CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, February 9, 2009

Ikan Tuna oh Ikan Tuna

Assalamualaikum semuaaa :D Sebelum terlupa, tahniah kepada pemenang peraduan teka nama ikan, iaitu Cik Azhani Azlan aka AreKnee yang telah menjadi komentar pertama yang meninggalkan jawapan dengan tepat.. Sungguh tak ku sangka, beliau handal mengenal ikan-ikan di Malaysia.. (Ke...ada tanya sesapa ni?hikhikhik) Btw, aku ingatkan semua org buta ikan mcm aku.. Rupa2nya ramai gak tau itu ialah ikan tuna, apsal aku x tau ek? Musykil..musykil.. So, to Cik Ani (ni dah kali ke dua dia menang ni), InsyAllah saya akan cuti2 Malaysia ke Kota Kinabalu bulan 3 nnti, saya carik la pape yang patut untuk awak k ;)

Terkini dari bumi Lawas, spt mana yg korang dpt saksikan di Buletin Utama tv3, banjir besar melanda Lawas sehingga melumpuhkan pekan utama dan lapangan terbang.. Alhamdulillah, kawasan perumahan aku selamat dari banjir.. Cuma yg x bestnya bila bekalan air terputus.. Adoiiii, seriyes rimas gillerr.. Satu keje pun x buat wiken lepas.. Skang ni dah ada balik sket2.. Tp rasanya still dok catu coz air dah jd mcm biskut.. Kejap ada, kejap xde.. Pape pun, aku masih bersyukur sbb jarang2 skali masalah air timbul kat sini, banyak lagi tempat lain yg lagi teruk kan.. Betul kata lecturer aku dulu, tempat2 mcm ni la yang akan memanusiakan manusia..


Sedar tak sedar dah sebulan lebih aku kat bumi Lawas ni.. Alhamdulillah, makin dapat menyesuaikan diri.. Seronok sebenarnya mengajar kat sini.. Telatah budak2 ni mmg la buat aku terasa mcm Aznil Nawawi dlm Tom Tom Bak.. Loghat depa lak xde la aneh sngt, masih boleh difahami dengan baik.. Bebudak tu pun dah improve sket.. Untuk budak darjah 1, sebelum ni kalo nak gi toilet jek, sure cakap "cikgu, aku mau kencing" tp skang dah pandai sebut "please teacher may i go out".. Hehehe ayat standard zaman2 aku belajar dulu.. Aku paksa depa hafal ayat keramat tu sbb aku dah warning, sape ckp nak kencing, pegi kencing dlm tong sampah jek.. Hehe

Tabiat makan bebudak ni pun agak aneh jugak la.. Non Muslim la yg aku maksudkan ni.. Pernah ajak derang berbual2 psl makan minum.. Rupa2nya adalah biasa utk sesetgh dr mereka makan anjing, katak, buaya, ular etc.. Adoiiiii kembang tekak guwa mendengarnya.. Yang paling membahagiakan bila aku nak kuar je dari kelas.. 'Bye teacher' jerit budak2 tu sambil lambai2 kan tangan.. Sangat manisss kenangan itu, ok..

Hahaha, gambo tu plak, keadaan kasut aku yang semakin uzur gara2 asyik tersangkut di celahan papan.. Sekolah aku ni, tingkat 2 daripada papan jek.. So mmg slalu la kasut tersangkut celah papan tu.. Ada skali tu, tersangkut betul2 depan pintu kelas lain.. Mujur kelas tu xde cikgu n budak tgh bising.. Alang2 dah stop depan tu, aku sound2 la budak yg bising tu sambil membuat cubaan melepaskan kasut yg terperangkap.. Hehehe
Tangga yg hampir nak sama tinggi mcm tangga Batu Caves ni plak merupakan satu2 nya jalan untuk ke kantin.. Kantin kami nun jauh di puncak sana.. Sape yg gigih nak panjat ni mmg handal la.. Kantin plak xde jual mknn khas utk cikgu.. Ada mknn budak jek.. So sepanjang aku kat skolah mmg xpernah la mkn pape kat kantin tu.. Sblm pergi skolah dah lunch, so sempat la tahan perut sampai balik skolah kul 5.45pm tu.. Kat sini dah terbiasa mkn 2kali jek sehari dan jarang2 sekali makan di luar.. Harap2 boleh terus istiqamah begitu.. Tak sabar nak balik semenanjung bulan 6 nnti, nak dgr komen2 ahli keluarga.. Makin gemok kah, kurus kah, mantain kah.. Hehehe

Ok la frens, sibuk sket skang ni, kena ajar budak Action Songs utk karnival Bahasa Inggeris 2minggu lagik.. Harap2 budak2 ni menang, boleh la cikgu pengiring g jalan2 nnti.. Hehehe

12 comments:

areknee said...

yeayyyyyy sy mng! hikhik ni 2nd time ek? xsangkaaanyee, yg 1st tu mng psl ape pn dh lupe ;P

nway, sy xtanye org pn.. sy tgk je bhgian ekor + kebesaran die sy trus tekan link komen.. gelojoh nk komen padahal xtau pn btol ke x, mmg gamble abes hahaha..

lps2 tu tgk org komen, br sy mcm.. eh btol ke ni? sy teka? sy trus tny en.google n tadaaaaaaa.. mmg btol! juz tunggu awk kompemkan jek.. hehehe.. macehh2.. beli adiah best2 ye *wink2*

eh terpjg plak =__=

♥ adLya ♥ said...

sama le tmpt twin sy pun banjr..limpahan dr ulu sungai..banjir le sek..mujur umah dia area tggi2 skit, so xterjejas le.. fmly ktorg suma xsabo nk tgu dia blk bln 6..nk tgk gmbo life dia kt sana..uhkhuk...mcm wani siyok le ade internet leh gak le tepek2 gambo...ini tmpt dia line tipon pun xde..huhuhu..btw dia tersgt le gembira disana...

Naz said...

Teruskan perjuangan murni anda memartabatkan dunia pendidikan demi kegemilangan masa depan anak bangsa!

Azwani Shaari said...

to areknee:
waaaa..mmg tau ek.. caya laa, sy x pernah tau pun ikan tuna tu beso.. terbayangkan selama ni tuna tu mcm sardin jek.. hehehe

to adlya:
hehehe, mmg seronok pun ngajar kat srwk ni..tambah2 kalo kawasan luar bandar..jimat belanja sbb xde hiburan.. cumanya duit abih kat flight la :)

to naz:
thanks.. doakan sy terus bersemangat mengajar :)

AJ Style's said...

wah, makin seronok ye..kan dah habaq dulu jadi cikgu ni best..tapi yang tak bestnya kena mc ni..huwwwaaaaa

fiza said...

cik wani, aku nmpk part yg gemok kurus tu je..wehehe..konfirm la ko makin kuruss..jgn kurus2 sgt cik wani..nnt x comell..(eheh itu adalah ayat jelessss!)

Azwani Shaari said...

to AJ:
alhamdulillah, syukur dapat tempat yg cukup semua kemudahan.. biar la takder hiburan pun, jimat duit :D
kena MC? cuti sakit ka jadi mc? saya keliru.. huhuhu

to fiza:
ahahaha, seriyes aku makin x makan kat sini..well..well, kalo berat aku dah turun ke angka memuaskan, aku btau:D (saje bakar hati perasaan ko)

areKnee said...

jgn kurus lebey2 cik.. nnti sy jeles! uhuhuhu

Sufi Idany said...

cik wani....

Azwani Shaari said...

to areknee:
dont worry, belum mengalahkan awak :D hehe

to kak ida:
ya sayangku.. apa kabar mu di sungai sana?

fana said...

Fana g karnival bahasa tue
msti kite ada selisih kan
MSSR tu kat pdg lawas
join kan

Azwani Shaari said...

Hehehe, selisih tp x kenal kot.. MSSR tu x join.. cikgu2 pagi jek join :)