CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, December 19, 2013

Testimoni: Penjaga Pantang Jemari Tradisional

Banyak sungguh cerita yang terbengkalai.. Takpa, kita cuba gigih sehari satu cerita, kot dapat ye... Rancangan asalnya nak amik utk 3 minggu, tp memandangkan Asyfa kat NICU pun udah 3 minggu, so aku amik seminggu je perkhidmatan ni lps adik2 ipar balik ke Klntn..


Hari yang dijanjikan, suami g amik kat komuter Bt Caves.. Orgnya muda lagi.. Aku panggil kakak aje kat dia.. Indonesian.. Tp ada jugak penjaga pantang org melayu kita.. Ikut nasib la dpt yg mana..

7 Hari RM 1,000.00
3x Urutan Bersalin,
7x Penyediaan Mandian Herba, Bertungku, Ikatan Kain Bengkung
1x Lulur Herba
1xBertangas Memasak Masakan dan Minuman Pantang
2x Sehari Mandi dan Urut Bayi
Penjagaan Bayi: : Mencuci Pakaian Ibu dan Bayi dan Menukar Lampin Bayi

Ini pakej yg aku amik memandangkan dah byr deposit RM1K, kiranya habiskan duit deposit je la... Ni rate lama ni, tgk kat web Jemari Tradisional ni, harga udah melambung naik ye.. Jadi, adakah berbaloi servis yang diberikan?

Urutan Bersalin: Yang ni, bg aku urutnya biasa2 je.. Sedap lagi kakak tukang urut yang aku panggil dtg umah sblm ni..

Mandian Herba, Bertungku, Ikatan Kain Bengkung: Yang ni mmg standard kot, kalau amik tukang urut pun mmg depa akan buat semua ni skali termasuk dlm pakej urutan.. Bertungku pun best tukang urut yg aku amik sblm ni jugak, sbb dia tungku seluruh badan.. Yg jemari tradisional ni tungku kat perut n peha je..

Bertangas: Ok la... x pernah bertangas sblm ni, xtau nk compare..

Memasak: Yang OK nya sbb dia tolong masakkan extra utk suami n Abg Hadif mkn skali.. Yang KO nya, kenapakah lauk yg sama dimkn waktu tghari, dia hidangkan semula utk makan malam TANPA dipanaskan, TANPA ditukar mangkuk hidangan? Wahh, koboi giler.. Org dlm pantang lagi la xleh mkn lauk2 sejuk kot.. 2 hari aku observed dia, saje malas tegur, pastu baru la aku soh panaskan dulu lauk... Takkan benda common mcm tu pun dia xtau kot.. Even kalau bkn nak hidangkan utk org berpantang pun, biasanya mesti kita panaskan dulu mknn, ye dak?

Mandikan Bayi: Yang ni pun perlu ditegur jugak.. Dia terus mandikan baby dlm tub tanpa basuh dulu diaper area.. Pastu lak, dah mandi & sabun, tidak pulak dia bilas dulu dgn air bersih sblm angkat baby... Huhuhu

Bagi aku, servis ni OK if korang baru lepas pantang (masih dihari2 awal melahirkan bayi dan mmg xde sapa nak jaga) Mcm aku dah hari ke 35 baru guna servis derang, mmg rasa kurang berbaloi la... Sekadar nak habiskan deposit je, kalau nak tolak udah dia pulangkan separuh je deposit, lg la rugi..

Pape pun bagus ada servis mcm ni, utk ibu2 yg berpantang sndiri cuma still ada ruang utk diperbaiki supaya pelanggan puas hati dgn jumlah yg dibayar :)

6 comments:

Anonymous said...

Jemari Tradisional mmg penipu.Servis x spt yg di listkan.buat ala kadar je.saya pun sama dh terkena dgn Jemari Tradisional ni.

Azwani Shaari said...

harga pun dah naik tahun ni... kalau servis mcm tu jugak, mmg x berbaloi le... huhu

Faraha Ab Halim said...

Betul..kami baru abis ngan jemari..long masfizah yang jaga masak ok lah..tapi kak rozie perlu hantar pengalaman ngurut bg org lepas pantang..makcik aku bawa org urut dari klate die kata kak rozie ajar long fizah kat SPA je..dah lah bayar pakej 28hari..rozie tak pernah call amik berat pasal pelanggan die..nak biznes untung tapi tak pandai jaga hati pelanggan.

rozie said...

Salam dan terimakasih di atas komen yg telah di berikan. Pertamanya...walau pakej ditukar disaat akhir atas sebab ujian Allah pada pelanggan, jemari tetap tidak membatalkan malah meneruskan khidmat walau pada terma dan syarat ianya boleh di batalkan. Kedua...kalau tak puas hati dgn khidmat, kenapa tunggu sampai 28 hari?..ucap terimakasih dan juga bertanya bila baki bayaran nak dibuat walau pun tak diminta?..persoalannya....jgn berterimakasih dan mengaibkan dikemudiannya..kalau ada yg salah atau silap atau tidak puas hati...hubungi terus dan ianya patut diketahui dari hari kedua perkhidmatan bermula...bukan disaat akhir. Kursus diberikan tidak menjamin perkhidmatan yg cemerlang kerana manusia ada sikap dan perangai masing masing...mungkin juga kalau kerja selalu di komen....atau ada gangguan dari org lain yg memandai....manusia tak lari dari sikap atau sifat yg berubah ubah setiap hari...ini adalah perniagaan yg memberikan khidmat yg di jalankan oleh manusia yg menjaga manusia lain....kita semua bukan malaikat...jadi jika ada kesilapan...sebab kita manusia....maka, sgt di hargai ianya di bagitau segera. Kami telah menjaga beribu pelanggan yg bermacam kerenah...cerewet...tak bayar...tipu...degil...ikat bayi....sakit..meroyan...tak bagi cl kami makan ...tak ada tmpat tidur sempurna....dilayan mcm org gaji....minta cl jaga baby mlm sbb ibu pantang nak tidur....ada juga yg minta tukarkan pad...dan mcm mcm lagi...belum sekali kami mengaib atau memasukkan kisah kisah ini utk. tatapan umum..sbbnya ia tak boleh kami lakukan dan tidak akan kami lakukan walaupun setelah jemari

sheeda zainal said...

Assalamualaikum..pertama sekali saya nak cakap yg saya buat homework dulu ttg jemari tradisional ni..apa yg saya dapat adalah mungkin hanya segelintir yg terkena dgn jemari compared dgn testimoni bagus (yg diupload sendiri oleh jemari pada page nya)..jadi mungkin saya tak terkena kot..tapi masyaAllah, layanan masa nak book daye tu bukan main lagi..masalahnya, yg tukang jaganya org lain (indon)..rase dibuli sangat..saya sgt hormati tetamu di rumah saya, ikut apa sahaja jadual yg diberi oleh jemari, salah satunya malam memang berjaga sorang2 dgn baby tapi siang xboleh tidur??? Allah je tau betapa penatnya saya jaga anak sulung umo 2 tahun (x ditolong oleh indon itu seperti mana saya dah explain pada kak rozie sebelum book date) serupa baik saya pantang sorang2..malah indon tu berani ckp kat suami saya yg saya asik tido..hello, kalau sesapa kenal saya mmg saya bukan kaki tido siang..dan boleh die kate seronok ye istri doktor (suami saya doktor) jadi suri rumah xpayah buat ape2..amboi2, dtg sini nak jage orang pantang ke nak jaga tepi kain orang? Asal saya nak letak kepala rehat terus disuanya baby pada saya suruh saya jaga dan die nak solat dhuha..name indon tu aminah..ok saya respek..lame2 saya ckp kat die, solat dhuha tu sunat, apa yg awak buat kat sini wajib tau kak sebab orang dah bayar awak utk buat kerje..amanah tu..nasi pon dipanaskan..sampai nak pitam saya sebab badan masuk angin..waktu urut perli2 saya..mentang2 saya muda lagi..kak rozie saya call hari kedua kate nk terminate servis die kate xpe2 tahan je..tapi bile waktu yg mmg dlm perjanjian da xleh terminate (hari ke4 rasenye), die gune alasan tu plak padahal hampir setiap hari saya kate suruh org tu balik..kurang ajar sangat aminah pada saya dan mertua saya..bole plak die sebelahkan indon tu..mentang2 tu staf kamceng die..xpe kak rozie, kalau kak rozie gune name Allah utk mengelak drpd mengakui kesilapan dan kelemahan servis kak rozie, kite tgk akhirat nanti..org keje berhempas pulas nk cari duit, kak rozie buat main2 dgn hasil keringat org..indon tu siap ckp kak rozie x explain ape pon kat die seperti yg saya tanya kak rozie boleh xjaga saya dan anak sulung saya sekali sebab xde org nak jage kami since suami keje xmenentu..alih2, suami saya yg kene balik rumah dlm waktu kerje utk selesaikan mandi, makan minum anak saya..dan die dichop di tempat kerje sebab hilang mase waktu kerje..punyela kami sabar sebab xde pilihan dah..tegur indon tu n kak rozie 2 2 buat keras je..kami xhalalkan duit kami..badan saya sakit2 lepas pantang..saya sungguh2 nak pantang sbb nk jage badan alih2 ini yg saya dpt..xpayah nak halang orang post feedback, betulkan servis tu dulu..gune nama Allah je lebih, tapi hati keras kematu nak terima teguran..org buat feedback sbb nak selamatkan duit dan kesihatan ibu2 berpantang..kenapa kak rozie nk melatah lebih2? Kak rozie nak pulang balik ke duit kami? Kalau mcm tu ok pulangkan dan kami akan padam komen2 kami..seriously, saya da suruh suami utk tinggalkan je indon tu tgh jalan mase otw anta die ke stesen bas bagi pengajaran..tapi itupon kami xsampai hati..indon tu siap baring2 lagi kat sofa mase waktu tghri saya jage baby sorang2 dan ank sulung saya..anak saya sampai ke tghri xtuka pampers yg ade tahi dan kelaparan..bole plak aminah tu suap nasi dlm mulut sendiri tanpa hirau anak saya minta nasi disebelahnya sambil menangis..kejam btul..saya nak cari aminah tu balik..jage die..saya xleh lupe..trauma..saya da bace komen2 page ni dulu, skrg saya dtg balik utk menyokong..dan saya akan copy paste pada stiap page yg saya penah bace pasal jemari..kesian kat ibu berpantang yg teraniaya dgn CL jemari..wassalam.

Sa said...

Seb baik baca ni...itula tgk list mmg superb.lain kompeni x buay gni.maybe indon kot.diorg mmg cincai pon