CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Friday, February 4, 2011

Bye Bye EBM

Isnin depan Hadif with his mama+baba akan fly ke Kota Kinabalu.. Amik kereta kat port KK & meneruskan perjalanan ke Lawas.. It will be Hadif's 1st journey by flight, harap2 he will be ok, x demam, x cranky.. So, InsyAllah Selasa depan aku start keje & Hadif akan ditinggalkan dgn pengasuh while baba boleh monitor if anything happen coz Rabu baru baba balik.. Speaking of the baby sitter, Alhamdulillah dapat jumpa BS yang x jaga anak org lain & anaknya sndiri dah besar.. Bakal BS Hadif tu anaknya yg bongsu dah darjah 1 & akan jaga Hadif sorang.. Aku pernah ngajar anak dia 2tahun lepas, ok la kemas & bersih je budak tu.. Lagipun nak tinggalkan Hadif from 12pm-6pm je.. Mungkin lewat sket amik sbb kelas abis kul 5.45pm & aku nak rushing balik mandi dulu supaya bila amik Hadif nnti boleh terus spend time dgn dia (x kelam kabut ngn busuk2 x mandi).. Harap2 akak tu leh jaga Hadif sebaik mungkin, amin :)

Hadif chooses to be a fussy breast feeder coz dia refuses utk minum frozen ebm.. Frozen ebm mmg la a lil bit smelly, kan.. Hadif siap buat muka lg masa bg dia minum as if geli nak minum.. Mmg la bila aku cium ebm tu smelly sket tp still in a good condition & belum tamat tempoh.. So dah dia xmo yg tu, bg la plak fresh ebm.. Minum la jugak walopun lambat yang amat.. Agaknya dia dah berada di zon selesa, hari2 direct feeding je, so xmo la minum dari botol.. Harap2 dia x refuse nak minum ebm masa kat umah pengasuh nnti.. Yang aku tau, baby slalunya ada surviving skill yang tinggi.. If dia xmo minum, dia jugak yg lapar, kan..


So, aku dah kat KL skang, selamat tinggal je la ebm2 yg sungguh byk itu.. Cadangnya nak bg kat Aliesya or Rania (awek2 ni anak Dayat & Fiza) tp smlm sblm bertolak gi KL baru nak cari ice box & ketul ais mmg xde la kedai bukak raya2 cina ni.. Takde rezeki nak dapat anak susuan, kalo x dah aku dpt anak perempuan segera.. Huhuhu.. So utk keperluan Hadif, plannya mmg nak kena pump 3-4x sehari.. Kat skolah 1x, mlm 1x, bangun pagi 1x, sblm g skolah 1x... Setakat yg aku tgk, Hadif tak byk minum sangat petang2.. Harap2 cukup la bekalan utk my little caliph tu.. Lgpun umah BS ngan skolah x jauh mana, insyAllah GB & penyelia petang leh faham if aku terpaksa kuar kejap time rehat utk feed Hadif.. Lgpun 3weeks later Hadif dah turns 6 mons old.. Dah boleh bg makan, so boleh kurang sket susu kat umah pengasuh...

Yang pastinya, kat Lawas nnti aku kena ada time management yang bagus.. Selama 5bulan kat kampung, sangat2 berada di comfort zone sbb mak & maid were around.. Pasni terpaksa la uruskan every single thing alone :( Moga Allah bg aku kekuatan utk lalui semua ni.. To-do-list pun aku dah buat.. Mlm b4 tdo kena siapkan beg Hadif, basuh semua botol, iron baju, buat rph (lg bagus kalo rph leh siapkan terus kat skolah) & bekukan ice sheet.. Pagi2 lak basuh baju, mandikan Hadif, kuarkan ebm yang nak bawak & prepare cooler bag je.. Memasak dah x masuk dlm agenda, kalo sempat leh la masak, if x sempat tapau je la utk lunch kat skolah.. Pagi leh makan biskut & susu/milo/horlicks/radix aje..

Alhamdulillah, walopun Hadif tak diberi solid food lagi & kadang2 dia kurang menyusu, berat badan dia tetap naik.. Baru2 ni masa suntikan imunisasi utk 5bulan, berat dia naik dr 6.4kg ke 7.1kg.. Panjang naik 3cm je, maklum la makbapak dia x tinggi mana.. Hahah..

Masa ukur panjang, 66cm sudah..

Tertido sambil bf sblm dicucuk..

Monyok je masa sampai umah.. Sian dia kena cucuk ye...

2 passport milik Hadif.. (Nanti mama bawak round Brunei yang hanya 26km dari Lawas tu eh)

4 comments:

umialya said...

Moga dipermudahkanNYa.. Amin

PakciQue said...

Ini tak boleh jadi ni. Dah ada gambar pasport.
BTW, apa citer rumah?

cik fiza said...

huhu xde rezeki rania nk dpt abg..eh ko kalu kurg mkn pun susu still maintain eh?

Azwani Shaari said...

umialya: thanks ye.. doa2 begitu:)

pakcique: meh la bawak aliesya n mamanya makin angin ke sini..

fiza: kurang makan ke stress ke penat melampau ke, kurang le susu saya.. kadang2 nak dpt 1oz pun mcm kena bercinta dulu ngn ameda tu.haha