CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, March 3, 2011

6 months little Hadif


Alhamdulillah, dah 6 bulan anak mama ni.. Cepatnya masa berlalu.. Nak panggil baby kat Hadif pun rasa nak gelak, sbb dah tua ini baby.. Kalo dia ngade2, mesti kena panggil baby tua.. Haha.. Dulu breastfeed dia, leh pegang tgn & kaki.. Now, kaki dah menjulur ke bawah.. Hoho..

Progress Hadif lak mcm biasa je, x terlalu slow & x terlalu cepat, still within the right time.. Dah boleh meniarap tp time diletakkan berbaring xde plak dia nak meniarap.. Waktu tdo je suka sangat tdo mengiring pastu tertiarap dgn sndirinya.. Pastu nangis sbb terkejut.. Haha..

Masih fully breastfeed, Alhamdulillah.. Tp fully je la, idak le exclusively bf sbb dah campur2 ngn air zamzam + solid food.. Fully bf coz Hadif belum pernah cuba langsung itu susu formula.. So, dah lepas la 1st target utk fully bf Hadif up to 1st 6mons.. Target baru mau bf sampai umo Hadif 1tahun plak pasni, InsyAllah..

Masa pump susu kat bilik guru, adalah sorang akak ni tegur, katanya kena ajar jugak minum fm, kalo x nnti jd mcm anak si polan, bila susu badan mak dia kering je, langsung xmau minum sebarang susu.. Skang ni minum milo je, sian budak tu kkurangan kalsium blablabla.. Aku ia kan aje, malas mau kecoh2.. Mcm yg aku ckp sblm ni, mmg x mustahil ank (yg cerewet) xmau minum fm sbb fm tu ada 4 perasa je, coklat, vanila, strawberi, asli.. Susu ibu lak rasa bertukar2 tgk apa yg siibu tu mkn.. Dan sepatutnya sbg cikgu sains, kakak tu mesti tau yg sumber kalsium bkn terhad pada susu je.. If happened that anak tu xmau fm, boleh la cuba bg cheese, yogurt, brokoli etc.. Byk je lagi mknn lain yg tinggi kalsium.. Abis2 susah, bg je pil kalsium..


Alhamdulillah jugak coz Hadif dapat keluarga pengasuh yg baik & sayangkn dia mcm anak sendiri.. Siap tolong buatkn barut extra utk Hadif, kadang2 Hadif balik dgn socks baru, topi baru.. Mmg bersyukur sangat2.. Bila one part Allah uji (jauh dr suami, unpaid leave sampai 2bulan, berabis duit byk giler sblm balik ke Srwk), Allah mudahkn another part of our life (pengasuh yg baik, breast milk yg cukup, majikan yg memahami, hosmet yg rajin jaga Hadif & Hadif pun jarang demam or meragam teruk)

Maka nikmat Tuhanmu yg manakah telah engkau dustakan?

10 comments:

husniyyah said...

dah 6 bulan dah! sz plak dah 9 bulan! berat bdn dia naik tak? sz masa 6 bulan nilah berat dia statik je.

Hazar El-Dien said...

sama la Hadif pun...berat sama ngan masa 5 bulan aritu...7.1 kg...just panjang je naik 2cm ke 68cm...h0h0h0h0

husniyyah said...

mmg standard mcmtu klu fully bf. tapi hadif panjanglah, sz ms 6 bulan baru 66 cm. Nama pun boy mesti membesar dgn lebih jaya!

linazamaba said...

sekejap jer dah 6 bulan kan..semoga hadif terus membesar dngan cergas + cerdas..teman mama baik2.. =) ..

Miss Sunshine said...

Alahai comelnya Hadif gelak...

Azwani Shaari said...

hus: normal ek x naik?mula2 riso gak, hrp2 7mons nnti naik la sket berat dia..

lina: tu la, cepat sungguh masa berlalu..bila zara nk jupe abg hadif ni?hhehe

miss sunshine:
hehe mekasih ustazah..

Juwairiyah said...

hee comelnye. btol tu kakk. heh dh macam lirik lagu mirwana je 'manakah nikmat Allah yg telah engkau dustakan'

mcm iriy la kan. macam2 la dugaan kena masa sem ni. gaduh dgn ex-roomate sampai satu kelas tahu. wawawaw. tapi ada hikmahnya kpd org yg benar. ehh offtopic pulak

tp hadif mmg nampak dah besar je. anak buah yg iriy jge tu even umo setahun kecik je badan. minum fm

Azwani Shaari said...

mak ayah dia kecik jugak kot..hehehe.. xpe besar ke kecik ke, janji sehat :D tu la setiap org akan diuji dgn dugaan yg berlain tp one for sure, org tu akan sanggup tanggung :)

Juwairiyah said...

betul2 mana ada beban yg xlarat manusia tanggung kn. dalam Quran pun ada diceritakan benda ni. kalau tak larat tu buat2 larat je hee.

ntah la. budak tu minum fm. ske sgt minum air glucose tu. mak dy badan sedang2 la. hehe

Azwani Shaari said...

xpe, anak jue esok kasi bf lama2 k.. hehe