CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Friday, June 19, 2015

Umrah Part 2: Memilih Agensi Umrah

Ini adalah bahagian ke-2 paling kritikal selepas kritikalnya usaha memenuhkan tabung ayam, itik, rusa, kuda dan haiwan2 teladan yang lain.. Apa yang kritikal sangat nak cari agensi ni? Pertama disebabkan kami xde pengalaman lagi ke sana, hanya sekadar merisik pengalaman rakan2.. Kedua, kami bercadang utk membawa sekali anak kecil dan parents.. Sangat2 lah penting nak dptkan hotel paling dekat tapi nak rege murah, acaner tu? hehehe.. Ketiga, nak cari tarikh yg kalau boleh x perlu amik cuti rehat banyak hari, almaklumlaa cuti cikgu cikgi ni 7hari je setahun... 

So, risik2 la agensi yang boleh bg offer terbaik.. Payah sket nak cari time cuti skolah bln 5 tu sbb banyak agensi yg offer utk bulan Ramadhan terus.. Kalau ada pun, cuti skolah seminggu je, seminggu lagi kena amik cuti sndri.. Mmg tak la jugak.. Antara yang di risik termasuk la pakej dari Andalusia, EZ Kembara, Wira Saujana, Al-Fajr Travel, Ibtisam Travel, dan beberapa lagi yang lain... Ada yang dah berkenan dgn pakej, tp hotel plak jauh.. Ada yang provide hotel dekat, harga plak kurang mampu pergi.. Ada plak yang tarikh tak ngam.. Jadinya, mmg banyak masa habis nak risik2 agensi ni.. 

Sambil2 tu dok baca juga review dari blogger lain dan kawan2 FB.. Disember 2013 rasanya bulan kritikal.. Banyak kes yg agensi Malaysia dah booked hotel yg berdekatan Masjidil Haram utk yg amik pakej vip tapinya bila sampai sana, booking dah kena cantas dgn pembesar2 Arab yg kebetulan beramai2 plak dah pi buat umrah time tu jugak.. Jemaah yg dah bayar mahal2 ni harus la meradang kat agensi, padahal agensi pun jadi mangsa keadaan je... 

Ada jugak rakan FB saya yg dah siap bayar full, last minute agensi kenselkan semua.. Mmg la dapat refund tp sedih kot... Huhuhu.. Ada jugak kes yg mlm nak bertolak tu, dia siap2 update kat FB kata esok nak g Umrah, sekali esok tu tunggu kat airport, agensi langsung x tunjuk muka.. Benda2 ni la punca saya tak bercerita di blog @ FB lebih awal tentang persiapan semua ni.. Mmg dah plan, nak update semua once dah selamat pergi dan balik dari Umrah.. 

Come to think on it, sejauh mana pun preparation kita buat, nak pakej vip ke, nak hotel sekangkang kera dari masjid ke... semuanya atas izin Allah.. kalau Allah izinkan, amik pakej biasa yg janjikan hotel 500m pun boleh bertukar jd 50m.. Kita pergi Tanah Haram bukan sebab kita banyak duit, tapi atas jemputanNya.. Yakin lah yg Dia sebaik2 pengatur untuk para tetamuNya :) 

Bila diskas bab umrah ni dengan grup whatsapp bisness, sorang rakan ni cadangkan Jad Travel.. Abgnya mutawwif sambilan kat situ.. Adik beradik dia pernah join pakej dgn Jad.. Mmg puas hati, hotel dekat, harga pun reasonable... Mula2 baca tu rasa cam x percaya jugak... Mana nak jumpa pakej 6k+ hotel kat zam zam tower.. Mmg sangat2 unbelievable laaa... Siap ingatkan dia salah sebut 50m instead of 500m.. Hehehe.. So, saya pun personal whatsapp Nasirah ni.. Dia bg contact number abgnya yg mutawwif tu.. Kami pun berwhatsapp baranng sejenak utk diskas pakej.. Pastu abgnya pass kan pada admin Jad Travel, Afifah.. 

Semua discussion through whatsapp saje.. Masa ni risau tak hilang lg... Udah le tak biasa dgr Jad Travel, based kat Melaka jauh la plak nak p tgk2 ofis depa.. Bila google langsung x kluar sebarang review.. Review baik xde, review buruk pun xde.. Kuar website n fb depa je... Jenuh meng'conan'kan diri punya nak selidik jugak pasal Jad Travel ni.. Yang buat jatuh chenta tu, sbb pakej sangat affordable, udah la elok2 time cuti skolah, hotel plak 80m dari Masjid Nabi dan 50m dari Masjidil Haram.. 12hari 10mlm hanya RM6590... Mmg sangat2 unbelievable... Pakej agensi lain kalau harga 6k tu dok la hotel 500m dari masjid..



Godek2 website Jad, jumpa la pada objektif mereka yang mmg mensasarkan utk memberikan hotel paling dekat dan selesa utk para jemaah.. This is to explain why depa punya pakej takde kasta2.. Takde pakej Gred A utk para vip, Gred B utk kakitangan kerajaan, Gred C utk yg x berapa nak ada duit yada yada... Tapinya, agensi yang buat pakej2 ni pun bagus jugak.. Sekurang2nya ada alternatif yg diberi.. Yang mungkin kurang bajet tp masih kuat fizikal, boleh je dok hotel jauh sikit... Yg mmg perlukan hotel jarak dekat, kena la bayar lebih.. Tapinya, saya agak waswas bila baca bab Family Business tu.. Ada sedikit persepsi yang family business ni biasanya mesti akan ada personal interest yg sememangnya tidak sihat utk perniagaan berkembang maju.. Tu diaaa, sampai ke situ saya pikir..Hihi

Dlm misi menjadi Conan dan CSI tu, saya godek2 instagram dan FB Jad Travel.. Baca semua komen & gigih bukak profile sesapa yg komen, like or di tagged pada gmbr2 pi umrah tu... Lagi gigih sebab directly PM insan2 yg dah pernah g umrah dengan Jad Travel tu.. Tapinya, disebabkan xde mutual friends dgn insan2 bertuah tu, PM pun masuk ke other's folder.. Idak le deme tu baca.. Gigih lagi plak, balas kat bhgn komen mntk derang tu tolong bukak other's folder... Dalam 3-4 org yg saya PM tu, ada sorang ni reply panjang lebar.. Ilyana Razali namanya.. If u happened to read this, tqvm Yana... Sangat2 terhutang budi atas good review yang diberi... Moga2 dimurahkan rezeki utk kita ke sana lagi.. Aminnn :)



Percaya atau tak, saya punya berbelah bahagi nk transfer duit deposit sampai la pagi tu, berbalas2 PM dengan Yana ni dan baru la dapat keyakinan pada Jad Travel... (Ni saja mention nama Jad Travel banyak kali supaya senang kalau org lain google, leh baca review :D) So, pagi tu PM2 dengan Yana, petang tu transfer 5K utk deposit.. Lps transfer tu mmg tawakkal tu 'alallah sahaja.. Moga Allah kirimkan yg baik2 utk mudahkan kami... 

Basically, saya bayar RM6740 utk harga dewasa (extra RM150 dari pakej asal sbb dapat tambahan 1mlm extra di Madinah), untuk Abg Hadif @ kanak-kanak 2-12tahun RM6240 (less RM500 dari harga dewasa) dan untuk Dik Asyfa @ bayi kurang 2tahun, RM1500..     

1 comments:

Legasi Teguh said...

Assalamualaikum, alhamdullillah kerana telah selamat dan selesai mengerjakan ibadah umrah. kami ingin berkongsi kehadiran buku Panduan Ringkas Haji dan Umrah. Untuk gambaran selanjutnya sila layari pautan berikut: www.panduanringkashajiumrah.wordpress.com