CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, May 2, 2011

MAAJUN untuk ANGGUN lagi BISTARI


Di zaman dulu kala, aku mengalami masalah period yg x stabil, sometimes 3-4bulan skali baru dtg.. Mula2 tu xde la riso sangat, tp sejak masuk maktab le aku mula memikirkan masalah ni secara serius.. Konon2 riso la nnti kawen camne (padahal masa tu ngan My Hazar teman tp mesra je..haha)

So, ntah camne aku boleh borak2 psl ni ngan my sista Nora.. Dia pun bgtau le yg dia mkn Maajun Anggun Bistari, dengan kelebihan itu dan ini, korang boleh google cari banyak kelebihannya tapi yg aku nak citer ni my very own testimonial.. Masa tu MAB ni xde la sohor sangat mcm skang.. So, aku contact sendiri pengasas MAB ni Kak Zal & citer problem period aku yg x teratur..

Kak Zal pun bercerita lah ttg kebaikan MAB utk teraturkan period etc.. Kadang2 time kita period, darah tu x kuar habis & saki baki yg tertinggal tu la boleh menyebabkan cyst, fibroid etc.. So, bila makan MAB ni dia akan kuarkan semua darah2 kotor sekaligus cuci rahim kita..

Walaupun masa tu calon suami masih samar bayangan, aku mula terpikir yg riso gak kalo kawen nnti, still problem period x hilang, mungkin chances utk dapatkan zuriat tu agak kurang, kan.. Lg pun dengan harganya yg affordable & untuk tujuan menjaga kesihatan apalah salahnya mencuba,kan.. Aku pun order la dlm 5botol.. Alhmdulilah, dekat nak abis botol yg pertama, period pun dtg balik.. Byk dr biasa, maybe nak cover yg beberapa bulan xdtg tu kot.. Sampai istihadhah pun ada gak..

So, aku pun teruskan jue makan maajun tu without fail dari April 2008 sampai November 2009.. Napekah stop lepas tu? Sbb acik kawen bulan Disember 2009 tu kan.. MAB ni berperanan sbg family planning juge, so stop la dulu.. Kawen 5/12/2009, tau dah pregnant 25/1/2010, dapat baby 2/9/2010.. Alhamdulillah, masalah tidak subur yg aku takut2 tu x berlaku.. Dengan izin Allah, MAB works well to me..

Lps deliver itu hari, aku sambung balik makan MAB masa hari ke44 & terus dapat kitaran period mcm biasa.. Since i am fully breastfeed my Hadif, ramai kawan2 tanya dah period ke belum & derang terkejut bila tau aku dah period mcm biasa since abis nifas.. Salunya mommy yg fully bf ni lambat dtg period.. Ada yg lepas baby setahun br period balik.. Dgn MAB ni mmg period dtg awal laa..

Benda yg paling aku riso ttg maajun/jamu atau pil utk family planning ni ialah kalo makan2 je kang susu badan makin kurang. So, masa dlm pantang tu gigih la aku tanya2 dealer2 MAB ni, kalo amik MAB ni susu badan kurang x.. Semua bgtau yg x effect kat susu, menambahkan susu lg ada la sbb kandungan habbatussauda dlm dia.. Aku pun tawakkal la makan MAB & Alhmdulillah breast milk tetap ada mcm biasa & cukup utk keperluan Hadif.. Btw Hadif genap 8bulan harini dan masih fully bf.. Kalau ada rezki, nak lengkapkan 2thn penyusuan kat Hadif dulu & lepas tu baru pikir nak tambah ahli keluarga ;)

Selain tu, aku rasa lebih energetic bila makan MAB.. Being a single handed mom here, mmg jadual tdo dan rehat aku dah huru hara.. Tpnya, Alhmdulillah masih ada kekuatan utk jaga Hadif & bekerja.. Mlm2 pun xlena mana since Hadif kuat bf.. Makanan dia pun aku x beli nestum dlm tin, kena masak dulu pagi2 buat bubur dia.. Sambil buat keje, sambil dukung dia sblh tgn sbb budak manja ni pantang aku hilang dr pandangan mata dia.. Tp biar la dia manja2 puas2, nnti dah jd big boy, dah masuk skolah kang malu dah nak peluk cium mama..

Kandungan Maajun Anggun Bistari
1. Kacip Fatimah
2. Serapat
3. Senduduk
4. Inai
5. Manjakani
6. Madu
7. Jintan Hitam
8. Habbatussauda

Khasiat - Khasiat Maajun Anggun Bistari
1. Merancang keluarga & merancang kehamilan.
2. Merawat keputihan yg teruk.
3. Mengecut dan merapatkan saluran peranakan.
4. Membuang darah kotor atau toksin melalui darah haid.
5. Menstabil hormon kewanitaan dlm badan-mencantikan kulit.
6. Melancarkan aturan haid setiap bulan.
7. Melancarkan perjalanan darah.
9. Melawaskan pembuangan air besar
10.Kawal kolesterol dalam darah
11.Mencantik dan menegang payu dara
12. Menambah tenaga
13. Merapat hubungan suami isteri

MAB SEBAGAI FAMILY PLANNING SEMULAJADI

Dari segi saintifiknya bagaimana MAB boleh bertindak sebagai family planning……..

1) Apabila kita makan MAB ianya ia akan meningkatkan temparature (suhu) badan dalam tempoh 24 jam. Suhu ini akan membuat satu invironment pada sekitar rahim kita (tempat pertemuan benih lelaki n perempuan) dimana pada suhu ini ianya akan membuatkan benih lelaki dan perempuan tidak aktif untuk bercantum (persenyawaan) untuk membentuk embrio (janin). Dengan kata lain chances utk pregnt adalah zero pada suhu ini.

2) Untuk pengetahuan dari ilmu kajian biologi benih(ovum) yg dihasilkan cuma ada hayatnya (umur) sehingga 24 jam sahaja. Jika benih ini tidak dapat bersenyawa dalam tempoh 24 jam ini maka ianya akan mati sendiri. Ini ada ketetapan umur benih sejak azali lagi yang Allah jadikan.

3) Jadi relate dgn maklumat diatas sebab tu lah MAB hanya dibuat berfungsi setakat 24 jam sahaja. Tujuannya supaya menyamai umur benih. Jadi dlm zon yang tidak selesa tu ia tidak berupaya utk combine dgn couplenya maka lepas tempoh 24 jam ia pun matilah sendiri n pada hujung bulan (time rest 7 hari) ia akan keluar melalui period. Jadi kalau dalam tempoh 24 jam tu kalau ia berjaya combine maka proses persenyawaan akan berlaku dan akhirnya membentuk embrio (janin)…. pregnant la jawabnya.

Kerana inilah MAB ni perlu makan ikut aturan dgn gap masa yg betul. +/- 2 jam adalah dikira 100% selamat. Jika tak ikut displin ni maka selepas 24 jam suhu badan akan normal dan benih akan kembali aktif n dlm zon yang selesa maybe ia berupaya untuk melakukan persenyawaan maka terpregntlah bagi org yg makan main2/lupa/tak ada displin.

4) Satu biji itulah dose yang betul utk membuat temperature yang tepat. Jika dilebihkan dose nnt blh membawa risiko lain pula kecuali kes lupa shj. So… itulah konsep family planning yg mudah utk difahami. Tidak ada chemical just ramuan rempah2 n herba tertentu sudah memadai.

MAB ni xde dpt kelulusan KKM ye sbb diusahakan scr tradisional je.. If nak apply KKM, kena ada kilang sendiri & beberapa syarat lain. Kalo dah sampai bukak kilang, harga pun kompem la lagi mahal.. Just pastikan korang beli dr dealer yg sah supaya x terbeli produk tiruan..

Berminat??
1 botol RM15 saje..

Aku kenal dealer MAB yg sah (yg direkemenkan sndiri oleh Kak Zal Permai - pengasas MAB). If mau beli, boleh contact aku di email wani3009@yahoo.com atau call/sms 017-8541083 utk pertanyaan lanjut ;)

17 comments:

Miss Sunshine said...

Pernah dengar pasal MAB ni.. tapi tak ambik kisah pun sebab die jenis maajun. Kita takut sikit nak try maajun2 ni.. Tapi bila kak wani yang bgtau kebaikan dia.. rasanya lepas ni boleh cuba tanpa ragu2.. =)

Azwani Shaari said...

haaa, dah nak kawen kan?mmg elok dicuba oleh bakal pengantin:)

Musliza Hasni said...

aku dulu pernah mkn..lps deliver si uzma..mula2 mkn mmg disiplin o...tbe bln puasa..start dh lupa2..ptt mkn wkt sahur..dh skip hbsler...dpt ler si thaqif..hehe..rezeki allah..la ni aku xstart mkn aper2 lg family planning..tgh survey..

cik fiza said...

wani, bab period kuar byk tu yg buat aku riso..siap smpai istihadah plak lg..huhu..lama ke kuar byk darah tu?

Zuraidah said...

Wani, aku baru nak try MAB start bulan ni. Arini period ari ke2 so by ari ke-5 dh start amik. Act amik MAB ni utk energy. Coz aku planning sendiri, xamik pil @ implan. Alhamdulillah dh 1 thn 2 bulan. Hehe..

Kasih Kita said...

Saya baru je tau MAB ni dari group KIM fb. Memang ramai yg komen best. Nanti sy nak order dari akak la :)

Azwani Shaari said...

hasni: ye..kata kunci kita ialah disiplin..hihihih..tp klu dah rezki, alhmdulillah:)

fiza:aku aritu lama gak tp now dah ok..xpe,janji buang semua drh kotor..

zue:slmt mencuba :D

nana:akak join gak kim..ok,bebila nk cuba roger2 aje k..apa blog br nana?

as said...

berminat. macam mana nak beli?

Azwani Shaari said...

boleh email saya or kalo nak cepat sms 0178541083.. tq:)

Kasih Kita said...

saya dh invite blog, nnt akak cek email ek

Azwani Shaari said...

ok masuk sudahhhh..makin boolat la yusuf tu..hihi..geram tgk..

Zuraidah said...

Wani, ko dah jadi dealer ke? nanti senang la aku nak order MAB..Bila ko pindah Taman Jasa?

Azwani Shaari said...

aku kat tmn jasa dah ni..senang2 nti singgah le.nak order MAB pun boleh..hehe

Zuraidah said...

Wani, aku baru amik 2nd botol. Period 2 kali dh bulan. Yg 2nd t u byk..ko dlu mcm mana? Riso plak aku time puasa nnt, byk plak aku nak ganti..Ko dlu, brp botol brp ok??

Azwani Shaari said...

aku lps deliver baby, amik masa day 44, baby dlm 8bulan gitu baru circle normal, sblm tu tabah je la kalo istihadhah pun..jgn stop makan, terpaksa ganti byk hari pun redha le, utk kesihatan:)

Anonymous said...

Kalau nk beli borong untuk bisnes bp rm sebotol?min dom 10 btl la...ni no saye 0177012931

raihan raihannah said...

Saya pun berminat nk beli borong 10 botol... sis masih jual? Ni no fon sy:
013-7599464