CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, January 18, 2010

Hutang Budi di Bawa Mati?

Fobia x kalo org hutang duit kau tp x bayar balik? Lg fobia kalau kau ni jenis yang segan nak mintak balik duit tu kan.. Hehehehe.. Pernah lah jugak alami peristiwa2 mcmni dahulu kala..... Paling psiko kalo kena time kita still student lagi... Even org pinjam dlm amaun yg kecik pun, sure teringat2 je duit tu kalo org tu lupa/buat2 lupa nak byr.. Kejadian slalu berlaku, kalo nak pi makan n kawan order soh tapau tp order pakai air liur je.. Pastu bila dah beli, lupa pulak nak byr.. Aihhhh, memang tensyen sampai tahap malas nak amik order lagi....Ataupun situasi 'eh pakai duit ko dulu ek, nnti aku bayar' mmg kadang2 mengundang amarah dan sumpah seranah dalam hati...

Lalu.....adakah kita menyalahkan takdir sbb dapat kawan yg mcm tu atau kita cuba selak Al Quran kerana di dalamnya sudah menerangkan adab2 berhutang yang kita malas atau xnak ikut (aku pun baru je jumpa) Mari kongsi2...

Hai orang-orang yang beriman, apabila kamu bermu'amalah tidak secara tunai untuk waktu yang ditentukan, hendaklah kamu menuliskannya. Dan hendaklah seorang penulis di antara kamu menuliskannya dengan benar. Dan janganlah penulis enggan menuliskannya sebagaimana Allah mengajarkannya, meka hendaklah ia menulis, dan hendaklah orang yang berhutang itu mengimlakkan (apa yang akan ditulis itu), dan hendaklah ia bertakwa kepada Allah Tuhannya, dan janganlah ia mengurangi sedikitpun daripada hutangnya. Jika yang berhutang itu orang yang lemah akalnya atau lemah (keadaannya) atau dia sendiri tidak mampu mengimlakkan, maka hendaklah walinya mengimlakkan dengan jujur. Dan persaksikanlah dengan dua orang saksi dari orang-orang lelaki (di antaramu). Jika tak ada dua oang lelaki, maka (boleh) seorang lelaki dan dua orang perempuan dari saksi-saksi yang kamu ridhai, supaya jika seorang lupa maka yang seorang mengingatkannya.

Baru baca separuh, terdetik dalam hati, 'takkan hutang sket2 pun nak tulis gak kot..'

Janganlah saksi-saksi itu enggan (memberi keterangan) apabila mereka dipanggil; dan janganlah kamu jemu menulis hutang itu, baik kecil maupun besar sampai batas waktu membayarnya. Yang demikian itu, lebih adil di sisi Allah dan lebih menguatkan persaksian dan lebih dekat kepada tidak (menimbulkan) keraguanmu. (Tulislah mu'amalahmu itu), kecuali jika mu'amalah itu perdagangan tunai yang kamu jalankan di antara kamu, maka tidak ada dosa bagi kamu, (jika) kamu tidak menulisnya. Dan persaksikanlah apabila kamu berjual beli; dan janganlah penulis dan saksi saling sulit menyulitkan. Jika kamu lakukan (yang demikian), maka sesungguhnya hal itu adalah suatu kefasikan pada dirimu. Dan bertakwalah kepada Allah; Allah mengajarmu; dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.
(Surah Al Baqarah ayat 282)

Indahnya agama yang satu ni.. Adab2 berhutang pun ditulis dengan jelas, samada kita nak ikut atau x je.. Kalo taknak ikut, jgn komplen pape la kalo dpt penghutang jenis liat bayar... Tp aku cadangkan, kalo kau ada ramai kawan jenis suka pinjam duit ni, baik ko printkan ayat tersebut diatas beserta terjemahannya dan soh org nak pinjam duit tu baca dulu.. Pastu buatlah perjanjian secara maaruf... Wallahualam :)

5 comments:

enciksani said...

: ohh bagus LAh gini... berutang mmg senang...nak membayarnye emangnya agak sukar dong....

hazarl said...

huhuhu bgus la artikel akak ni hehehe...kalaulah penghutang2 membacanya...alangkah indahnya hidup huhuhu...

Anonymous said...

wani..bukan aku kan..weh..klau aku hutang ko ghoyak jor..nada hal tuh..wah bercampur baur slang kelantan ngn sarawak skang..knape yer..heheh..aku rase takder kot..aku kan ader buku hutang tu..hahahahah..super senior lawas 4 tahun...muakssss

Tyazizul said...

hye..thanks for the wish....
doakan the love last forever..
:) :)

regards,
tya

Azwani Shaari said...

to encik sani: tu la psl, masa berhutang best yg amat..hehehe

to fikri: tp ni lg sesuai kpd pemberi hutang, etika memberi hutang namanya..hehe

to mekje:
xdok utang gapow2..hehehe

to tya:
all the best ya.. x lama je lg kan;)