CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Saturday, July 25, 2015

Umrah Part 5: MADINAH - MEKAH

Sayu rasa hati nak tinggalkan bumi Madinah, bumi perjuangan kekasih Allah, bumi yang jasad kekasih Allah bersemadi disitu...  Rindu yang tak terungkapkan.. Tapi tak sabar jugak rasa hati nak melihat Baitullah.. 

Dalam perjalanan dari Madinah ke Bir 'Ali utk miqat...

Selesai umrah pertama...

Abg Hadif menahan bahang panas, bila suhu di sana sekitar 42-47 celcius

Baitullah yang dirindu :(

Alhamdulillah, penginapan kami di menara jam tu, mmg sangat2 dekat utk ke Masjidilharam, juga kemudahan 24jam food court.. Maka nikmat Tuhanmu yang manakah telah engkau dustakan? Saya buat entry lain nnt berkisar hotel, insyAllah..

Bersama mutawwif yang disanjungi, Ust Khairiel.. Syukran ustaz, banyak bantu kami sepanjang disana.. Abg Hadif pun attached sangat dengan ustaz.. Dalam bas pun nak dok dengan ustaz.. Dah mcm anak bongsu ustaz plak ^-^.. Moga Allah berkati segala kebaikan dan pertolongan ustaz..

Di Jabal Rahmah, saksi pertemuan AdamHawa..

MasyAllah, tgk gambar2 ni mula la rasa rindu pada bumi paling aman itu :(



Alhamdulillah, selesai umrah pertama.. Lambat sikit buat umrah gara2 period masa kat sana.. Jadi lama jugak la berada dalam ihram.. Nanti saya buat entry baru berkenaan pil tahan period tu.. Huhu.. Hutang 2 entries dah ni :P

Safa dan Marwa saksi kasihnya Hajar pada anakanda tercinta... Jauh Safa Marwa ni... Berjalan dalam sejuk aircond pun terasa letihnya, apakan pulak Siti Hajar di padang tandus.. Allahu :(

Belakang tu hotel penginapan kami.. Retaj Al-Bayt

Selesai ibadah umrah.. Ya Allah, jemputlah kami menjadi tetamuMu lg :(

Tq Abg Mutawwif.. Ni mutawwif peribadi, bukan utk disewa :P

Selesai umrah, kami sarapan di Malaysian Restaurant D Saji.. Terubat rindu dapat nasi lemak & roti canai :D

Bawa anakanda dan bonda shopping level bawah hotel... 

Lawatan ke Muzium Haramain..

Tertinggal carrier, terpaksa la dukung makcik kecik ni...

MasjidilHaram yang x pernah sunyi..

Abam sado tangan retak :P

Moga Abg Hadif membesar cintakan Allah, Rasul, jadi anak soleh yang rajin solat dan memakmurkan rumah Mu ya Allah, aminn..

Abg Hadif selesai saie..

My heroes..

Bercukur plak..

Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar.. Syukur kerana dimudahkan segalanya walaupun ada jugak feedback negative dari kawan2 yang pernah bawak anak kecik ke sini... Kita niat yang baik2, moga yang baik2 juga akan dapat..

Dulu, saya pernah merancang, lepas pergi umrah, nak simpan duit utk ke negara lain pulak... Tapi kini, sungguh... Jika perlu buat pilihan antara pergi sekali lagi ke Mekah atau melancong ke negara lain, mmg saya akan pilih ke Mekah lagi... Rasa mcm tak melancong ke mana2 pun xpe, janji dapat pergi Mekah lg.. Dimana lg tempat dalam dunia ni yang setiap kali solat digandakan 100,000x ganda? Allahu... Rindu kota Mekah, ibarat rindu seorang anak kecil yg belum pandai bertutur atas kehilangan si ibu.. Rindu yang dalam.. Rindu yang x terucap :( 

2 comments:

dalila said...

alhamdulillah..seronaknya..
dpt bwk anak skali..

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini