CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, October 28, 2013

Unplanned Home Birth Story

Alhamdulillah, 2nd pregnancy with little adik inside sangat la dimudahkan Allah.. Sama mcm Abg Hadif dulu, xde morning sickness, xde masalah kesihatan, xde GDM, xde low blood pressure, semuanya berjalan dengan lancar dan dipermudahkan Allah..

Disebabkan xde risiko2 yang tinggi, maka kami decide utk membuat monthly check up di klinik swasta sahaja dan seterusnya di lanjutkan ke GMC pada usia kandungan 8bulan ke atas.. Sampai last check up, Jumaat 18 Oktober tu, still no sign.. Esoknya 19 Okt tu dah due date.. Dlm hati dok syak, mesti overdue mcm si abg jugak.. Ntah2 kena induce plak lagi 10hari.. (Polisi di GMC benarkan tunggu sampai 10hari slps overdue).. Udah ler dah amik cuti awal, beronok2 je la kat rumah, makan tido sampai dah xtau nak buat apa...

Pagi Ahad 20 Okt tu smpt lagi turun tangga manually 16 tingkat sampai habis.. Pastu round Tasik Sri Gombak plak 2 round.. Still no sign jugak.. Sambung la beronok2 lagi kat rumah.. Sampai la hari Rabu kejadian.......

1st contraction jam 1.45pm.. Tapi contraction yg sangat2 la mild.. On off gitu je, still boleh masak2 n makan2 dgn aman damai.. Lauk terakhir aku masak ialah sambal sardin dan tempe goreng.. Pastu SIL buat masak lemak ikan kering dgn nenas, ada dragon fruit juice lagi.. Menu last yg sedap..

2.38pm ni wasap baba sambil lunch.. Contraction kerap sikit tp still bearable..

Dalam jam 3.30pm elok lepas lunch, terus masuk bilik n baring kat katil.. Dah start heavy contraction.. Mintak baba massage pinggang.. Mula2 ok, hilang sakit.. Lama2 massage tak memberi kesan lagi.. Terasa ada sesuatu yg keluar.. Ok, mucus plug dah kluar..

Soh baba gi amik Abg Hadif kat tadika dulu smntara mama mandi dgn hot shower.. Melayan contraction sambil mandi air suam dan kawal pernafasan dgn baik sangat membantu melegakan contraction pain.. (Ni apa yg mama cedok kat Gentle Birth Group)..Tak lama dlm bilik air, dah rasa ada urge to push.. Then boleh rasa sudah ada rambut adik down there..

Baba masuk bilik.. Mintak baba check.. Confirm mmg rambut adik dah nampak.. Elok je kluar dari bilik air, adik pun meluncur keluar dalam keadaan mama berdiri sambil membengkokkan kaki.. Baba sempat sambut adik ke pangkuan..

Inilah wajah kesayangan hamba..

Tanah Tempat tumpahnya darahku..

4.19pm (Waktu yang kami declare pada pihak hospital)
Adik lahir x nangis.. Baba tepuk2 blakang adik ala2 dlm citer One Born Every Minute In UK.. Sejurus slps tu adik pun nangis.. Mama peluk adik, letakkan di dada.. Skin to skin.. Cuba utk bf adik, tapi adik tak hisap pun.. Yang mama nampak, kaki adik biru dan sejuk..

Baba call few friends.. Sis Hanz Jamaluddin je yang jawab panggilan.. She is a Child Birth Educator.. Dia sndiri dapat dengar tangisan adik dlm phone.. Jadinya kami beranggapan nothing much to worry.. Sis Hanz suruh bancuh kopi pekat tanpa gula utk mama minum..

Baba azan dan iqamahkan adik.. Azan sampai tersalah2.. Mama simpan ketawa dlm hati..

Call pulak 999 mintak dihantarkan ambulan sbb mama belum deliver placenta.. Ambulan sampai lewat jugak.. Dlm 5.15pm.. 

Mama dan adik tunggu atas katil.. Mama tanya paramedik yg datang tu, adik ok ke tak.. Katanya adik ok je..

Delayed Cord Clamping dalam sejam jugak.. Nurse potong cord adik dan cuba keluarkan uri..

Uri tak berjaya di keluarkan lagi.. Adik siap2 pakai baju baru yang pertama.. Masa ni adik poop dan batuk dan bersin.. Cik Lah pangku adik dalam ambulan, baba, Abg Hadif & Cik Su follow dgn kereta..

Sampai di Hosp Selayang, mama di hantar ke labour room.. Cubaan mengeluarkan uri berjaya.. Walaupun hanya 1st degree tear, mama tetap kena jahit.. Cuma x seteruk kena jahit time Abg Hadif dulu.. Sambil2 dijahit, doktor datang interview mama.. Mama cerita spt yg di atas.. Doktor siap melawak lagi, owhh boleh sangat nak beranak 10x, senang sangat.. Huhuhu..

Lps siap dijahit, mama kena tunggu dlm sejam dulu kat LR sblm doktor dtg check jahitan & kemudian baru boleh masuk ward..

Masa tunggu ni la baru mama tau adik masuk NICU sbb suhu badan drop (34 darjah celcius shj) dan oksigen adik juga drop.. Sungguh, mama risau sangat2.. Adik yang kelihatan ok awalnya, dah nangis, dah poop, dah bersin, dah batuk, dah bukak mata, dah bg respon, yang nampak ok tiba2 di hantar ke NICU :(

Bermula kisah sedih mama.. Warded dgn katil baby yang kosong.. Sekosong jiwa mama.. Mama request utk jumpa adik kat NICU.. Dlm jam 10.30pm masa tu.. Baru mama berkesempatan berjumpa dgn adik semula.. Sebak hati tgk adik dalam keadaan tak sedarkan diri dibawah pengaruh morphine.. Adik terpaksa utk 'tidak disedarkan' supaya adik tak rasa sakit akibat banyak sangat wayar yang berselirat di badan adik.. Mama rasa mcm mimpi.. Baru tadi dekat rumah, mama bebas peluk adik.. Sekarang mama dah x berpeluang nak bebas peluk adik..

Doktor explain yang keadaan adik tenat.. Adik tertelan meconium, adik kekurangan oksigen, ada internal bleeding dlm paru2 adik dan organ dalaman adik.. Mama sedih sangat2 tapi mama tetap taknak mengalirkan air mata depan adik.. Mama cuba bertenang dan cakap2 dengan adik.. Mintak adik bertahan dan kuatkan semangat sbb doa mama sentiasa mengiringi perjalanan adik.. Mama mintak adik kuat, sbb Abg Hadif tunggu adik kat rumah.. Mcm2 yang mama cakapkan dekat adik sambil usap adik lembut..

Balik semula ke ward, mama langsung x boleh nak lelapkan mata.. Mama risaukan adik.. Mama kirimkan doa untuk adik.. Mama terlelap sekejap tapi terjaga semula bila nurse masuk dalam jam 3.30am.. Nurse cari baba.. Katanya doktor nak jumpa baba kat NICU.. Ya Allah, berita apakah yang mau di sampaikan pagi2 begini.. 

Lama sangat baba jumpa doktor, mama sms mintak ambil mama kat ward.. Mama nak masuk NICU tgk adik.. Rupa2nya adik masih tenat walaupun telah diberi mesin yg kuat dan bagus.. Doktor bgtau yg esok pagi, adik akan bertukar menggunakan mesin yang paling kuat.. Dan itu adalah ikhtiar mereka yang terakhir.. 

Mama balik ke ward dengan jiwa yang bertambah kosong.. Baba ke surau tunaikan solat hajat utk adik.. Mohon agar adik terus kuat berjuang..

Keesokan harinya, mama ke NICU lg utk jenguk adik.. Adik masih tenat (mungkin antara yang paling tenat dalam ramai2 bayi di situ) tapi stabil.. Tiada tindakbalas -ve terhadap mesin2 dan ubat-ubatan yg dimasukkan.. Mama teruskan kata2 semangat terhadap adik.. Semua org sayangkan adik, semua org doakan adik.. 

Mama turun makan di kafe sblm kembali ke ward.. Mama berehat di ward smntara baba balik untuk uruskan uri adik.. Dlm jam 2.30pm, nurse bgtau yg mama dah boleh discharge.. So, call baba mintak dtg amik mama.. Sedih mengenangkan terpaksa mama balik tanpa adik.. 

Rindu mama terubat mengenangkan mama ada Abg Hadif kat rumah.. Pertama kali kami berpisah semenjak Abg Hadif dilahirkan 2 Sept 2010.. Abg Hadif x pernah langsung berjauhan dari mama.. Di rumah, Abg Hadif bertanya adik babynya.. Mama bgtau yang adik sakit, jadi abg kena sentiasa doakan adik, moga cepat sembuh..

Jumaat dan Sabtu di rumah sahaja ditemani keluarga mertua yang datang dari Kelantan.. Ahad pula dikunjungi Shema & kakakku Nora.. Dlm tempoh itu, mama masih ke hospital untuk memberikan kata2 semangat buat adik..

Adik mama masih tenat tapi stabil.. Itu rumusan doktor dan mama tetap yakin pada kuasa doa.. Setiap yang di langit dan di bumi itu di bawah pemerhatian Allah.. Tiada apa yang mustahil bagi Allah.. 

To be continued..

23 comments:

Nuraliyah Mn said...

Kami mendoakan baby Sis akan kembali pulih dan keluarga Sis peroleh kebahagiaan. You're both strong! InshaAllah.

Qider said...

Semoga keadaan ini hanya sementara. Semoga baby akan cepat pulih. Be strong mummy, positif. Allah Maha Berkuasa lagi Maha Penyembuh

MamaAliya said...

MamaAliya doakan semoga adik baby cepat sembuh dan sihat.

Cik (Puan) Fizza Lovalova said...

semoga adik baby cepat sembut. adik baby mesti kuat.. hugs to u

Anonymous said...

salam..semoga sis tabah menghadapi nya..be strong..insyaallah..sya juga pernah mengalami saat getir begini..bb sya di nicu selama 43 hari sya pun sbb tak sanggup nk tinggalkan bb duduk juga diwad menjaga bb biarpun dlm pantang..43hari yg amat menyiksakan dan memedihkan bila melihat bb kita dlm keadaan koma berselirat dgn wayar..namun begitu sya rasa sebagai ibu kita perlu bertawakkal..doakan yg baik2 shj utk ank biarpun perit kita menanggungnya..utk share semasa dlm wad sya selalu amalkan surah at taubah aat 128-129..amalkan 7 kali x 3 sehari @ lebih..n be positif..mcm ank sis, ank sya juga diberi berbagai2 jenis pam pernafasan sehingga yg paling canggih dan doc hanya memberi 20% ank sya akan pulih..tapi sesungguhNya Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik utk kita..alhamdulillah Nur Safiyya kini sudah pun berumur 2y7m..n she is amazing bb..to me n to the doctors..

UmmiAbi said...

Moga adik sihat & mama juga kne take care ok..Jga dri baik2 & bykkan berdoa..

linazamaba said...

semoga adik bby cepat sembuh,,,
semoga wani + keluarga terus tabah..

wani insan dipilih untuk diuji sedemikian kerana wani mmg kuat kan..semoga semuanya selamat & dibawah lindungaNYA..

Azwani Shaari said...

terima kasih kpd semua yg berterusan mendoakan adik....moga doa kalian dimakbulkan Allah...doakan juga agar kami tabah dan redha dgn ujian ini.. Allah jua sebaik2 penolong..

anonymous: tq atas perkosngsian.. insyAllah akan diamalkan...

dalila said...

semoga adik cepat sembuh..
take care kak..think positive ok..
In Sha Allah..Allah lindungi adik..

Saiful said...

Moga tabah, InsyaAllah semuanya akan kembali normal...

ayu said...

my dear wani.. keep strong dear. i know u can. i've been through this critical situation like u. u know rite. insyaAllah baby girl akan pulih dgn izin Nya. Always my doa for both of u..amin

Fifi Nadhrah said...

moge baby adik kuat semangat.. saye doakan yang terbaik untuk sis n family..

Nadia Harnisa said...

Dear Wani,
Semoga tabah.
Kanggaro care (skin to skin) is very good

Azwani Shaari said...

tq semua... saya aminkan doa kalian.. moga menjadi asbab kesembuhan adik... doakan agar kami sekeluarga terus tabah...

PwettyPearl said...

Wani, br bc entry wani ni =( Sedih rs nye, sebak n honestly kite nanges sket =,( rs nye cm x ckup kuat cm wani klu kte kat tmpt wani, huhu.. sbb kite xleh tgk condition baby de wayar sume tu =(

xtau nak ckp pe kat wani, juz kite doakan utk baby wani sihat wal'afiat. Allah duga org setimpal dgn kekuatan rohani & jasmani org tu, i must say wani mmg sgt kuat utk dugaan ni..

Semoga wani n hubby trus kuat utk baby, ok.. kiss kan pipi baby utk aunty..be strong my fren..

ctfza said...

kak wanie..fiza baru baca entri ni.. semoga anak sembuh dengan baik..semoga akk n keluarga selalu tabah melalui ujian Allah ni..

Azwani Shaari said...

tq dilla & fiza...

mohon agar terus doakan baby Asyfa ye... tiada sesuatu pun yg berkuasa melainkan Allah.. moga2 keajaiban akan berlaku berkat doa semua.. aminn

zura said...

semoga kuat awak...doa dan berusaha dan pengakhirannyer adalah bertawakal...serahkan segalanya kpdNYA..Tuhan Sekalian Alam yg mengetahui apa yg ade dilangit dan dibumi..Amin

Azwani Shaari said...

zura: amin ya Allah.. terima kasih kerana mendoakan kami :)

Fadzlin said...

Baru baca halfway, k.lin dah cry.. v,_v, kagum process delivery sgt mudah,tp start baby Asyfa admitted,dh lain mood.Wanie,nnt bgtw ye bila dh start bole vst Asyfa..k.lin nak vst kalian..Wanie jaga diri ye,kami sentiasa doakan kesembuhan Asyfa & ketabahan Wanie, Asben &Hadif..Aminnn... -K.Fadzlin-

Azwani Shaari said...

kak lin:
tqvm kak sudi doakan kami dan baby Asyfa.. Moga Allah memberikan kesembuhan berkat doa semua.. insyAllah dah boleh visit nnt saya bgtau akak :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Smoga adik cpt sembuh..

Azwani Shaari said...

aminnn... tq atas doa :)