CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, March 14, 2011

1 for Hadif, 2 for mama & baba...

Wohaaa, nmpknya rancangan Dapur CikWaniOnLine dah jadi rancangan harian, terbit setiap hari instead of setahun hanya sekali.. Hahahah.. Baru 2 days in a row sudah mau kecoh ka? Ok, daku masih terkenang2 kelazatan meminum jus alpukat di Bandung setahun yang lepas sehingga terasa seperti 'ehh nak pergi lg la bandung pasni, mau pekena itu jus alpukat yang yummi...' Padahal mcm la x boleh nak buat sndiri drpd berabis duit nak pergi sana, hahaha...

Pernah jumpa ini alpukat (avocado) kat Giant/Tesco tp mcm sangat la mahal sampai dekat rm5 sebijik, apekah? Tak disangka2 plak kat sini byk je buah avocado nih, tp kena cr kat tamu la.. Tiap2 ujung minggu ada tamu, sekilo baru rm5, mmg murah.. So, smlm dah sampai seru, beli buah ni sekilo.. Nak buat puree utk Hadif & jus utk mama, baba & cikmie..


Jus avocado/alpukat versi cikwani
Bahan2nya:
3biji buah avocado
4sudu susu pekat manis
Sedikit ais batu
Air secukupnya
Sos coklat

Cara membuatnya:
Blend semua bhn di atas kecuali sos coklat mengikut kepekatan dan kemanisan yg disukai.. Hiasi dgn sos coklat & sedia utk dihidang..

Nmpk mcm menggiurkan x? Belek2 folder lama, jumpa jus alpukat yg we all minum kat Bandung.. Mcm kedekut sos coklat je, meriah lg acik buat..Hikhik

Versi Bandung



Puree avocado

Resepi utk Hadif plak..

Bahan2nya:
Sedikit buah avocado
Breastmilk

Cara membuatnya:
Blend dua bahan ni sampai hancur, pekat & creamy gitu.. Hadif mula2 makan dia buat2 muka, tp suap lg pastu mau je lg.. Hohoho..

Ok, jumpa lg lusa (sbb 2 resepi dah harini, cover utk esok skali) haha!

7 comments:

mamaaqil said...

sedapnye cik wani....nyum2...

Nurul said...

pergh..cantik, menarik ko memang dabomb lah

ARNA said...

Akak....
Tq for the recipe.
Cuma nak tanya,
Macam mana kita nak tau Avacado ni dah masak ke belum?
ada beza ke kaler coklat n hijau?
Macamana kita nak tau avacado mana yang sedap n mana yg xsedap?

Azwani Shaari said...

mamaaqil: jom2 try kat rumah :D

kak nurul: haaaa, apelagi gi cari tesco giant sana, kalo mau murah, dtg saghawak, i blanja 2kg avocado..hihi

arna: ok, yg dah masak kaler coklat, hijau lum masak.. if beli yg hijau salunya kena tunggu 2-3hari gak baru nak masak.. ermm, yg sedap salunya warna coklat & lembut bila kita picit, if warna coklat tp keras dia pahit sket..

Musliza Hasni said...

Wani, cuber snap picture avocado yg dh msk tu..xpernah tgk la.. ;-)

Miss Sunshine said...

Nampak menyelerakan..
Tak pernah rasa.... Sedap ke kak?
Ni yang rasa nak cuba ni.

Azwani Shaari said...

hasni: alamakk, habis sudah avocado ku.. xpe, u try tanya pakcik google.. ada gmbonya :D

MS: shedaapppp :D