CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Tuesday, March 4, 2014

Asyfa & Eczema..


Wajah kesayangan hamba :D

Ketika usia Asyfa dalam sebulan lebih, aku noticed ada naik ruam2 kat pipi dia yang disangkakan ruam susu.. Kalau ikut pengalaman time Abg Hadif dulu, aku sapu Sebamed Protective Facial Cream je, mmg healed sekejap je dan tak naik2 dah... Time Asyfa ni pun sapu la jugak produk yang sama dan berkesan tapi berulang plak naik habih seluruh pipi, dagu, dahi membawa ke kepala :(


Awal2 kena.. sapu sebamed jek..

Masa appointmen dgn peads' clinic diusia 2 bulan tu, doktor syorkan sapu hydrocortisone which is a BIG NO la nak pakai... Bukan nak memandai2 sendiri cuma xnak bergantung kepada topical steroid takut nnt kulit Asyfa ketagihan steroid... Steroid Addicted ni bukan kes terpencil tau.. Real story, real people punya cerita... Mujur la ibu2 ni sudi share cerita anak2 derang kat fb.. Siap ada support group.. Kalo x, aku pun xtau keburukan & jenis2 cream yg ada steroid ni.. Tapinya doktor tu soh amik gak hydrocort tu standby kot bebila nak pakai.... 


Ini lah steroid cream yg sedang ku elakkan..

Since keadaan Asyfa masih terkawal, xde bergaru teruk sangat sampai berdarah2 bagai, aku continue je natural product.. Try Buds plak, tapi nmpk mcm x jalan sgt... Sebamed tu plak bila pakai mmg on-off kejap ok, kejap x...


Sian ni haaaa... Leher pun berbijik2...


Kebetulan Buds yg ni je ada.. Mls nak gi beli yg super soothing khas utk eczema tu..

Appointmen di usia 3bulan plak, doc still soh pakai steroid cream even dia pun x sure itu eczema atau rashes kesan pengambilan ubat2 n antibiotik... Diberinya plak Aquous Cream & Ung... Yang ni pun geram jugak... Bg 2 jenis cream without any explanation... Bila tanya kat pharmacist yg bg ubat tu, katanya pakai bila perlu.. Bila aku tanya, bila perlu tu situasi yg mcmana? Dia pun xtau nk jawab... Disuruh aku refer doktor balik tp doktor tu pun zasstt dah balik..

Tanpa sbrg penerangan, aku pun hold dulu drpd pakai krim2 tu... 2-3hr lps tu tetiba naik berkuping2 plak kat kepala Asyfa... Kesian sgt2 tengok... Cradle Cap kot org tua2 panggil... Dah x tahan sgt tgk, bawak la Asyfa g klinik Dr Fauziah area rumah aku ni.. Dia punya qualification bidang dermatology... Stlh dibelek2 kulit Asyfa tu, mmg katanya one type of eczema yg dipanggil Atopic Dermatitist... Mula2 dia nk prescribe steroid cream gak.. Aku ckp le taknak.. Reason yg sama aku bgtau, xnak nnt Asyfa suffer Topical Steroid Withdrawal... Aku bgtau jugak dah dpt Aquous & Ung.. Doc Fauziah tu soh pakai 2 krim tu je.. Diterangkan panjang lebar cara penggunaannya... So, ok la.. Cuba 2 krim tu plak.. Aquous lumur seluruh badan sblm mandi & Ung sbg pelembab slps mandi...

Sudah dipakai2 dlm seminggu dua masih x nmpk sbrg perubahan.. Aku plak serabut nengoknya... Terus la tergerak hati nk try Moogoo.. Rasanya semua mommy yg ada anak eczema n nak pakai natural product confirm wajib kenal ini Moogoo.. Aku beli Irritable Skin Balm (ISB), Scalp Cream (SC), Udder Cream & MSM.. Sapu la Moogoo plak.. Stopkan Aquous & Ung.. Aquous tu yg x bestnya licin giler nk mndikan Asyfa..

 
Mujur la ada travel pack.. Kalau nak beli botol besar semua, jenuh jugak laaaa.. 

Dlm proses memakai Moogoo, (sempat pulak order Krim Botani - order je, x pakai pun lg..)ada jugak la nmpk kurang especially bhgn kepala yg berkerak tu... Tapinya eczema kt muka dok ada lg... Kebetulan Asyfa dh ada tnda2 kena batuk.. Sblm batuk dia lg teruk, aku bawak gi homeopathy kat Slyg... Dah alang2 kat homeopathy tu check skali condition kulit dia... So far kalau ikut kan perubatan homeopathy tu, masalah Asyfa ni mmg masalah kulit je, xde kaitan dgn fungsi hati dll..


Laju jek membeli krim ni...


Ni la range product homeopathy...

Dgn homeopathy ni 1st round guna ubat dia mmg cemerlang terbilang hilang semua rashes n merah2... Amik pulak ubat2 yg sama utk 2nd round, tetiba nmpk mcm eczema tu menyerang blk..Huhuhu sedih mak :(

So skarang ni masih dlm proses pemulihan sang anak sambil si emak gigih cuba nk menjaga diet dan kurangkn seafood bagai...

Moga anakanda Asyfa diberi kesembuhan oleh Allah swt.. Amin..

Junior TRW :p

Ni gambar latest Asyfa pagi td... Tido mata tak pejam rapat, mcm mama jugak.. Hikhik

Nampak gayanyaaaa, masih kena gigih berusaha hilangkan eczema anakanda.. Dok plan nnt kalo doktor bising2 lagi, nak request buat Allergy Test je la... Nak buat kat private al mahal sesangat.... Kalau dpt buat kat HS je beshhh gak :D

11 comments:

Azria Azman said...

Salam Wanie. tergerak nak comment sbb Anak deqya yg 1st pun ade Eczema. Same mcm Asyfa kulit jadi biji-biji tu. Skrg da 3 thun. Alhamdulillah da ok. Boleh bc kat blog deqya pasal eczema, situ deqya ade share pasal ubat sapu & krim mandian yg sesuai. Kalo nak secara semulajadi leh try mandikan dengan air laut. Alhamdulillah memang berkesan. pemakanan ibu yg bf pun kn control. no more seafood n milk product mcm cheese. Buds mmg bagus yg resque lotion tu. pnah pkai time aira tetibe naik merah satu badan. memang hilang. kn banyak bersabar ye. sbb Ekzema ni memang On Off smpai besar. take care.

Azwani Shaari said...

Tq deqya for sharing... nnt wani tgk kat blog deqya...hadif dulu xde eczema..ni la 1st time nk handle....huhu

Anonymous said...

Salam..bole try minyak kelapa dara tropika..my baby ade problem yg sama n alhamdulillah ok.just try minyak yg 30 ml lavender dulu.ni blog http://greatbabyskintropika.blogspot.com/m=1 n fb pun nama greatbabyskintropika..

Azwani Shaari said...

Salam....tq atas cadangan.. insyAllah akan dicuba nnt jika apa yg skarang x berkesan...

Rons said...

salam, kes saya abit serious,banyak krim dah cuba pun x berkesan, boss saya intro i pot of gold skin balm, beli kat manjaku babystore,alhamdulillah memang berkesan,kak wani boleh try and see...

~Fara~ said...

baby saya pun eczema juga.. try moogoo tp mcm xbrape berkesan.. cuma nya saya sapu msm soothing cream kat muka dia trus hilang dah.. now gebu muka dia.. Alhamdulillah.. cuma lain2 body part kena guna buds..

Azwani Shaari said...

Rons: thanks atas idea.. saya dah put in list utk try krim tu tp blum gunakan lg :)

fara: msm doesnt work for my baby.. poor her.. huhuhuh.. Alhmdulillah sesuai kat anak awak :D

Ummu Lutfullah said...

Puan juga blh cuba krim herba bland Shaklee..

Tia's closet said...

Assalam.. cuba try atopiclair non steroid.. anak saya pakai tu alhamdulillah okay.. paed ckp budak eczema kulit dia xleh kering kena sntiasa moisture.. bila.kering eczema akan senang menyerang. saya pakai kan cream je septtnye lepas hilang kene beli lotion dia tpi x beli pun pakai cream tu tahan lama gak.. pakai bila perlu je

suhailah hamid said...

anak sue pun ekzema juga dr usia 3 bulan, skrg 15 bulan dah makin kurang. pakai produk buds.

Hidayatul Abdullah said...

Slm puan.boleh dapatkan contact no or fb x sbb ada perkara nak tanya.urgent jugak.tq