CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, June 10, 2013

Percutian Bajet ke Banda Hilir, Melaka (Bahagian 2)

Keesokkan harinya, xde la pagi sangat keluar.. Just nice nak kejar Duck Tour jam 10am.. Duck Tour ni kenderaan 2 alam, boleh bergerak dalam air dan di daratan.. Satu2nya di Malaysia gitu.. So, kenderaan ni bawak la round2 Melaka sblm terjun masuk laut..

Mula2 di darat..

 Menuju ke laut..

Tadaaa... udah masuk air..

Dalam 45minit bersiar2 naik Duck Tour ni, maka pulanglah kami ke pangkal jalan menuju Menara Taming Sari itu.. Cuaca pun dah panas, jalan kaki cari kedai makan dulu.. Tak ingat pulak nama kedai tu, deret2 depan menara saje.. Abg Hadif makan nasi lemak sangat banyak, kami makan nasi berlauk.. Pastu biasa la, Abg Hadif pun buat projek mega, kena balik hotel la dulu.. Balik hotel, kasi dia mandi, siap2 check out jam 12pm terus menuju Coral Wonderland Melaka yang terletak di Aras 4, Pahlawan Walk.

Abg Hadif teruja tgk berjenis2 ikan ada...

Siap ada pelamin kulit kerang.. Hihi

Abg Hadif seronok dapat bg turtle makan..

Selain berjenis2 ikan spt nemo, jerung, piranha, terdapat jugak beberapa spesis lautan yang boleh disentuh dalam akuarium berbeza.. Masa beli tiket, penjaga kaunter akan bg satu borang kuiz yg mana jawapannya ada kat dlm Coral Wonderland tu.. Soalannya mencabar jugak, contohnya Jerung dapat menghidu setitis darah pada jarak 4km, benar atau salah? Haha, makcik pun xtau jawapannya sebelum ni, so dapat la knowledge baru :D

Balik dari Pahlawan Walk, singgah semula ke menara, mau round2 naik beca pulak.. Ni pun nak gumbirakan sang anak la.. Kalo ikut maknya x kuasa mana nak round dgn cuaca yg sedikit panas tu.. Huhu

Berhampiran pokok Melaka..

Keretapi lama..

Meriam Portugis

Di dalam Kota A Famosa

Ni la beca romantik kami.. Hehehe

Ok, mau tau total kos yang dibelanjakan untuk percutian Bt Caves-Banda Hilir untuk 2 dewasa dan seorang kanak2... Ini senarainya:

1. Duit Minyak: RM60
2. Tol: RM28
3. Penginapan Hotel 1 malam: RM120
4. Parking: RM6

5. Tiket-tiket masuk
- Menara Taming Sari: RM25
- Duck Tour & Coral Wonderland: RM148
- River Cruise: RM25
- Beca: RM25
- Makanan turtle @ coral wonderland: RM10

6. Makan minum
- Asam pedas selera kampung: RM24.80
- Md Tawil Ikan Bakar: RM51.20
- Breakfast hari pertama: RM10
- Breakfast/lunch hari ke-2: RM17

7. Mainan Abg Hadif: RM40

8. Fridge Magnet Coral Wonderland: RM10

Jumlah Keseluruhan: RM600
Duit main kutu laki bini sehingga bulan Mei: RM500

Tambah lagi RM100 je utk gembirakan hati anak cuti2 skolah ni.. Utk yg xtau, kami laki bini main kutu sebulan RM50 seorang just utk top up duit bercuti :D

** Tak minat nak singgah2 shopping sbb xnak membeli apa yg x perlu ;)

0 comments: