CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Wednesday, May 11, 2011

Hands-free pumping

Sambil melayari internet..

tulis rph/marking buku budak/buat report etc..

Menikmati hidangan tengahari atau kudapan..

SUNGGUH MUDAH DAN MENJIMATKAN MASA & TENAGA!

Hasil yang x seimbang.. Pasaipa xtau...

Sblm ni aku masukkan dlm plastik, lately ni guna baby cube je. Mesra alam gitu.. Hehe

"Lecehnya nak pump, keje dah la banyak.."
"Mana sempat nak pump2 semua ni, rehat pun setengah jam je, nak makan lg, solat lagi.."
"Takde tempat yg sesuai la nak pump, bunyi pump tu dah la bising"


First day nak pump dulu, aku tumpang bilik KBP.. Tempat yg sama utk solat.. So, usungla beg pump ke sana ke mari.. Bila jadual pack, rasa mcm x sesuai dah nak buang masa gi bertunggu tangga kat KBP tu semata2 nak pump susu.. What if time tu guru besar dtg cari ke, parent budak nak jumpa ke..

Nak tak nak, aku kena pump kat bilik guru gak..

Q: Cikgu2 lelaki x nmpk ke?
A: Ko lindung la meja ko tu dgn fail2, buku2 budak or laptop.. Kompem tak nmpk.. Lgpun pakai tudungkan, 100% sure aurat mmg x terdedah.. Kalo x yakin gak, bawak la nursing cover/selendang/pashmina utk cover..

Q: Pump tu kan berbunyi.. Nanti abis sume org tau..
A: Biarla derang tau, at least u can educate them.. Hehehe.. Simpan dlm laci la itu BP, baru x berbunyi..

Q: Leceh la nak pegang2, kang susu tumpah ke hape ke. Nak pegang 2-2 botol lg payah, karang nak adjust volume pakai tangan mana lak?
A: Meh nak ajar hands-free pumping..

Getah ikat rambut ni baru la berharga kurang dr singgit satu.. Ko beli la 4..

Buat simpulan no 8 ni..

Ketatkan simpulan biawak tadi

Sangkut pada corong pump

Bahagian getah yg satu lg lak gantung pada penyangkut nursing bra.. Pakai la nursing bra,selesa dan mudah.. Skang, siap sedia utk pump susu sambil bawak kete, masak, sidai kain dan sebagainya..wohaa!

**Pictures taken from kellymom.com

Flashback.....
Dulu masa nak propose beli Cik Ameda ni kat suami, punya la riso takut budget x diluluskan sbb Cik Ameda dan kawan2nya berharga almost RM1K++.. Risau jugak kalo beli mahal2, end up xde susu/baby xmo bf/atau x guna langsung ini pump.. Skarang little Hadif dah 8mons++ & masih fully breastfeed.. Baba Hadif dah jimat dlm RM200X8mons = RM1600 utk belanja susu.. Dah balik pun modal beli pump mahal2.. Alhmdulillah :D

19 comments:

Miss Sunshine said...

hik..hik... comel lah kak wanie ni.. Nak seribu daya kan kak... kreatif betul hand-free pumping ni.. nanti boleh share dekat kakak2 kite tu... tq kak wani....

kuizikel said...

wah menarik, thanks for sharing, tak lama lagi nak naik keje, rasa complicated guna yg medela punya fs sedia ada, byk sgt nak klip.. sat gi nak try... happy breastfeeding!

Anonymous said...

cik wani,nak tanya pengalaman,start guna double pump umur anak bpa bulan?
pastu collection perday bpa oz.anak mmg fully breastfeed tak pernah keputusan bekalan ek?
anak mau nyusu direct tak?
tqvm.

husniyyah said...

rindunya nak pump! wani bila start bg baby fm ni mmg terasa sgt dr bab duit. tapi alhamdulillah sempat jugak fully bf sampai 9 bulan. bila dah ada adik sumayyah dlm perut ni terpaksa start campur. tp rindu sgt nak pump. dulu rasa bangga je bw beg pam ke ofis. hehe. insyaAllah after 2nd baby nak gap lama sket. nak mencapai target menyusu 2 tahun. ni pun dah xsbr2 nak tgu baby baru sbb nak sambung menyusu. anyway, wani nampak makin cun!hehe

Mazniza said...

Salam Wani,

Saya baru start nak pump hari ni. Dapat hampir 2oz. Bagus juga ek handsfree ni. Memang dah target nak pump kat meja je sebab meja kitorang semua budak perempuan. Best sikit. hehehe...

cik fiza said...

wani, ameda ni kalu nk pam kna letak atas stand dia tu ke? ke cane?

Sollehatun said...

sukanya saya jumpa kawan2 yang BF kan baby, terutamanya yang bergelar GURU sama seperti saya....

Azwani Shaari said...

MS:
cikgu2 kat kuching nun ada pump susu kat skolah x?

kuizikel:
haaa, cuba try..kot lg mudah, dpt jimatkan masa..happy breastfeeding too!:D

anon:
1)guna double pump dr dlm pantang, gigih la pegang both bottles, kadang2 gilir2 buat sblh2 dulu..dah start keje br jumpa teknik guna getah tu..
2)collection plak masa dlm pantang byk..sampai terpaksa buang ebm (that's another long story) skang ni collection xbyk mana,just cukup2 pump arini utk bekal esok..
3. alhmdulillah fully bf.. dulu masa dia lum makan, saya hantar 4packs x 3oz utk 12tghari-6ptg..now dah mula makan, just hantar 2packs x 2.5oz je..
4. anak mmg direct feed ketika bersama saya..time keje je dia bottle feed..dialg suka direct dr guna bottle..
happy breastfeeding:)

hus:
xpe, adik SZ nnti leh tandem ngan kakaknya..if stok dpt byk, kakaknya leh tumpang skali:)

maz:
wahhh, a good start tu..meja semua ppuan lagi double senang..happy breastfeeding!

cikfiza:
no need..pump tu ko simpan dlm laci, biar je botol bergantungan di cikB..hihi

sollehatun:
salam kenal..klu ada geng satu skolah lg best, kasi up smngt..sy xde geng lg..huhu

Kasih Kita said...

Saya pun kadang2 geram dengan orang yang suka bagi alasan utk mengepam. Menyusukan anak kan suruhan Allah. Kenapa harus malu untuk melaksanakannya. Pastu cuba demotivatekan kita supaya guna FM. Sabar ajerla dengar fakta auta mereka ini.

Azwani Shaari said...

pumping ditempat keje still benda baru bg sstgh org..kalo kat skolah akak, cg2 yg senior mmg teruja tgk akak pump, siap rasa rugi sbb zaman derang dulu x kenal pump canggih2, ada pump murah yg mcm hon basikal yg menyakitkan tu je..

tp ada gak yg soh campurkan fm..even dulu sedara pun ada soh campur dgn alasan nnti baby 6-7bln kering la susu..akak dah buktikan, hadif dah 8mons+ & masih fully bf, alhmdulillah..hrp2 senyap la mulut2 yg soh fm tu..hihi

molliesa said...

salam..mula2 terfikir gak..mampu ke tak..sebab jadual saya pack..6 masa setiap hari...harap2 berjaya guna teknik awak ni...:) tq!

Azwani Shaari said...

insyAllah boleh..6masa, so ada balance lg 4masa..time makan2 tu boleh la pump..nnti dah guna teknik ni, updet la kat blog..:)

fazidah said...

bru jumpa blog ni... plai bju kurung menyusukan ker? atau bju krung biasa jer? nmpk sng jer pam...

Azwani Shaari said...

saya pakai baju kurung biasa je yg gmbr ni, tp make sure baju tu longgar la kat dada, if muat2 susah sket :)

Anonymous said...

Terima kasih...nk cuba buat cenggini sbb jumpa blog ni masa surf nk beli hands free pumping bra. Baby dh 6 bulan, ada 2 anak susuan. Alhamdullilah!

Cik Puan Diyana said...

BERJAYA!!!
hampir2 nak beli hands free bra tapi pk2 balik rugi sebab baby dh 9 bulan...hehehe tHANKS for ur idea..Jimat duit..yeayyyhh

Cik Iman said...

Memang stay kat tempat dia ke getah nie? Macam tak steady je D:

Haslina Mohd Haron said...

Tq bg idea...

Haslina Mohd Haron said...

Tq bg idea...