CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Saturday, April 2, 2011

He turns 7 months old already!

Pesta buih :D

Alhamdulillah little Hadif sudah 7bulan! Baru je baik dr demam.. Batuk & selesema ada sket2 lg.. Seminggu jugak la dia dapat penyakit 3 serangkai tu.. Seriously letih yg teramat sangat.. Letih fizikal & mental. Pagi2 dia bangun awal, mau di layan2, di dukung2.. Budak demam ni mmg manja terlebih, kan... Kena la dukung dia sambil buat bubur nasi, siapkan beg, bersiap g skolah, breakfast etc.. Time dia tdo kejap, kena rushing mandi.. Balik skolah, rushing mandi + solat asar, pastu baru amik Hadif.. Dah amik bawak balik tu mmg mau berkepit je la dia, sampai kadang2 makan pun dah lewat.. Mmg mengundang stress, sebbaik la kaunter aduan (My Hazar lah) bukak 24jam.. Baru cadang nak lelapkan mata, Hadif merengek bangun pulak, kadang2 mau susu, kadang2 xtau la apa puncanya tetiba cranky.. End up dpt la tdo dlm 2-3jam sblm memulakan rutin yg sama semula.. Huhuhu

Penat mmg penat tp berbaloi tgk anak membesar depan mata mengikut acuan yg kita mau.. Itu mungkin satu alasan kenapa aku bawak Hadif ke sini selain mau fully bf beliau.. Kalo masih ingat entry aku yg lepas2, ada sedara mandikan Hadif ngn air sejuk sampai dia menangis meraung, x tutup kepala dia masa berjalan dlm panas sampai demam malamnya, mau bg makan nestum la air kanji la, x bg pakai barut la etc etc.. I was sick enough, x mo dah org buat pandai sendiri kat anak aku..

Progress Hadif setakat 7 bulan ni:
1) Masih fully breastfeed.. (I praise Allah for this)
2) Dah boleh duduk but he skips a few steps.. Tak menyusur, x merangkak.. Alih2 udah duduk..
3) Garu2 telinga adalah signal mau tdo selain tenyeh2 mata & menguap..
4) Not a fussy eater, selera makan setakat ni ok, salu je habis bubur yg aku bg kat pengasuh dia..
5) Kalo kita masukkan dia dlm buai time dia xsuka, kompem angkat bontot melonjak2 dlm buai sampai gegar2..
6) Kenal org.. Kadang2 memilih.. Nak Kak Kiah (pengasuh Hadif) je dukung, xmau anak2 dia dukungkan..
7) Suka main ngn tali, kalo bg pakai barut, jap je tali tu leh terburai..

See.... suka beno gigit tali..

Kalau barut biasa dah terburai dah, ni barut Kak Kiah adjust tali dia, Hadif susah sket mau bukak.. Hihi

Moga Hadif membesar sebagai anak & hamba Allah yg soleh, dijauhkan dari gangguan jin, syaitan dan kejahatan manusia juga dilindungi dari segala penyakit.. Muahhssss from mama :D

10 comments:

Nurraz said...

sensored ooo tgh mandi... hihihi..
wahhh, dh besor dia ek..? blh main2 buih dlm tub...

hafiy kalo diletakkan dlm posisi duduk, suka la dia..tp kejap2 dh nk tersembam! hahaha...

mencabar tol akak tgk wani besarkan hadif sorang2 kt sana... moga wani kuat dan tabah demi hadif :)

nurish shop said...

wah..hadif dh leh duduk..hadhif sy x leh duduk lg..cpat ye die pandai..

Hazar El-Dien said...

errm...so sad bila x dpt nak tgk anak membesar didepan mata...sudah 7 bulan saya kehilangan masa bersama Hadif...pihak yg bertanggungjawab pisahkan kami, saya janji akan tuntut di akhirat nanti!!

-Baba Hadif

Azwani Shaari said...

nurraz: dia suka sngt splash air dlm tub, tu malas nak buat salu, malas nak mop lantai..hihi..

hrp2 dpt tukar le tgh thn ni, x sanggup dah dok jauh2 camni..huhu, akak doa2kan la ye..

nurish shop: hadhif dah pandai apa skang? hadif saya xmo merangkak, menyusur pun x..huhu

baba: sedih2.. xpe la baba, at least hadif slmt dgn mama.. hrp2 ada la rezki kita tgh tahun ni..amin ya Allah..

cik fiza said...

cik puan, smpai brp bln nk pakai barut kt hadif..barut rania dh x brp muat..ko buat barut baru ke tu?

Azwani Shaari said...

yooo, aku cdng nk pakaikn smpai umonya 1thn, start 5mons+ aku pakaikn wajib waktu mlm & ikut cuaca klu waktu siang.. barut tu mak aku buat, ko mntk la sesapa buatkn, panjangkn dan lebarkn dr saiz sedia ada, cari la cotton yg lembut2 warna cantik2, upah org buat :)

Musliza Hasni said...

hehe..camano tu k.kiah tu simpul tali barut si hadif ni..terror betul k.kiah...

cepat la tu hadif dh duduk..

thaqif xnk merangkak..br pas duduk bler nk msk 10bln ni..dier nk panjat jer kijenyer..
wkt time tu nnt, mmg byk tenaga kn spend nk melayan karenah ank kiter yg nk explore sumer benda..pnjat sofala, main pintu la..blm msk lg bab kutip mengutip..(takut aku ingat psl ni)...

Azwani Shaari said...

kak kiah adjust tali dia, mmg x sama mcm barut kita kat smnnjung, nnti bebila aku tunjukkan beza dia..

btw, tu la tringat citer thaqif makan part of toys tu.. isk iskkk mujur la xde pape.. aku lak cuak membaca..

Rya Rizyana said...

sama la ngan my Danny Rayyan. suka gigit tali. kalau saya pakai seluar yg bertali mesti dia tarik nak gigit..

Azwani Shaari said...

rya rizyana:
wahhh..rayyan leh geng ngan hadif..nnti masuk school, lawan tarik tali k..hihi