CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Saturday, November 14, 2009

Sakit Hati!

Sakitnya hati dgn sikap sebahagian ibubapa n waris murid-murid ini... Sungguh menghilangkan deria sabar betul laaaaaaaaaaaa!!!

Kes 1:
Adib budak tahun 1 yang selalu sangat ponteng sekolah.. Dia ni asalnya kelas paling hujung tp nangis2 nak masuk kelas pertama sbb jirannya Amirul ada dlm kelas tu.. Ok, xpe kita pindahkan dia ke kelas pertama walopun hakikatnya nnti menyusahkan cikgu la.. Budak klas tu semua cepat pick up, dia je yang lem*** sket.. Setiap kali mak or kakak dia dtg hantar dia ke sekolah, sure dia meraung2 mcm histeria nak ikut balik rumah.. Yang peliknya, dulu x plak mcm tu.. Mak dia plak, anak meraung2 camtu, pujuk2 x jalan, terus bawak balik rumah..

Satu hari tu, aku ngajar kelas dia masa pertama, so berlaku la adegan histeria lagi bila si kakak bawak Adib ke kelas.. Time ni guru kelas dia pun ada n guru kelas dia x bg Adib balik.. So ktorang berjaya memisahkan pautan Adib pada kakaknya.. Apa lagi, hilang je bayangan kakak dia meraung2 lagi la sambil goncang2kan pintu kelas.. Aku slow talk ngan dia, bawak dia duduk kat tempat dia, skali dia mengamuk tolak meja, habis jatuh semua buku aku.. Tu xpe lagi, pastu dalam esak tangis dia tu, dia pandang muka aku n cakap, 'nnti saya bgtau abg saya bunuh teacher' .

Cisss budak ni mengundang murka, aku pulas la telinga dia sambil jerkah dia suruh duduk.. Pastu banyak la kuar ayat auta dia.. Mula2 kata nak kuar jap jumpa kakak dia nak mntk duit blanja.. Aku ckp nnti aku bg duit aku.. Tak jalan cara tu, dia mntk nak kuar g toilet, aku suruh 3orang budak laki beso2 sket kat kelas tu ikut dia.. So x jadi gak la dia nak melarikan diri.. Pastu dia mntk aku call mak dia sat, aku cakap ler x boleh.. Sampai la last2 tu dia cabut butang2 baju sekolah dia.. Hangin la aku, banyak perangai betui la budak ni..

Skali bila dia tgk semua cara x jalan, dia pun senyap, duduk balik tmpt dia.. Aku pun layan dia suruh mewarna, siap bg coklat kat dia.. Nmpk mcm dia dah ok.. Pastu kawan2 dia kata Adib takut nak dtg sekolah sbb selalu kena denda ngn cikgu.. Mmg patut la kau kena denda dah salu x bawak buku, xbuat homework.. Takkan nak salahkan cikgu lagi kot..

Esoknya plak, aku xde kat skolah time tu, abg si Adib ni dtg, main serang je kat kelas nak cari cikgu yang pukul adik dia.. Siap cari cikgu BI!! Kambing punya budak, hampir setahun aku mengajar kelas Adib tu, smlm tu la 1st time aku sentuh budak tu (pulas telinga).. Bagus la satu keluarga perangai mcm samseng, xde adab, xtau nak hormat cikgu.. Taktau apa kesudahannya sbb aku xde kat sekolah tp GPK la settledkan..

Lepas daripada kejadian tu mmg aku x pedulikan dah si Adib tu.. Yang peliknya tu elok plak dia dtg sekolah x nangis2.. Dia nak buat keje sekolah ke xnak ke apa ke, aku buat x tau je.. Tp budak tu rasa dipinggarkan kot, sbb tetiba je dia yg datang meja aku bertegur sapa.. Tp aku malas la nak layan sngt.. Pastu bila budak lain dlm kelas tu buat kesalahan, aku cakap 'kamu ni main banyak, kena pukul karang sebuk mengadu kat keluarga, tp salah kamu taknak cerita..' Tetiba ada sorang budak laki ni cakap, 'saya x mengadu, Adib je suka mengadu..' Habis semua bbudak tu tau perangai Adib..

Yang menjengkelkan lagi tentang abg2 si Adib yang x beradab ni, ada skali tu aku tgh jaga exam, dia dtg dgn motor, berenti depan pintu kelas terus jerit nama Adib panggil keluar.. Mmg xde adab betul.. Ingat aku tunggul ke dlm kelas tu? Baru sekolah menengah dah perangai mcm tu.. Eeeeee, mmg menyakitkn hati..

Tu baru satu kes, nnti2 la aku citerkan satu lagi kes yang lebih menyakitkan hati dan jiwa raga.. Nak ke Brunei dah ni.. Hepi wiken semuaaa :D

9 comments:

~ wawa di sini ~ said...

Memang menjengkelkan dapat anak murid & keluarga yang satu kepala begitu begitu. Kena sabar bebanyak hehe .. suke baca blog awak (^,^)

The Moon Hapiz said...

~saya pun da jadik follower tetap dalam blog akak~

~tanggungjawab cikgu besar. Besar lagi dari pensyarah, besar lagi dari proffesor~

~apa-apa pun, banyakkan bersabar~

Hapiz Rahman
~warna-warni hidup~
http://www.journey-kecik.blogspot.com

hazarl said...

mcm sial la!!! tu la sekor2 bnyak makan bab*!!!
smpaikan puja ank cmtu..
rajakn ank...
nnti2 esk ank jd babun kt hutan br tau..
akak xpayah ajar bdk tu...
mak bapak dia msti dh ajar anak dia tu kt umh..
thats why anak dia malas belajar dh..cz dh pndai...
klu sy jd akak,sy akn g wt report polis n gtau yg abg budak tu ugut nk bunuh...
ape nk jadi,jadi la...
pegi mampus la HAIWAN mcmtu...
*&*@%#$% btul laa!!!!!

Nurul said...

sbb tuh la I tak jd cikgu..ehehe..tpi memang sakit hati walaupun sekadar baca pengalaman org

izawani said...

Sib baik la tak jadi cikgu, kalau tak, bley kurus sakit hati... hahaha...
Lama tak dengar citer wani !

Azwani Shaari said...

to wawa: thanks singgah baca..btw nape privatekan ur profile?meh nak jenguk ur blog plak :)

to hapiz: thanks hapiz.. tu la, besar t/jwb nya..huhuhuhu..

to fikri: sabar2.. tarik nafassss, hembussss... tarikkkk...hembussss...:D

to nurul: tu la, nnti anak2 dah skolah, jgn jd ibu bapak yg psiko tau.. sian chegu..hehehe

to kak wani:
hehehe, best jugak kalo sakit ati bawak kurus, tp saya x kurus mana pun.. hehehehe...

kelor said...

cian cikgu.
ni baru betol mencabar....

Chelie said...

hmm...sabar jer la.. gaji besor..cabaran pun besor..hehe

Azwani Shaari said...

to kelor:
tu la psl, moga diberi kekuatan, aminn:)

to chelie:
xpe, mak bapak budak je x bape best, cikgu2, pihak pentadbir n budak2 mostly menyeronokkan je:)