CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Wednesday, May 19, 2010

High Risk Mum :(

Went to the clinic for my 5th pregnancy checkup.. As usual, amik darah utk test hemoglobin dan menunggu lah sehingga giliran dipanggil.. Seperti dijangka, walaupun makan tak banyak mana, berat naik juge barang sekilo dua (padahal 2.4kg) menjadikan berat aku skarang udah 54.1kg di kala hampir 6bulan pregnant.. Harap2 jgn lah naik mencanak2 lebih dari 60kg bila dah due nnti.. (mcm mustahil je) Ok la, ok kalau nak naik jugek jgn lah lg berat dari encik suami, nnti camne nak pura2 letih tertidur kat ruang tamu or bawah katil sambil berharap kena dukung.. haha!

Btw, hemoglobin aku menurun lagi sehingga nurse tukar sticker kat buku merah tu.. Asalnya dapat sticker kaler putih = normal mother, tp lepas hemoglobin turun tu, terus dapat naik pangkat sticker baru kaler hijau = high risk mother.. Huhuhu.. Ok, kenapa nurse ni concern sangat pasal hemoglobin? Menurut apa yang aku baca, sebelum bayi dilahirkan, dia memerlukan banyak sel darah merah untuk memperolehi oksigen daripada ibunya.. Hemoglobin tu dia kira sel darah merah si ibu la.. Bayangkan ler kalo paras hemoglobin dah rendah, mcmana baby tu nak dpt oksigen yang cukup? Dia bukannya boleh menghirup udara mcm kita lagi :(

I told encik suami already.. Abes la, balik ni kena monitor ngn suami, xleh nak ponteng makan ubat lagi.. Kena makan kerang, bayam, ikan bilis n apa2 yg boleh menambahkan darah banyak2 ler.. Hrp2 bila 6th checkup nnti semuanya dah normal.. amin..

Lagi, ada satu ilmu baru yang diperolehi.. Menurut nurse itu tadi, asid folic kena makan diawal pagi sblm breakfast, baru la berkesan pada tubuh badan.. Nmpknya aku dah salah faham le.. Selama ni dok amik asid folic lps makan bersama2 iron tablet dan kawan2nya.. Huhu

Lain-lain xde masalah pape setakat ni.. Blood pressure ok, urine test pun ok, heart beat baby pun ok, tumbesaran baby pun ok sesuai dgn usianya.. Tak sabar nak balik KL nextweek utk 4D+ details scan + shopping brng baby sket2 + maternity outdoor photoshoot + g ante natal class (kalau ada tarikh yg sesuai) etc etc.. Wohaaa, mcm2 benda nak buek cuti ni..

Ok la, nurse suruh i rest a lot, sehingga berjumpa lagi, renung2kan dan selamat beramal:)

9 comments:

cik fiza said...

bkn ke asid folik tu kna amik selepas mkn..rsnya pharmacist tu ckp cmtu..

uda said...

alahai,akak lak yg teruja nak pregnant lg bila bc entry ni..hehe.yg plg tak sbr nak buat adalah SHOPPING brg baby..sggh teruja!!

Azwani Shaari said...

to cik fiza: forgot to mention yg nurse tu ckp depends on stocks dr supplier.. ada yg peraturannya mmg b4 meal n ada yg after meal :)

to kak uda: hehehe, betul3.. adalah sungguh x sabar nak balik nextweek utk 4D n shopping... weheeee :D

enciksani said...

nak shopping juga n nak juga photoshoot itew,,,

Anonymous said...

my doc said, iron tablet yg kena amik b4 meal, kwn2 yg lain tu after meal. itu yg sy amalkan, dan alhamdulillah my HB so far is ok (above 11.0) and im now in my 25th weeks of pregnancy

Azwani Shaari said...

encik sani:
jom2 shopping barang baby.. haaaa, aritu kata buat 4D scan sudah kan? girl ke boy? jom photo shoot skali, nnti roger2..

to anon:
hurmmm, nurse pulak cakap iron tablet after meal.. aihh konfius makcik.. 1st timer gak ke? ni mesti baby ramadhan/syawal gak kan :)

Anonymous said...

ok nanti2 roger..tak wat 4d pon... ehehe girL... ohh rindu mama mia...ehehhe

sani Ikmal said...

ok nanti2 roger..tak wat 4d pon... ehehe girL... ohh rindu mama mia...ehehhe

Azwani Shaari said...

wahhhh.. boleh letak nama mia sara nasuha ni..hehehhe, pasni kena slalu2 tgk gmbr mia, kot2 kenan, dpt anak comel mcm tu, alhamdulllah :)