CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, October 5, 2009

2 months left..

Ok, tinggal lagi 2bulan b4 my wedding date, InsyAllah.. Checklist persiapan2 hingga kini:

a) Catering
ZUL NASI ARAB
- Menu utama: Nasi Arab, Nasi putih, Ayam masak Arab, Daging masak Samah, Dalca, Acar, Buah, Air & Bubur Kacang.
- Lauk pengantin: Ayam golek x2, Udang yg cucuk2 tu x2, Ikan siakap x2.
- Extra added: Meja pengantin+hiasan, khemah x3, tukang cedok lauk.

b) Door Gift


c) Kad Jemputan


d) Fotografer
http://teratakkarya.wordpress.com/

e) Barang Hantaran (yang dah potong tu dah beli)
1. Cincin
2. Wallet + Belt
3. Bodycare + Parfume
4. Shirt + Slack + Tie
5. Towel
6. Sampin + Baju Melayu
7. Kasut
8. Al Quran + Sejadah
9. Kek
10. Coklat
11. Buah

f) Kenduri + Bertandang
Pakej: Kebaya Indon blue turqoise + Songket bunga tabur dark purple + aksesori + hiasan bilik tidur + gerbang + bunga tangan + payung + bantal lapik utk akad nikah..

Nota Kaki 1:Rasanya dalam banyak2 benda dah settled tu, nak cari cincin lelaki adalah paling azab.. Aku rasa ramai bakal pengantin mengalami masalah yg sama.. Cincin lelaki adalah sangat2 limited dan tidak beberapa chantek.. (kecuali la budget ko besar nak amik yg platinum beribu2 tu kan).. So, kuar masuk kedai xde yg berkenan sbb xnak beli yg mcm org dolu2 ada batu besar tu..... Search kat tenet, ramai cadangkan cari kat Mimosa KLCC, masalahnya Mimosa tu dah tukar nama.. So search punya search jupe la http://www.bauschk.com


Cincin-cincin kat situ series cantek dan menggoda hati serta fit in my budget.. Kebanyakkan cincin kat situ stainless steel dan harganya bergantung samada yg ko amik tu diamond betui atau tiruan.. Camne nak tau tahap ketulenan diamond tu? Ada alat pengesan kat kedai tu..

Nota Kaki 2: Aku dah survey banyak tempat jual kad kawen samada dicadangkan oleh kawan2 atau search je kat ternet.. Rata2 harga dlm 70sen ke atas.. Kebanyakannya RM1+.. Bg aku, xperlu berhabisan utk kad.. Cukup sekadar ada jemputan, alamat dan peta yang clear.. Lgpun aku blum jupe kawan2 yg hobinya mengumpul kad kawen.. Aku sndiri pun simpan kad kawen kwn2 mula2 je, bila dah asyik pindah umah segala, buang je kad2 tu.. So tak worth la nak beli mahal2..

Then, my sista Nora recommendkan Red Card Gallery ni.. Harga dia super duper murah.. Kad yg di Pudu bleh dpt dgn harga 80sen hanya dijual dengan harga 65sen kat sini.. Kad aku plak lg murah giler, 40sen je sekeping.. Siap free TQ Tag 300pcs.. Sape nak bagi harga ni? ;)

Nota Kaki 3: Henset aku rosak aritu.. Bila hantar kedai, kena format balik n kebanyakkan contact number kawan2 dah hilang.. So, sesiapa yg baca ni, send le alamat korang kat email atau ym aku..

Nota Kaki 4: Kepada kakak sp yg pernah bg komen entry sblm ni, email me please.. Mcm best je kalo dpt jupe akak ;)

Nota Kaki 5: Info2 yg aku bg ni, bukan lah utk menunjuk2 atau berbangga2, sekadar utk memudahkan sesiapa yg seacrh dan perlukan info2 ni.. Menjadi bakal pengantin yang jauh dari kampung halaman adalah susah kerana terpaksa banyak bergantung kpd internet.. Moga2 apa yg aku share ni berguna la ;)

13 comments:

PakciQue said...

Kad yang cenggitu punye cantik baru 40c? Biar betik. I like ther design. Macam template blog pun ada. Ha-ha.

Yeah. Cincin lelaki memang pening nak cari. Fara sampai cari kat KL. Tah kedai mana tah dia cilok.

Pergh. Siap buat kalender lagi tu.

Dah nama hobi kumpul magnet. Nak juga bagi orang magnet peti ais. Hu-hu.

Mungkin akan ada org ckp, dgn pakai catering, maka akan luput semangat kejiranan dalam berewang. Tapi, lepas kau dah berpenat melayan tetamu bagai. Sapa nanti yang nak sental periuk bagai sume kan?

Tips bergambar.
1. Kepala kena gila. Kalau malu-malu, wat rugi je.
2. Suruh kameraman amik gambar budak-budak, orang tua dan buah di pokok sebagai signature.
3. Kalao ada lalang/pokok sawit, sila bergambar di situ. Boleh buat adegan ala-ala hindustan.
4. Senyum..senyum..senyum.. Jadi, sila bawa teman bila shooting outdoor agar dia boleh ganggu/usik kamu supaya gelak/senyum kamu lebih natural dan besar.

cik fiza said...

ye akulah salah sorg yg perlu entry ini..hehe..preparation ko pnyla marvelous!..weh aku apa pn x buat lg..

HoNey MieZaL said...

wahhh...fiza ko dh dekat ek? ptt ar tny kay yaja aritu...

Sufi Idany said...

aku mengalami sindrom sakit ati n cemburu ngan entry ini.... sorry sis

linazamaba said...

wah hebat nye persiapan...bgs2..lina xde pe pun lg..hehhehe..
eh baru pasan wani nye bakal asben artis ek..patut meriah..nanti leh tgk gmbo kuar majalah la ek..hikhik..

Azwani Shaari said...

to pakcique:
-betui tu, kad murah tu boleh muat 2jemputan+2peta....jimat2...
-kalendar tu harap2 akan berada dlm wallet/phurse penerimanya selama setahun, lps tu aku izinkan kalo nak dibuang.. huhuhuhu
-FM plak aku harap sape yg dpt tu, tempek la kat fridge seumo hidup, sbb aku xjumpa dah kot rumah yg xde fridge..
-catering pun smngt gotong royong gak tp dr kalngan caterer dan konco2nya je la...
-thanks utk tips bergambar.. aku on je bila2, xde istilah malu2 ni.. hahahaha

Azwani Shaari said...

to cik fiza: alaaa preparation simple2 je, nama pun jarak jauh.. ko yg mmg sah2 dok umah tu lg le senang, sure gempak dan tersusun rapi persiapannya :)

to intan:
ye cik intan... cik fiza akan menyusul sejurus lepas majlis aku...

to kak ida:
sorry kak ida.. x berniat pun nak buat u rasa cam tu.. take care darling!
xoxo

to lina:
haha, mana plak lina dpt idea yg dia tu artis? dia tukang bawak baju artis je...;)
btw, majlis kita selang sehari ek? kalo jauh2 tarikh bleh wani g wedding lina.. (mcm la dpt jemputan.. hehehe)

aza_idyllix said...

wooo best2!!! sy pn x siapkn papepn lg kak hahaha...

Azwani Shaari said...

hehehehe..apekah yg anda perlu siapkan? haaaa..siapkan servis kete leklok semua, nnti leh dtg awal sket ;)

Chigu LiNa said...

oooo tukang bwk baju ye... :P
nape tukang bwk bj pegang mic nyanyi skali..hehehhe...
eh mesti la undang..dtg umah belah lelaki 12 hb..hehehe...leh suh tukang bwk bj tu nyanyi nanti..hikhik..
wani ada FB kan..lina cr x jumpe lak..ada ms add lina ek..
zullina_azam@yahoo.com atau marlina azam adnan.

Azwani Shaari said...

ok, wani add jap lagi... 12hb ek.. masa tu mesti tgh lepak umah mertua, hikhikhihk.. insyAllah ada rezki bleh datang nyanyi sampai ujan turun..hehe

blueice said...

boleh saya tau kt ne nk beli cincin lelaki kt mimosa tue..sy cr kt klcc xjmpe lah pulak mimosa..sy pn teringin nk beli cicin untuk bakal suami sy..ktorg akan melangsungkn pkahwinn bln 12 ni..thanks..

Azwani Shaari said...

hai dear...
mimosa dah tukar nama jd bauschk.. try search kat website klcc, nnti boleh tau kedai tu kat level mana..