CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, November 9, 2009

786 Alhamdulillah Syukur

Lepas habis SPM dulu, aku rela terpaksa utk sambung metrik dalam jurusan perakaunan.. Serious tak minat.. Cadangnya nak tunggu panggilan Uni, kot2 la dpt metrik kat UIA ke, sbbnya aku minat nak amik law... Tpnya utk tidak meletakkan diri dalam keadaan berisiko, amik jugak lah metrik akaun.. Pastu lak, masuk UUM.. Aku lebih berminat nak amik human resource tp my sista Kak Ina tak bg.. Dia ttp suruh amik acctg jugak.. Alasannya, kalo keje esok org acctg bleh buat keje HR, tp org HR susah sket nak buat keje2 acctg.. Tu alasan dia bg, kot ada org HR baca jgn la kecik ati plak....

Pastu dengan hati yg separuh2 (sbb tau aku x terer acctg), aku apply jugak la cos ni.. Apply dan dapat pulak tu... Semester pertama, semua berjalan lancar.. Masa tu gigih belajar, tp still jugak result paper acct. x elok mana.. Yang membantu, semua paper fakulti lain.. Masuk sem dua tiga empat sampai sem lapan, result aku biasa2 saja.. Ada 2-3 paper yang failed menunggu masa utk repeat, ada jugak paper yang cukup2 makan menunggu utk di repair.. Setiap sem, aku akan bawak sekurang2nya 6-7subjek.. Sehingga final.. Time cuti sem lak, kena bertapa lagi dlm UUM, buat intersessi plak utk repair n repeat apa yg patut.. Time intersessi pun sedih gak.. Duit masa tu mmg cukup2 bayar yuran n makan ala kadar je, so dah terbiasa la time tu pakat ramai2 satu bilik masak lempeng cecah sambal ikan bilis la, masak ikan kering sampai abis lalat dtg bilik la.. Mcm2 la adegan berbelanja secara berhikmah.. Hehehe

Masa tu mmg cemburu giler dgn kawan2 lain yg dah dpt bersenang lenang bawak 2-3 subjek je bila dah hujung2 sem n tak payah susah payah buat intersessi.. Terasa jugak kesilapan besar amik cos acctg yang x kena dgn jiwa raga aku ni.. Dengan result yg cukup la utk makan sendiri tu, aku grad jugek akhirnya.. Idak ler cemerlang, tp x la jugak memalukan sngt.. Aku score subjek yg kena dgn jiwa mcm sains sosial, titas, ekonomi, bm, komunikasi etc etc paper dari fakulti lain utk cover balik markah paper fakulti sendiri..

Masih jugak mencari sebuah hikmah, nape la aku amik acctg.. Sehingga lah hari ini........ Hikmah itu datang menunjukkan dirinya............. :)

Btw, utk tidak melalut, td aku dah dapat surat tawaran pelantikan tetap yang ku tunggu sekian lama itu.. Melihat tangga gaji yang melonjak 6 tangga daripada gaji rakan sejawatan (degree lain), cukup membuatkan aku sedar hikmah yang aku cari selama ni.. Beza banyak jugak kalau kita keje cikgu menggunakan degree acctg rupanya.. Sebulan dah beza RM542.70, setahun dah jd RM6512.40.. 30tahun lagi nak keje dah beza RM195372.. Nak bandingkan dgn susah payah belajar acctg dulu 4tahun je....

Moralnya di sini, aku bukan nak cakap pasal gaji tu, tpnya dalam hidup kita ni, kita jarang sangat nak bersyukur dengan apa yang Allah dah bagi.. Tau merungut je, itu tak kena, ini tak kena sedangkan apa yg kita nak tu belum tentu terbaik utk kita.. Yakin lah bahawa bila kita merancang, Allah juga merancang dan perancangan Allah itu lah yang terbaik:)

Hikmah setiap kejadian tu mungkin kita tak nmpk masa tu, tp mungkin Allah akan tunjukkan di masa akan datang, atau mungkin generasi akan dtg yang akan dapat manfaat daripada apa yg berlaku pada kita..

-> Untuk suami/isteri yang tidur berdengkur diwaktu malam, BERSYUKUR kerana beliau tidur disisi kita, bukan dengan orang lain.
->Untuk anak/adik perempuan kita yang mengomel apabila mencuci pinggan, BERSYUKUR kerana itu bermakna dia berada di rumah, bukan dijalanan berpeleseran.
->Untuk cukai pendapatan yang kita kena bayar, BERSYUKUR kerana itu bermakna kita masih mempunyai pekerjaan.
->Untuk pakaian kita yang dah tak muat, BERSYUKUR kerana itu bermakna kita cukup makan.
->Untuk lantai yang perlu dimop, tingkap yang perlu dilap, dan rumah yang perlu dikemas, BERSYUKUR kerana itu bermakna kita mempunyai tempat tinggal.


Nota Kaki 1: Aku kena blanja Kak Ina makan best ni, dgn asbab dia paksa aku amik acctg la gaji aku naik sket dari yg sepatutnya...

Nota Kaki 2: Kena blanja my fiance jugak sbb dia la yang susah payah isikan borang SPA dulu dengan sabar dan tekunnya.. Kalau lambat isi, mungkin next year baru aku dpt surat tawaran pelantikan ni.. Sungguh awal encik fiance isikan borang tu sehingga antara 7 orang guru baru yang masuk skali aku, aku sorang yg interview paling awal n aku sorang jugak la yang baru dpt surat tawaran ni.. 786 Alhamdulillah Syukur =)

15 comments:

The Moon Hapiz said...

still menunggu tawran keje yg lagi elok.. tahniah kt cik wani ek.. dpt cik fiancee yg baik. nmpk gaya u`r life will be bright..

ps:/ cik wabi oi, xreti2 ke nk singgah blog aku?

HaZaR eL-DieN said...

seafood kat tanjung harapan k!! hehehehe...n jgn lupa jasa ur fiance yg paling bermakna sampai ke hari ini...iaitu memaksa u utk mengisi borang KPLI dulu & meminjamkan nota2 n asign yg lepas...masihkah kau ingat??

aza_idyllix said...

akak..sy kene saman parking kt K.Trgnu..tp sy kna syukur gak kn??cz bermakna sy masih punye kete hehehe...
ni sume gara2 nk tlg kwn kamilah beli tiket ke bahau...n masa tlg kwn t.upkn reload mymode,sy kene saman jpj...tp sy syukur gak cz bermakna sy msih pnye motosikal yg roadtax dh mati kekeke...

areknee said...

TAHNIAH cik wani!!!! =D

Nurul said...

rezeki bakal pengantin

CaMaRPuTiH said...

alhamdulillah... jalan susah yg dilalui di hujungnya ada kemudahan yang di beri. hargai dengan apa yg ada hari ini... untuk esok.. jadikan semalam sebagai panduan.

saya tumpang happy untuk wanie...

Azwani Shaari said...

to hapiz: hehehe, x perasan la ko dah updet belog..btw thanks for the wishes...

to hazar: ada ke u pinjamkan nota semua? ye ke? xingat pun.. hehehe.. masih kah kau ingat kita berlari2, dikaki bukit mencari pelangi, lalu hujan turun kita basah bersama, masihkah kau ingat?2x

to fikri: yaaa, pandai.. analogi yg tepat.. tgk mcm akak ni, xpernah kena saman kete sbb kete pun xde..:((

to areknee:
thanks cik:)

to kak nurul:
alhmdulillah, moga rezeki terus bertambah:)

to aisya:
thanks ye... aisya pun kena bykkan la sabar, wani ada baca psl sakit ur hubs tu...moga2 semuanya kembali spt sediakala.. aminnn

HaZaR eL-DieN said...

"ada ke u pinjamkan nota semua? ye ke? xingat pun"....ermm...yang dalam kotak kuning 2 kotak ni apekah? x ingat ek? mmg melayu mudah lupaa...istighfar banyak2...selawat banyak2...jgn makan semut banyak2 dah...

Azwani Shaari said...

hehehe..saje gurau, i ingat laaa semua buku2 u tu.. buku IP la, modul2 la n even buku utk mtest ;)

Chelie said...

fuyooo..byknyerr gaji.. nk sikit aaa..huuhu

Azwani Shaari said...

huhuhuhu.... tu saja la tu, padahal gaji dia lagi berkepuk2 x abis makan.. gaji acctg + elaun rumah yg byk gilak.... mmg rezeki sapa dok sabah, so jgn lupa bawak hadiah kawen mahal2 nnti :P

hazarl said...

kekeke akak dh ada kete nnti akak nk ke kmpul saman bnyak2 ngeee??

reykhanoo said...

akak! mabruk keh!

bessst nye kije. x saba la nk kije .heeee

Azwani Shaari said...

fikri:
satu dua saman tu ok la, kenang2an setelah memiliki kereta.. jgn dibuat hobi sudah.. baik kumpul setem ke kumpul duit syiling ke drpd kumpul surat saman.. hihihihi

Azwani Shaari said...

to reykhanoo:
thanks.. thankss.. alaaa, nnti dah keje sure rindu zaman blajar lak...hehe