CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Friday, April 16, 2010

My Little Caliph


Lama sudah saya tidak bercerita tentang the little one inside my womb.. Bukannya apa, sblum ni banyak sngt kekeliruan ttg my EDD, so aku pun x sure nak kata dah brape bulan my pregnancy.. Sampai la, last appointment aritu, doctor decided utk ikut EDD based on the 1st scanning iaitu 13th of September 2010... Wohaaa, sama bulan kelahiran dgn mamanya la.. suka2 :D (Kalau lahir 10 09 10 mcm lagi comel je tarikh tu, bersamaan 1 Syawal plak..)

Kiranya skarang ni, i'm entering the 2nd trimester of my pregnancy already.. How time flies! Rasa mcm baru je kawen, dah nak jadi mak org la plak.. Alhmdulillah, 1st trimester berlalu dgn aman damai tanpa mimpi ngeri morning sickness dan sebagainya.. 1st time dpt tau pregnant tu pun off course la sbb period delayed, tp xde la nak syak pape sngt.. Aku beli UPT tu pun sbb by that time i got fever + cough + sore throat + flu etc, mmg pakej lengkap la, nak mkn ubat2 ni mcm x berani, takut ada effect (in case i'm already pregnant that time), so beli UPT dulu le sblm dptkan ubat yg sesuai..

Semenjak kelihatan 2 lines itu lah,encik suami telah memberikan cadangan untuk memperdengarkan ayat2 suci Al Quran kepada anak kami yang ketika itu masih sebesar biji kacang, tp doctor tu kata besar ulat.. isk isk, sungguh kurang sopan.. Makanya, bermula daripada hari itu waktu selepas maghrib semenanjung adalah waktu untuk bertadarus dan tasmik surah Yusuf dan Luqman.. Dgn doa dan harapan moga anak ini nnti cantik rupa, cantik akhlak dan menjadi anak soleh kebanggaan mama n babanya, amin:)

Satu lg benda yang org suka tanya pada pregnant mum ialah berkenaan mengidam.. Nampaknya tabiat makanan mahupun perlakuan saya sehari2 adalah tidak berubah.. Tidak wujud keinginan nak makan yang pelik2.. Kalau ada teringin sesuatu pun, xde la sampai nak meroyan bila x dpt.. Even x kisah manapun kalau x dpt.. (Terpaksa la buat2 tak kisah dah husband dok jauh, xnak la nyusahkan sesapa) Org kata kalau keinginan tu x dipenuhi nnti meleleh air liur anak, tp bg aku (melalui pembacaan la) keinginan yang pelik2 melampau sngt ni, bkn dr anak, dr syaitan tu.. Jgn diikutkan sngt ye ibu2 di luar sana.. Kalau dpt apa kita nak tu, Alhamdulillah.. Kalau x dpt pun xpe la kan:)

p/s: 'sensitive' is my middle name when i am pregnant.. Now u can call me Norazwani Sensitif Shaari.... tetiba i rasa emo, terus xnak menulis.. pen off now....

11 comments:

linazamaba said...

ala tgh syok baca pen off lak...
nape lak sensitif nih...sure tingat kat hubby kan..ye lah kan peknan time jauh2 ni mmg kene kuat smgt..nak ngusahkan kan org pun ase xkena kan...

wani apply e-gtukar x? lina apply jek..dpt x dpt blkg kire...
bosan la pulak ase life mcm ni :P

Nurul said...

wahh..sensitif? lelaki kot? ehehehe..Alhamdulillah..semoga sihat kedua2nya. seronokkan rasanya bila mengandung nih. Pastu akan tertunggu2 baby nak tendang2 perut kita..bahagia jer rasa...

Anonymous said...

laaa..wanie tulih la lagi..baru sedap2 akak baca..dh 'potong stim'...hehehe..btw kalau rasa tak selesa takyah la paksa ok...semoga wanie dan baby sihat sokmo...(kakespie)

uda said...

congrats to mum to be..wani..jaga kesihatan,jgn tensen2 nnt baby underweight lak..cam akak dulu,tensen coz takut org mktb tau..huhu..

ayu said...

wanie,

happy to heard u are mom to be.. expected date 13 sept 2010.. bole celebrate bzday ngan Abg amir nt..:)

Azwani Shaari said...

to lina:
xpe, esok g check up lg, kalo ada interesting stories akan dishare lg:D btw, mntk je tp x kisah pun kalau x dpt utk tgh tahun ni, ujung thn nnti baru nak usaha mntk tukar sungguh2..hrp2 ujung thn ni dpt le kita berdua tukar.. aminn:)

to kak nurul:
wahhh, akak dulu time anak lelaki jd sensitif ke? lg... apa beza akak pregnant girl n boy lg.. share le..

to kak espie:
thanks2... eh bila nak jumpa2 ni..huhu

to kak uda:
insyAllah xde tensyen2, kadang2 je problem kecik2 pun jd terfikir2, pastu serabut..huhuh

to ayu:
wahhh, amir 13sept ke? bila nak bleh adik plak ni? beso dah abg amirnya pun:)

Pakcique said...

Last week ade pergi scan lagi. Sama gak. Tengah sujud. Then, main sorok2 plak. Pemalu agaknye..macam Papa dia gak.

Azwani Shaari said...

so xdpt le tgk junior sape ek? elehhh, malu mcm papa dia konon, kalo ikut perangai papa dia sure dia dah pura2 hantukkan kepala kat perut mama dia pastu buat2 pengsan..haha!

PakciQue said...

Memang ada buat pun. Nanti dia garu2/tendang2 perut mama dia..pastu bila aku pegang..dia pura2 dia..

Tapi kelmarin, masa aku letak kepala aku kat perut, 2x dia gerak. Kuat plak tu. Tak tau nak tafsir sbgi apa. Mgkn ucapan terima kasih sbb aku bacakan surah2 kat dia kot.

Sob2...sebak jap..

enciksani said...

aLhamduLiLLah ngidam2 takde, sickness pon kurang.. syukur..cuma senstif je eh eheheh.. ntah La.. tak tau nak tuLis ape pon.. juz pikir positif..usaha doa semua insyaALLah semua ok..ehehe nasehat untuk diri sendiri sebenarnye... nanti info pasaL scan 4d tu Lagi yer..

Azwani Shaari said...

to pakcique:
x sabo nak tunggu detik2 tu jugek.. hopefully little caliph dah start bg respon time aku balik cuti nnti.. leh baba dia tgk dia kicking..hehe

to enciksani:
tgh search2 lg pasal 4D, dah jupe klinik terbaik nnti i'll tell u:D