CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Sunday, February 27, 2011

Hadif says welcome to solid food :D

Alhamdulillah, Hadif dah mula diperkenalkan dengan makanan pertama beliau pada usia 5bulan, 3minggu dan 3hari.. Kenapakah x bg masa umur cukup2 6 bulan? Sebabnya by the time umur Hadif genap 6bulan adalah jatuh pada hari Rabu, so Hadif akan menikmati makanan pertamanya di rumah pengasuh dan ini adalah tidak adil untuk mama.. Mesti la mama yg nak suapkan makanan pertama Hadif dan tgk reaksi dia.. Hehe, so Sabtu smlm ler bg Hadif makan.. Besides, lepas ni setiap seminggu sekali mau ubah resepi Hadif, jd biar la mama org pertama tgk Hadif makan makanan baru, kalo ada effect or allergic pun biar la time weekend, idak ler kaco waktu keje..

Bubur nasi (bayi 6bulan)

Bahan-bahannya:
1 sudu beras
Sedikit lobak merah
Sedikit brokoli
Air secukupnya

Cara membuatnya:
Masak beras dengan air yg agak banyak sampai mendidih dan beras bertukar menjadi nasi yg lembut (haha). Pastu masukkan carrot & brokoli.. Agak2 dah lembut elok, tutup api.. Biarkan seketika, sebelum dikisar halus..


Nyum nyumm.. Ia agak tawar sbb x ditambah garam atau makanan2 yg masin (spt ikan bilis).. For 1st timer like Hadif, x perlu lg diperkenalkan dengan rasa masin atau manis..

Hadif teruja nak capai bekas makanan beliau.. Hehe

Alhamdulillah, Hadif makan dengan berselera sekali..

So far dah 2hari makan, x nmpk sebarang allergic.. Dia dah poo pun td, ok mcm biasa, xde sembelit ke hape.. So sampai Jumaat ni, ini lah menu tghari Hadif, InsyaAllah.. Sabtu depan lak kita tukar resepi.. Now keje mama setiap hari adalah mencari resepi2 yg boleh diberi kat Hadif, be it porridge atau puree..

Tidur malam pun lebih lena, kurang terjaga utk menyusu which is good utk mama tdo dengan aman tetapi yg x bagusnya takut susu makin kurang la sbb mlm2 Hadif kurang menyusu & mama pun x bangun pump.. Huhuhu :(

9 comments:

Hazar El-Dien said...

wallllaweiii....budak ini dh makin panjang nampaknye...x sabar utk ketemu lg 2 minggu...h0h0h0h0...nanti baba suapkan Hadif plak eh!! hakhakahk...i'm proud of u mama...luv both of u much!!!!

Azwani Shaari said...

tu la psl, cikmi pun kata Hadif makin panjang, tp try ukur sndiri td mcm naik sket je, kita tunggu selasa ni gi klinik tgk camne..

okes,pasni seminggu baba takes turn suapkan Hadif k..we love u too, baba.. muahhssss..

I-sya said...

alololo...pandai tul makan eh.

ada fren of mine dia start anak dia with pisang lenyek. after that baru bubur.

Miss Sunshine said...

comelnya hadif makan... hehehe.. makan brocolli, poo hadif warna hijau tak... Take care k.wani and hadif..

Azwani Shaari said...

isya:ingatnya next week nk try puree pisang or kentang + breast milk..tp pisang apa ek bbudak leh mkn?

miss sunshine: poo mcm kuning kehijauan..hikhik..

Mazniza said...

Salam Wani,

Seronok dapat ikuti perkembangan Hadif. Rajin betul Wani update blog. Blog Mardhiah dah bersawang dah. Huhuhu...

Kalau nak bagi Hadif makan pisang, sebaiknya bagi makan pisang lemak manis. Jangan bagi pisang berangan sebab nanti dia susah nak poo.

Adik Mardhiah sekarang ni dalam perut dah 33 weeks. Hari tu uri kat bawah. Tapi Alhamdulillah uri dah naik. Guess what, Mardhiah akan dapat adik lelaki. So, Hadif akan dapat kawan bermain nanti.

Buat Hadif, jaga mama baik-baik ye. Nanti kalau Muhammad ..... (my second baby) lahir, boleh main sama-sama ye. Muahs!

Azwani Shaari said...

alamak, yg manakah satu pisang lemak manis santan kelapa muda?tidak lah ku kenali pisang2 didunia..huhuhu..

wahhhh x lama je lg tu... moga slmt semuanya & happy breastfeeding :)

kunaz said...

aaa snangnye kasi 1st solid kt hadif. my son sgt payah, amik masa 2 bln br reti mkn solid. suffer i dok breastfeed dia. haha

Azwani Shaari said...

hehehe, rezeki2.. tp i mmg tabik la, u bizi dgn keje pun leh bf anak, rajin pump kat ofis segala bagai.. kekalkan momentum yg ada ! :D