CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, May 13, 2010

Pregnancy Journal

Alhamdulillah, mama dah 22weeks+. Halfway done.. Nak kata dah cukup preparation sblm bertemu mata dgn si kecik pun xjugak.. Skang ni bizi mencari maklumat secara online.. Barang keperluan mama n baby pun semua search online je.. Balik KL nnti senang dah, terus tuju ke kedainya je & mana2 yg boleh beli scr online tu order je terus..

Sebenarnya aku mmpunyai cita2 yg menggunung tinggi utk exclusively breastfeeding my child until he/she is 2years old.. Bila citer pasal breastfeed, tentulah main concern berkenaan pump2 yg begitu banyak berjenis2 terjual di pasaran, dari semurah2 rm200+ up to rm2k+.. Dari manual pump hingga ke electric pump, dan mcm2 lah lagi perkara2 yg perlu diberi perhatian serius.. Cewahh.. Selain tu, aku juga menyimpan angan2 utk menyelamatkan alam sekitar dengan menggunakan modern cloth diapers, yg juga menjimatkan duit dlm jangka panjang.. Tp 2 citer ni kemudian2 la, plan nak beli pun time balik bln 8 nnti, bkn skarang.. Lg pun kena bincang dgn encik suami dulu kerana penglibatan beliau diperlukan sepenuhnya ;)

Sehingga ke 22weeks+ ni, ini antara produk2 yang aku amalkan..Meh review sket:

BIO OIL

Banyak sngt dah iklan ttg keberkesanan produk ni kan.. (nama pun iklan).. So far, aku dah gunakan since diawal pregnant lagi, utk prevent stretch mark la kononnya.. Alhamdulillah, sehingga skarang blum ada (lagi) stretch mark yg boleh mengurangkan keindahan kulit perut.. Linea nigra tu x dpt ditolong la plak.. Wujud elok je bagai di garis2 dgn pembaris.. Sila tanya pakcik google kalo xtau apa itu linea nigra ;)


ENFA MAMA

Mula2 minum susu ni rasa mcm eeee yuckkssss.. Mcm sungguh x best di bancuh panas2 atau suam2.. Dia jd berketul2 mcm eeee yuckkkssss.. (haaa, kan dah ulang utk kali ke 2 padahal kat tin dia tulis boleh je bancuh panas or sejuk) Skali try bancuh ngn air sejuk, owhh sungguh sedap enak berkrim rasanya.. Lg sedap dari minum milo 3in1 tu.. Hehehe.. Jadi, minum la susu ini secara sejuk ya, selain menikmati kesejukkannya mengalir ke tekak, dpt juga menambahkan keperluan asid folic, zat besi n DHA utk perkembangan otak janin;)


KISMIS

KURMA

Kedua2 makanan superb ni pulak x perlu diperkenalkan atau di recommend lagi, semua org dah tau khasiatnya, kan.. Aritu balik KL beli serba setengah kg je, so kejap je dah habis.. Lagi 2weeks balik, kena restock byk2 la.... Sungguh enak di makan begitu saja :)


USANA SUPPLEMENT

Ini supplement yang tak boleh dinafikan lagi kebagusannya cuma kadang2 tu aku mengelat jugak.. Kadang2 lupa, kadang2 buat2 lupa sbb beso sngt tablets nya.. Series boleh kenyang kalau makan 7biji sekaligus.. So, kebiasaannya aku akan bergilir2 amik USANA n supplement free klinik bagi.. Pil klinik bg boleh la nak makan sbb kecik2 skali telan 3biji pun xde hal.. Next week ada monthly check up, kita tgk la mcmana progress hemoglobin aku.. Hari tu mcm rendah sket, hopefully ok la lepas ni..

Ok la, tu saje perkongsian pintar kita kali ni.. Wassalam :)

8 comments:

PakciQue said...

Bio Oil; Kami mendapat senyuman sinis dari seorang doktor wanita bila cakap menggunakan Bio Oil di perut. Tak tau apa yang dia cuba sampaikan. Garisan menegak itu memang merisaukan. Tapi, aku tgk cam comel plak. Ha-ha.

Susu; Fara minum ANMUM Materna. Ini kerana kuasa iklan yang membuatkan aku cuma nampak susu ni saja. Nanti, bila lepas bersalin, guna ANMUM Lacta. Perasa coklat tu sedap tau. Aku suka bau dia. Sebab tu aku rajin nak bancuhkan untuk Fara. Selain tu, suka nak kumpul sudu dia, leh tukar Mesin BP.

Kismis & Kurma; Takyah cite byk la kan. Tapi, nak tambah. Fara juga ada mkn zafran/safron.

Supplement; xde jenama yang spesific. Campur2 beli n free dari klinik. Kalsium, minyak ikan, err apa lagi eh. Ubat2 dia ni aku kurang amik tau sbb dia mmg xkan mkn ubt sembarangan. Jadi, xrisau.

Tambahan; Skarang ni Fara dah kurang makan ayam n dgg. Makan ikan n seafood saja. Selain tu, minum soya, kelapa, rabena, barli, 100+. Rajin2 mkn buah dgn byk spt betik ye.

cik fiza said...

wani, bilakah mau online di pg hari..kepingin skali berbicara dgnmu hal ehwal sebegini..diberitakan kamu skrg mengidap sindrom tidur lewat ya..kasihan kamu..rajin2 online ya di pagi hari..boleh kita bertemu..:)

Azwani Shaari said...

pakcique:
thanks for sharing..kalo bab air lak, aku skang addicted pada longan, laici n rebina.. buah lak suka anggur.. (ni mcm tulis dlm autograf kwn2 skolah rendah psl mknn n minuman kegemaran la plak.heheh)

cik fiza:
i salu je online pagi, dlm kul 1am gitu, amacam ada berani jom chatting time tu le..hehehe.. kalo pagi time ayam keluar mencari rezeki tu nmpk gayanya blum ada harapan..;)

zaiza said...

thanks cik wani...emmm puan wani... sy br lg preggy ni... 6weeks+, so skarang minum anmum malas2 jer..
thanks fo the info...

Azwani Shaari said...

zaiza:
congrat mum to be:D xpe sharing is caring, kan.. :)

hazarl said...

wooo best la cite akak ni huhuhu...

Fitrahhasanah said...

kak wani, Nilam dulu pun pakai bio oil untuk prevent stretch mark tu..tapi masuk bulan ke 9 naikk jugak stretch mark tu. kat perut xberapa ada, tapi kat peha n pelipat lutut ade banyak.

Nilam pon minum enfaMama.tapi perisa coklat. jus kurma, kismis memang kena ade stok.

supplement,royall jelly untk kulit baby.n banyak2 makan tablet kalsium, nanti tulang baby kuat. anak Nilam 4 hari dah angkat kepala sendiri. 3bulan dah berguling, sekarang 3bulan setengah dah berenang2 kat lantai..

Azwani Shaari said...

yie: haaaa, tu teringin la tu.. hikhihk

to nilam: akak sapu kat tummy je, bahagian lain cam malas nak sapu, huhuhu, hrp2 jgn la naik mencanak2.. supplement kalsium, omega semua tu ada tapi al mengelat selalu, xleh blah la makan ubat byk2, nak muntah rasa..huhuhuh.. btw, congrat skali lg on ur new baby born :)