CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Sunday, September 21, 2008

Literasi bukan anugerah, tetapi hak milik (Part 5)

Credit to Pakcique.. Ini adalah hasil idea beliau yang bernas :)

1) Huruf konsonan c

i) Tunjukkan gambar di bawah. Minta murid menceritakan apa sahaja yang mereka tahu tentang gambar itu.. Pengalaman mereka menonton cerita tersebut, seronok/tidak..blablabla


ii) Tunjukkan pula logo cicakman


iii) Kaitkan persamaan logo tersebut dengan huruf di bawah


iv) Kaitkan gambar haiwan di dalam logo itu (cicak) dengan bunyi cicak.. Macamana bunyi cicak? 'cccccccc'..

v) Jadi, setiap kali nampak huruf 'c', ingat lah pada logo cicakman dan ingat lah bunyi cicak..

vi) Cicak..nganga camne? cccccaaaaaa.. Jadi lah sukukata ca.. 

*************************

2) Huruf konsonan z 

i) Minta idea murid tentang gambar di bawah.. Murid mungkin akan menjawab, orang tengah makan, pastu dia ngantuk, dia pun tertidur..


ii) Tanyakan pula apa yang keluar dari mulut dia tu? Mungkin ada yang akan menjawab, bunyi dengkuran.. Dengkuran halus kan bunyi macam lebah gitu.. zzzzzzzzz.. Tapi kalo ada murid cakap camni, 'cikguu..ayah saya tidor berdengkur gak.. Tapi x bunyi zzzzz, bunyi krohhh..krohhhhh tu camne plak cikgu?' Kalo ada yang tanya camtu, lu pikir laa sendiri nak jawab pe.. Hahaha

iii) Kaitkan dengkuran yang beralun2 dan berirama tadi dengan 2 gambar di bawah.



iii) Jadinya, kalo jumpa huruf 'z' ni, ingat laa camne bunyi dengkuran.. 'zzzzzzzzz'

iv) Kalo jumpa sukukata 'zu' camne nak sebut? hint: dengkur/muncung = zzzzzuuuuuu / zu

** Thanks pakcique.. Ko mmg kreatif :D


9 comments:

Sufi Idany said...

Tahniah Cikgu... anda memang kreatif dan penuh motivasi, semoga anda terus kekal dalam arena ini dengan cemerlang.... meskipun nanti jasad berpadu di Tanah Besar Banjaran Crocker atau mungkin bertapaknya kaki di tanah Engkelili. Semoga usaha cikgu ini beroleh kemanfaatan buat semua....

Hakikatnya Leterasi bukan anugerah tetapi hak milik setiap insan...

~~~~~~~
erm...begitu bersopan ayat2 yang saya aturkan ni...:)

Gud luck sis....

PakciQue said...

Di kala dini hari aku tersengeh sorang-sorang..membaca blog ko yang sampai ade 2x ko link nama aku...agak-agak banyak x org yg akan singgah ke blog aku...?agak2 naik x trafik aku nanti...
Nanti ada masa..aku fikir2 lagi apa huruf yang aku leh kaitkan lagi...

Azwani Shaari said...

to sufi idany:
nauzubillah.. sape sebut2 banjaran crocker, dia laa yg dapat.. ameeennnn.. moga kak ida dapat menabur bakti di banjaran crocker nnti.. xlama, 30thn perkhidmatan jek.. hihihihi.. nnti sampai sana, calling2 saya ek..
alamak, lupalak, kat sana xde line tipon..huhuhuu..

to pakcique:
sebab ko bg idea utk 2 huruf, maka 2kali links.. cuba ko bg utk 13 huruf, fuhhhh 13 links tu..hehe

kemat said...

Oooo... cenggitu ker... hah..huruf O pun boleh..senang jer... buat mulut cam huruf O..dah ada bunyi dah..err betul ker nie

Azwani Shaari said...

alaaa encik kemat ni.. huruf O guna mulut tu dah buat masa siri 1 lagi.. sbb tu huruf vokal.. mmg akan ajar awal2.. haaaa, sila bg idea lain.. huruf b ke y ke k ke..

saad said...

Rasanya Z lagi sesuai dengan zorro.. huhu

Azwani Shaari said...

to saad:
hurmm..zorro ada bunyi2an x? saya jarang berzorro..

eh nape saya xleh nak bukak blokdrive.blogdrive tu utk sekian lama ek?huhu

saad said...

ok je orang lain masuk blokdrive.blogdrive.com tu.

Azwani Shaari said...

owhh..series xleh masuk..skang pun xleh lagik.. apakah ia tidak serasi dengan google chrome? sy udah cuba ngn IE, mujur mau..huhuhu, skang udah bleh baca:D