu yg keluar.. Ok, mucus plug dah kluar..

Soh baba gi amik Abg Hadif kat tadika dulu smntara mama mandi dgn hot shower.. Melayan contraction sambil mandi air suam dan kawal pernafasan dgn baik sangat membantu melegakan contraction pain.. (Ni apa yg mama cedok kat Gentle Birth Group)..Tak lama dlm bilik air, dah rasa ada urge to push.. Then boleh rasa sudah ada rambut adik down there..

Baba masuk bilik.. Mintak baba check.. Confirm mmg rambut adik dah nampak.. Elok je kluar dari bilik air, adik pun meluncur keluar dalam keadaan mama berdiri sambil membengkokkan kaki.. Baba sempat sambut adik ke pangkuan..

Inilah wajah kesayangan hamba..

Tanah Tempat tumpahnya darahku..

4.19pm (Waktu yang kami declare pada pihak hospital)
Adik lahir x nangis.. Baba tepuk2 blakang adik ala2 dlm citer One Born Every Minute In UK.. Sejurus slps tu adik pun nangis.. Mama peluk adik, letakkan di dada.. Skin to skin.. Cuba utk bf adik, tapi adik tak hisap pun.. Yang mama nampak, kaki adik biru dan sejuk..

Baba call few friends.. Sis Hanz Jamaluddin je yang jawab panggilan.. She is a Child Birth Educator.. Dia sndiri dapat dengar tangisan adik dlm phone.. Jadinya kami beranggapan nothing much to worry.. Sis Hanz suruh bancuh kopi pekat tanpa gula utk mama minum..

Baba azan dan iqamahkan adik.. Azan sampai tersalah2.. Mama simpan ketawa dlm hati..

Call pulak 999 mintak dihantarkan ambulan sbb mama belum deliver placenta.. Ambulan sampai lewat jugak.. Dlm 5.15pm.. 

Mama dan adik tunggu atas katil.. Mama tanya paramedik yg datang tu, adik ok ke tak.. Katanya adik ok je..

Delayed Cord Clamping dalam sejam jugak.. Nurse potong cord adik dan cuba keluarkan uri..

Uri tak berjaya di keluarkan lagi.. Adik siap2 pakai baju baru yang pertama.. Masa ni adik poop dan batuk dan bersin.. Cik Lah pangku adik dalam ambulan, baba, Abg Hadif & Cik Su follow dgn kereta..

Sampai di Hosp Selayang, mama di hantar ke labour room.. Cubaan mengeluarkan uri berjaya.. Walaupun hanya 1st degree tear, mama tetap kena jahit.. Cuma x seteruk kena jahit time Abg Hadif dulu.. Sambil2 dijahit, doktor datang interview mama.. Mama cerita spt yg di atas.. Doktor siap melawak lagi, owhh boleh sangat nak beranak 10x, senang sangat.. Huhuhu..

Lps siap dijahit, mama kena tunggu dlm sejam dulu kat LR sblm doktor dtg check jahitan & kemudian baru boleh masuk ward..

Masa tunggu ni la baru mama tau adik masuk NICU sbb suhu badan drop (34 darjah celcius shj) dan oksigen adik juga drop.. Sungguh, mama risau sangat2.. Adik yang kelihatan ok awalnya, dah nangis, dah poop, dah bersin, dah batuk, dah bukak mata, dah bg respon, yang nampak ok tiba2 di hantar ke NICU :(

Bermula kisah sedih mama.. Warded dgn katil baby yang kosong.. Sekosong jiwa mama.. Mama request utk jumpa adik kat NICU.. Dlm jam 10.30pm masa tu.. Baru mama berkesempatan berjumpa dgn adik semula.. Sebak hati tgk adik dalam keadaan tak sedarkan diri dibawah pengaruh morphine.. Adik terpaksa utk 'tidak disedarkan' supaya adik tak rasa sakit akibat banyak sangat wayar yang berselirat di badan adik.. Mama rasa mcm mimpi.. Baru tadi dekat rumah, mama bebas peluk adik.. Sekarang mama dah x berpeluang nak bebas peluk adik..

Doktor explain yang keadaan adik tenat.. Adik tertelan meconium, adik kekurangan oksigen, ada internal bleeding dlm paru2 adik dan organ dalaman adik.. Mama sedih sangat2 tapi mama tetap taknak mengalirkan air mata depan adik.. Mama cuba bertenang dan cakap2 dengan adik.. Mintak adik bertahan dan kuatkan semangat sbb doa mama sentiasa mengiringi perjalanan adik.. Mama mintak adik kuat, sbb Abg Hadif tunggu adik kat rumah.. Mcm2 yang mama cakapkan dekat adik sambil usap adik lembut..

Balik semula ke ward, mama langsung x boleh nak lelapkan mata.. Mama risaukan adik.. Mama kirimkan doa untuk adik.. Mama terlelap sekejap tapi terjaga semula bila nurse masuk dalam jam 3.30am.. Nurse cari baba.. Katanya doktor nak jumpa baba kat NICU.. Ya Allah, berita apakah yang mau di sampaikan pagi2 begini.. 

Lama sangat baba jumpa doktor, mama sms mintak ambil mama kat ward.. Mama nak masuk NICU tgk adik.. Rupa2nya adik masih tenat walaupun telah diberi mesin yg kuat dan bagus.. Doktor bgtau yg esok pagi, adik akan bertukar menggunakan mesin yang paling kuat.. Dan itu adalah ikhtiar mereka yang terakhir.. 

Mama balik ke ward dengan jiwa yang bertambah kosong.. Baba ke surau tunaikan solat hajat utk adik.. Mohon agar adik terus kuat berjuang..

Keesokan harinya, mama ke NICU lg utk jenguk adik.. Adik masih tenat (mungkin antara yang paling tenat dalam ramai2 bayi di situ) tapi stabil.. Tiada tindakbalas -ve terhadap mesin2 dan ubat-ubatan yg dimasukkan.. Mama teruskan kata2 semangat terhadap adik.. Semua org sayangkan adik, semua org doakan adik.. 

Mama turun makan di kafe sblm kembali ke ward.. Mama berehat di ward smntara baba balik untuk uruskan uri adik.. Dlm jam 2.30pm, nurse bgtau yg mama dah boleh discharge.. So, call baba mintak dtg amik mama.. Sedih mengenangkan terpaksa mama balik tanpa adik.. 

Rindu mama terubat mengenangkan mama ada Abg Hadif kat rumah.. Pertama kali kami berpisah semenjak Abg Hadif dilahirkan 2 Sept 2010.. Abg Hadif x pernah langsung berjauhan dari mama.. Di rumah, Abg Hadif bertanya adik babynya.. Mama bgtau yang adik sakit, jadi abg kena sentiasa doakan adik, moga cepat sembuh..

Jumaat dan Sabtu di rumah sahaja ditemani keluarga mertua yang datang dari Kelantan.. Ahad pula dikunjungi Shema & kakakku Nora.. Dlm tempoh itu, mama masih ke hospital untuk memberikan kata2 semangat buat adik..

Adik mama masih tenat tapi stabil.. Itu rumusan doktor dan mama tetap yakin pada kuasa doa.. Setiap yang di langit dan di bumi itu di bawah pemerhatian Allah.. Tiada apa yang mustahil bagi Allah.. 

To be continued..

Tuesday, October 8, 2013

3009 - Prisoners I Wangsa Grill by Chef Zubir I Present :D

Ini pulak entry tertangguh seminggu daripada hari kelahiran yg ke-30.. Ok dah tua dah.. Kebetulan birthday jatuh hari Isnin yg merupakan cuti peristiwa utk sekolah my Hazar.. Aku pun tumpang sekaki amik cuti memandangkan cuti berbaki lagi 3hari, sedangkan dah apply early maternity leave.. 1st time rasanya ni, cuti x habis guna..

So, dah cuti2 tu, lepas hantar Hadif gi tadika, lepak2 je kat rumah layan tido & breakfast dgn nasi kerabu.. Bersantai2 je la pagi tu membawa ke tengahari.. Cadangnya lepas Zohor nak layan Movie.. Dah lama sangat sangat sangat tak pi tgk wayang.. Awal2 kawen dulu skali je pernah pergi.. Lps tu mmg x pergi2 dah..


 Bergerak la ke Jusco Kepong layang ini cerita.. Best la jugak ceritanya.. Kira aku boleh layan sampai habis tanpa mengantuk dan tertidur tu kira best la citer ni.. Hihihi

Habis citer ni gi redeem Jusco Birthday Voucher plak.. Rugi x redeem sblm layan movie sbb ada dpt 1 voucher buy 1 free 1 movie.. Ni xtau la bila nak guna voucher tu, valid sampai Nov je pun... Huhuhu

Lps redeem voucher, cadangnya nak makan2 sat kat Secret Recipe tp dah lewat sangat time tu.. Confirm jalan jem nak rushing amik Abg Hadif kat tadika.. Jadinya beli kek je la 2 slices.. Mmg ye pun, tersangkut dlm jem sampai dekat kul 7pm dah baru amik si bujang tu.. Kesian plak kat dia lambat amik. Huhu

So balik rumah, siap2 mandi solat segala, mau pergi makan2 kat Wangsa Grill by Chef Zubir.. Dgn harapan Chef Zubir le yg masak malam tu.. Hihihi.. So lepas Maghrib ke sana, almost full house, mujur ada satu dua lagi meja kosong.. So, sesi meng-order makanan pun bermula.. Aku letak harga skali eh utk guideline sapa yg nak pergi.. (Sblm pergi sini, google cari harga xdak plak blogger lain mau letak..)

Starter: Burrito's RM15.50

Asian Style Oxtail Soup RM15.50 (sekeping roti dah disebat oleh Hadif)

Freshly squeezed Californian Strawberry RM10 & Chocolate Milk Shake RM9.50

Norwegian Salmon & Chilean Blue Mussels RM35.50

Australian Baby lamb fore shank - Chef signature dish RM36.50

Chef Zubir yang super busy sebab customers datang x henti2, siap tunggu turn meja kosong lagik..

Besoo haaa terpampang gambar beliau.. Aura master chef la ni.. hihi

Abg Hadif yg tersengih lebar..

Di satu dinding yg lain..

Ok jugak la menu & masakannya.. Banyak baca review blogger lain kata small portion, makan x kenyang.. xtau la apa yg depa order tp x kenyang tu sbb kami laki bini makan kenyang elok je.. xde la kecik sangat portion mknn dia.. Cumanya nak mai makan selalu tu tak la kan.. Setakat meraikan hari2 istimewa tu ok la...

*
*
*
*
*
*
*
*

Sebenarnya dah dapat early birthday present sebulan dua yang lepas gara2 henfon sedia ada dah layak di campak ke laut.. Bayangkan ler, tipon lama aku tu, tekan huruf 'a' dia baca sebagai 'send'.. Tak ke haru nak reply msg.. Akhirnya ntah berapa banyak msg kosong dihantar kat kawan2 & customer.. 

Merungut2 psl phone depan suami, dpt la Samsung Galaxy Grand sebijik... Tapi x terasa la aura hadiah birthday sbb dapat awai sangat.. Jadinya, di hari lahir isteri, suami offer Medela Freestyle sebijik... Waaaa, mmg idaman kalbu tu.... Search tgk harga kat FabulousMom & OneBabyWorld RM1799 je paling murah.. Online seller ada la semurah 1.4k+ tapi risau jugak bab2 warranty ni..

Setelah dipertimbangtarakan, suami soh beli kat FabulousMom je, dulu pun beli Ameda kat situ jugak.. Apa2 isu warranty mmg senang nak claimed.. Suami risau beli2 online benda mahal ni takut kang seller tu x dpt dihubungi ke apa ke.. Tak ke naya.. So, dia kata biar la byr mahal sket, janji sng nak cari balik seller.. Mak ikutkan aje orang nak belanja.. Hihi

Ini la yang mama & adik baby dpt di hari lahir :D

InsyAllah akan dipergunakan sebaik mungkin.. Moga murah rezeki adik & dapat breastfeed for 2yrs mcm Abg Hadif jugak.. Aminnn :) 

Tq ye baba.. Muahhsss :*

Wednesday, September 25, 2013

Muslimah Hair Saloon di Gombak :D

Saya merasakan satu kesukaran untuk memotong dan mencuci rambut di kedai yang dikendalikan oleh seorang wanita muslim dalam keadaan privacy tanpa perlu mendedahkan aurat kepada yang tidak layak melihatnya.. Susahkan nak jumpa muslimah hair saloon ni..


Maka, pelayaran di internet diteruskan dengan bantuan pakcik google, saya berjaya menemui blog Sue Beauty Saloon yang menawarkan khidmat utk pelanggan wanita sahaja.. Paling best tentulah kerana saloon ni dekat saje dgn rumah saya.. Jika anda familiar dengan Giant Batu Caves, pasti xkan sesat ke sini.. 

Dipendekkan cerita, aritu dah arrange appointment dengan Kak Sue owner saloon ni utk potong & cuci rambut.. Ok la, puas hati dgn sentuhan beliau.. 2nd time datang haritu saje nak try massage.. Tapi yg ni kureng sikit, rasa mcm lagi best massage kat Piu Pura.. Selain rawatan rambut & massage, khidmat berbekam, sauna, facial dan mcm2 lagi ada kat sini.. Tapi yg lain2 tu x pernah try la lagi.. Nak jugak try bekam, tunggu next year la kot, InsyAllah..


Tahniah utk Kak Sue sbb telah menunaikan satu fardu kifayah utk warga muslimat Gombak dan sekitarnya.. Moga ini juga menjadi asbab pahala berganda dari Allah swt, amin :)

Jom pi trim rambut :D

p/s: Kak Sue boleh dihubungi di talian 013 9092456