CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Sunday, July 1, 2012

Rumah Manis Rumah Part1

Assalamualaikum wbt.. Wahhhh lama sungguh makcik berhibernasi.. Bizi katanya sampai x sempat nak online.. Laptop plak buat perangai.. Desktop My Hazar xdpt connect Unifi sbb wayarnya dah bawak naik umah baru.. Ape?? Rumah baru? Mau pindah rumah ka? Haaaa, ni yg nak citer ni..


Memiliki rumah sendiri pastinya menjadi impian setiap insan apatah lagi setelah mempunyai keluarga sendiri (intro mcm host rancangan Nona la pulak).. Ok la, sebenarnya mmg dah lama aimed nak ada rumah sendiri.. Kalo ikut2kan mmg lagi best kalo dpt keje kat kampung halaman terus buat umah besar2 kat sana.. Tapi rezekinya Allah tetapkan kerja kat KL ni, Alhamdulillah ada jugak keje, dapat jugak bersama anak n suami..

So, lepas aku pindah dari Srwk setahun yg lepas, menyewa la kat Lakeview Apt ni.. Sambil2 menyewa tu dok risik2 jugak la rumah2 utk dibeli.. Memang menjelajah dalam mudah.my je kejenya... Area Gombak/Selayang ni mmg xleh lari mana la harga, mmg tahap 200k tu dapat teres sempit je.... Nak yg murah sket tapi rumah besar, kat Rawang ke atas ada laaa.. Tapi mak tak kuasa la nak ulang alik Rawang-Segambut tetiap hari...

Jadinya setelah jenuh memikir, xpe la mungkin rezeki kali ni beli apartmen je dulu.. Dgn Grand Livina yg masih berhutang 1k setiap bulan, x mampu lagi kot nak amik rumah 300k ke atas.. Lagipun x plan nak duduk forever kat KL ni.. Ada rezki nnt, lagi untung buat rumah kat kampung rasanya.. Tenang dari kesibukan kotaraya gitu..

So setelah melalui proses yg super panjang tahap aiiiiii bercintanya nak beli rumah pun payah gini ke?, maka kunci rumah pun dah selamat di terima sebulan yg lampau... So bermula la agenda cari contractor, survey harga, survey design etc.. Mmg lepas sign S&P tu tetiap bulan, wajib cari majalah Dapur, Apartmen & Impiana...

Ada hikmahnya jugak beli rumah ni, sbb ktorang dah biasa tinggal kat sini, so dah tau apa kekurangan kat apt ni, so terus baiki utk unit yg di beli tu.. Contohnya, pintu bilik air kat master bedroom ni jenis yg mudah berkulat, bila mandi guna shower kompem air terpercik keluar, dah basah pulak lantai bilik.. So, utk unit yg ktorang beli ni, mmg buat toilet makeover skali la.. Kalo x pernah stay kat sini, kompem xtau masalah2 camni..

InsyAllah dlm entry yg lain nnt, aku touch every single space dlm apartmen kecik ni, gmbo sebelum & selepas make over... skang masih dlm proses2 akhir, pasang wallpaper, grill, cari langsir/roller blind, kitchen accessories, cuci rumah then dah boleh angkut naik barang..

Mmg berhabis duit jugak la nak make over apartment kecik pun, wonder jugak berapa banyak la org lain yg beli semi-D atau banglo tu habis duit utk renovation kan.. Tapi nak sedapkan hati, xpe la, habis duit sket, asal rasa selesa.. Kita keje teruk2 pun utk keselesaan sendiri jugak, kan? Lagipun aku dah cuba yg terbaik utk jimat dan sihat bersama Cloth Diapers & Breastmilk utk Hadif & Cloth Pad utk diri sendiri, so duit penjimatan tu boleh la reward diri sndiri lepas penat setahun mencuci lampin Hadif.. hehehe.. Lagipun dah lamaaa sngt tunggu moment nak duduk rumah sndiri..



Dapur yg asalnya sempit giler, tp dah renovate bukak sampai yard belakang..


Living & Dining belum pasang wallpaper lagi..

InsyAllah, bertemu nnti di lain siaran lepas aku beli galaxy tab..opssssss..hahaha =)

6 comments:

Ietams said...

salam kenal..
cantik rumah tu.
selamat pindah & mendeko!

AKMARHAFIIZ said...

nice house u have. =)

Musliza Hasni said...

oo, tahniah dh dpt rumah idaman..sonokkan..aku smpat pasang KC jer b4 deliver..dah pantang ni, xdpt nk shopping dh..huhu..dhla ikea tgh sale skrg ni. aku tgh mncari jln, camaner nk p sana..hehe

Sally said...

kak ina dah follow blog Cik Wani. Jemputlah follow blog kak ina ye...terima kasih.

Zantie Azizan said...

like ur kitchen a lot.. very nice.
Idaman tu. ;)

Azwani Shaari said...

Ietams & AkmarHafiz:
tqvm.. mampu setakat tu saje, rumah burung merpati tinggi di awan.. hehe

Hasni:
takpa, slow2 boleh cari lps ni.. ikea tu time sales, mmg murah sungguh kan.. Kira berbaloi la beli.. Aku pun dah lama x ke sana..

Sally:
tq kak ina.. nnt saya followw :D

Zantie Azizan:
tq sis.. mari mendeko! hehe