CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, August 3, 2015

Umrah Part 6: Retaj Al-Bayt Suites


Jarak hotel dari Masjidil Haram merupakan faktor kedua terpenting yang mmg saya telitikan semasa mencari pakej umrah.. Faktor pertama wajiblah bab bayarannya.. Jadinya bila diberitakan penginapan nanti di Retaj Al-Bayt Suites yg terletak 50m dari Masjidil Haram mmg sgt2 la bersyukur dan berdoa moga Allah mudahkan semua.. Maklum la, kami bukan setakat pergi laki bini tapi membawa anak kecil, anak yg sedang melasak dan ibubapa yg dah uzur..

Saya berdiri ditempat yang sama cuma pusingkan badan je... Begitu lah jarak hotel dengan masjid. Alhamdulillah...

Hotel yang sentiasa 'hidup'.. Ada food court yang beroperasi 24jam.. Bila2 masa, rasa lapar je turun lift pergi food court..Pergi sorang diri pun InsyAllah tak sesat & tak risau.. Yang lagi bestnya sbb Jad Travel pulangkan balik duit makan sorang SAR60 X 6hari = SAR360 seorang sbb derang tak provide makanan kat Mekah.. Yang lagi best sbb Abg Hadif & DikAsyfa pun dpt jugak SAR360 tu... Bila mereka tak sediakan makanan, kita pun x terikat dengan jadual makan.. Makan la bila2 suka... Dok la kat masjid lama mana pun, xyah pikir2 bab makanan takut makanan habis ke apa... 


Ruang legar sekitar lobi hotel turut diwartakan sebagai sebahagian kawasan Masjidil Haram, jadi sebahagian mereka mendirikan solat berjemaah disini.. 

View masjid dari bilik hotel... Erkk, tp ni bukan bilik kami.. Ni bilik big boss JadTravel.. Mereka jemput para jemaah utk makan malam kat bilik ni... MasyAllah, seronok tgk pemandangan dari bilik ni..

Bawak Abg Hadif ke masjid.. Tak lupa bawak jugak makanan, buku & pen supaya dia x bosan tunggu mama...

Balik dari masjid, bawak Abg Hadif g jalan2, beli dessert ke aiskrim ke shawarma ke... Upah teman mama.. hehehe.. 

Ini pulak tv dihotel yang menayangkan siaran langsung dari Kaabah.. Speaker masjid pun attached terus pada setiap bilik, mmg clear la dgr azan segala... Rindu rinduuu...


Alhamdulillah, Dik Asyfa pun x banyak karenah kat masjid... Saya boleh simpulkan, yang anak2 ni mmg depa buat perangai masa dlm flight, buat perangai atas bas, time jalan2 segala.. Tapi ajaibnya, boleh dok diam dalam masjid.. Tak banyak karenah pun.. Masa kat sini, saya dapat habiskan 1juzu' Al-Quran setiap kali solat fardhu dan Abg Hadif or Dik Asyfa boleh tunggu tanpa buat perangai yang memungkinkan saka mak tiri keluar :P Alhamdulillah...

3 comments:

dalila said...

alhamdulillah..
bestnye sis dh jejakkan kaki kt sn..
doakan sy pulak..
sobs sobs

Aishkirana7 said...

salam sis..macam mana eczema anak sis? dah sembuh?

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini