CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Tuesday, November 22, 2011

TIPS: Istilah dalam CD

Atas permintaan ramai (cewahhhh), aku akan berkongsi tips berCD.. Mula2 mari kita berkenalan dengan istilah2 yg sering digunapakai dalam CD.. CD=Cloth Diaper ye, jangan ngade2 tanya plak :P

Outer: Merupakan bahagian luar CD.. Ada yg printed (macam2 corak adaa) dan ada jugak yg plain.. Outer selalunya menggunakan Polyurethane laminate (PUL).. PUL bersifat kalis air utk mengelakkan kebocoran..

Yang brown love ni dipanggil minky sbb gebu ala2 baldu gitu.. Yg kaler cream tu plak kita panggil PUL saje.. Both kalis air ye.. Ada sstgh CD lama guna cotton sbg outer, if dia x letak hidden PUL, mmg boleh bocor la, so most of CDs nowadays semuanya guna PUL.. Istilah minky digunakan utk membezakan PUL biasa dgn yg baldu.. Faham? Ok next...........

Bahagian dlm CD dipanggil inner.. Inner yg akan bersentuhan dengan bum bum baby utk CD jenis poket.. Ada banyak material jugak.. Kebiasaannya fleece & suede dan ada jugak dari bamboo.. Fleece bersifat stay-dry, kalo anak pee banyak pun still rasa kering je.. Bamboo elok utk anak yg berkulit sensitif tp bukan jenis stay-dry, so akan rasa lembab2 sket bila anak dah pee banyak.. CD yang menggunakan inner bamboo selalunya lebih mahal drpd inner fleece/suede..

Yang beratur panjang kat atas ni kita panggil insert.. Berfungsi sebagai penyerap pee.. Yang paling selalu digunakan ialah jenis microfiber (mf).. MF xboleh bersentuhan direct dengan kulit baby sbb dia bersifat menyerap cecair dengan kuat, if direct dengan kulit baby, segala kelembapan semulajadi pd kulit pun habis ditarik sama.. Mental notes disini, jangan gatai2 lapik mf direct pada bum bum baby..

Insert lain yg glemer antaranya bamboo (charcoal/terry/cotton), zorb & hemp.. Selalunya dijadikan booster.. Utk serapan lebih banyak jika anak heavy wetter.. Ada jugak insert yg menggabungkan 2 material contohnya bahagian atasnya mf, bawahnya hemp utk serapan lebih banyak.. Ada jugak yg combine bamboo terry di atas & mf kat bawah supaya boleh direct pd kulit baby etc...

Ini yg dipanggil pocket cd sbb ada poket kat bahagian atasnya utk dimasukkan insert.. Walaupun insert jenis bamboo/zorb boleh direct pd kulit baby, bila masukkan dlm poket jd lebih kemas gitu.. Kalau mf mmg wajib la masukkan dalam poket tau! Pocket cd kebiasaanya menjadi kegemaran ramai ibu sbb lebih menyerupai DD, pilihan yg pelbagai & affordable!

Ini plak cover cd.. Boleh terus direct letak insert.. Kelebihannya, if baby pee, x perlu tukar keseluruhan CD, tukar insert saje, cover boleh guna lg.. Cover lebih mahal dr pocket cd & tak banyak choice sangat..

Ni jenis AI2.. Ada button pada (shell) inner cd utk attach pada soaker.. (soaker adalah insert tp dipanggil soaker utk cd jenis ini) AI2 lebih mudah dari pocket cd sbb lekatkan je butang shell dgn soaker dan siap utk dipakai tp mcm cover cd jugak, jenis ni x sebanyak pocket cd..

Jenis2 lain pun ada lagi tapi xyah la citer pepanjang nnti u all pening lak, huhu..

Yang dalam bulatan tu laundry tab utk lekatkan velcro ketika mau basuh cd.. Tujuannya supaya velcro x memeluk cd2 lain yg boleh menyebabkan velcro rosak dan tidak tahan lama.. Owhh penantnya nak menaip udah 1.40am..

Ni butang banyak2 dipanggil adjustable button utk laraskan size cd mengikut saiz tubuh anak.. Kebanyakkan CD boleh digunakan utk berat anak 3-13kg, ada jugak yg boleh guna sampai 15kg, 17kg atau 18kg bergantung kepada cutting cd..

Ni nappy liners boleh dilapik atas inner cd utk memudahkan kerja2 membersihkan poo anak..

Washing net lak guna utk basuh CD, inserts boleh dibiarkan bergelimpangan berputaran dalam wm, xyah masuk net.. Wet bag plak utk isi cd kotor (boleh digunakan di rumah pengasuh) atau kalo g berkelah ke boleh guna wet bag utk isi baju kotor, baju basah etc sbb ia kalis air, kalis bau, kalis rindu, kalis pilu..Ok ngantuk gilerr xleh bukak mata dah..

Ok, dah habis baca? Mommy yg baru nak berjinak2 dengan cd, adakah anda merasakan entry ini bermanfaat? Tips apakah lg yg anda mau berkenaan cd? Sila tinggalkan jawapan di ruang komen :P

Ok, tdoo jom.. Krohhh...Krohhhhhhh

Eh ehh jap.. Jika ada pape penerangan aku yg kurang tepat ke, sila2 tegur ye.. Aku pun baru berCD, mau kongsi2 sekadar yg tau saje, mari2 sharing is caring ;)

3 comments:

Kasih Kita said...

Wah.. sangat bermanfaat. nanti cerita cara basuh cd ek. tq :)

Musliza Hasni said...

wani, jenuh jgk aku nk mmbezakan termnyer..haha...aku nk tau ler:
1) bler kiter mskkan insert tu, tak jd bergumpalker nnt..kan ank kiter aktif lompat sana sini..
2) nnt ble peepee, jd kembung cam drypers ker?
3) ko bg CD ni kat pengasuh siap2 pasang insert ker? senangker nk ajar pengasuh tu..
4) yg nappy liner tu bentang jer atas inner tu yer..nnt tak gumpal jgk dgn poo poo tu...haha..
5) maknanyer kiter bkn shj kena bsh CD..kiter kn bsh insert jgk..
Haha..sorry aku byk tanya..xtau ler..tq

Azwani Shaari said...

arna: tq, insyAllah next entry nnti ya! :D

hasni: ok aku cuba jawab..hihi
1. sbb tu kena adjust pada sizing yg betui.. if ank pakai size m laraskn butang pd saiz m supaya it fits nicely dgn potongan montot n peha anak, baru ia statik x kira mcmana lasak si anak..

2. xde la mengembung cuma bila kita pgg rasa cd tu udah berat sbb menampung pee.

3. yup, aku bg yg velcro, pasang insert siap2 n lapik liner skali.. dia tinggal pakaikn je, sebijik mcm handle dd..

4. nappy liner tu bentangkn je, dia bukan mcm tissue so x bergumpal..

5. yes, kena basuh both items.. bila nk basuh tanggalkn insert dr poket, basuh asing2 br cepat kering..

:)