CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Wednesday, June 22, 2011

New Working Life

Life skarang udah berputar 360 darjah.. Langsung x sama mcm life kat Sarawak.. Dulu membuta dipagi hari bak ashabulkahfi, selagi Hadif x bangun, selagi tu la acik layan tido.. Skarang tidak lagi.. Tiap2 hari bangun kul 5.30am, masak bubur utk Hadif, buat breakfast simple dimple, iron baju, mandi, solat, kemas cooler bag, breakfast & gerak ke skolah..

Jauh x jauh from Batu Caves to Segambut..................

Gerak kul 6.38am, mileage 26011

Sampai kul 7.19am, mileage 26024

13km saje, tp still kena kuar awal sebelum acik terperangkap dalam jam yg x besh tu.. Dulu 2km je, x luak pun minyak, skang nmpk jugak la kesan luak tu.. Pape pun, xkisah la semua tu, acik tetap bersyukur & happy dengan life skarang :D

Kalo dulu ngajar English, skarang ngajar Pendidikan Khas.. Betul2 bidang yang baru dan mencabar.. Mmg dari dulu lagi mcm berminat nak ajar Pendidikan Khas, agaknya mmg dah rezeki, skang baru dapat.. Ada 6 kelas semuanya, satu kelas maximum 6org murid saje.. Lagi besh sebab aku x ajar subjek teras, just dapat subjek Muzik & Pengurusan Diri je.. Alhmdulillah, setakat ni xde masalah dengan skolah baru.. Rakan2 setugas semua best & GPK pun sporting..

Mula2 rasa weird gak sbb dah biasa ajar budak aliran perdana (budak normal & diajar secara biasa).. Mcm utk subjek Pengurusan Diri ni, topik 1st dia pengenalan kepada minuman, alatan utk meminum, cara minum yg betul etc.. So, masuk kelas bawak gelas, cawan, sudu, straw, air botol, air tin etc & terangkan psl semua benda tu, mintak derang tuangkan air dari tin minuman ke dalam cawan, monitor jgn sampai air tu tumpah, mntk derang bacakan doa makan etc.. Semua topik adalah basic thing utk anak2 ni berdikari uruskan diri sendiri tanpa bantuan ibubapa/penjaga/pengasuh.. Mak bapak bukan nak hidup selama2nya, kan.. Sbb tu anak2 ni perlu diajar utk berdikari..

Kalau dulu aku bertahan kat skolah lama sbb ada target mau confirm jawatan dulu & Alhmdulillah mmg dah confirm jawatan.. Skang target baru kat skolah baru, nak ikut kursus pendidikan khas, dapat sijil & bergelar guru pendidikan khas dlm erti kata ada tauliah utk ajar pend khas ni.. Harap2 dimudahkan semuanya sbb anak2 ini x pernah minta utk dilahirkan sebagai anak autisme, hyperactive, slow learner, syndrome down, cerebral palsy etc..

Mewarna dengan tekun (tapi mata mcm pandang lain je..huhu)

Yang ni mmg penunggu pintu yg setia..Kelas yg satu ni sentiasa dikunci utk elakkan bbudaknya melarikan diri..huhu

Belajar minum guna straw..

Music time.. Ngadap laptop layan VCD lagu..

8 comments:

Miss Sunshine said...

Wah.. nampak kak wanie happy dengan life baru ni kan... bagus2... akak, lame ke nak tunggu confirm jawatan..?

CIda said...

180 darjah kot. Cikgu Maths akak kata kalo 360 darjah, dia balik ke titik asal. hehehe.. anyway i'm happy for you dear. Muah muah

kasih kita said...

Ya Allah, seronoknya kerja baru akak :) Pahala berganda-ganda. Nanti nak menuntut dengan akakla cara didik anak berdikari dengan betul. Akak tinggal kt segambut ek? dekat jela ngan saya. Saya tinggal dekat kuarters gov.

Nurul 'Ain said...

moga wani bahagia dan gembira dgn dunia baru yg nyatanya lbh indah bersam suami dan anak...dlm post tu tibe2 ain nk tergelak pulak tgk si penunggu yg setia di pintu tu..apapun, moga Allah sentiasa merahmati kerjaya kita sbg warga pendidik..tp nmpknya wani lbh mencabar...

Musliza Hasni said...

brla hati tenangjer bler dh duduk serumahkan..lepas ni cabaran len pulak duk kl ni.. all the best wani! nnt kiter jmpla kat mn2..

Azwani Shaari said...

MS: confirm jwtn ni depends pada guru besar, akak sebbaik le GB ok..akak yg paksa2 dia soh confirmkan jwtn akak b4 akak pindah..hehe

kak ceda: 359 darjah la kalo gitu..ahaha..bila2 mai KL roger2 la, leh singgah umah den..

arna:kuarters jln duta kah? akak kat bt caves, ngajar segambut..bila2 outing leh ar yusuf jupe hadif..hihi

ain:
mencabar tp x stress sbb ajar derang ni mmg slow giler & xperlu kejar silibus..hrp2 dpt g kursus dlm masa terdekat ni..

hasni:
cabaran paling xbest kat kl ni, hartanah tinggi sngt nilainya.. apartment kat bt caves dah sama harga ngan semiD kat sg petani..adoilaaaa..huhu

Anonymous said...

assalamualaikum..juz nk tanya klu bebudak tu nk po-po..mmg cikgu ker kena buat..sbb FIL akak ckp camtu..huhu

Azwani Shaari said...

wsalam..it depends..mcm skolah saya, semua PPM (pembantu murid) perempuan, so kalo budak ppuan yg poopoo, derang yg basuh..kalo budak laki lak cikgu laki le terpaksa basuh sbb budak laki nya pun beso2 dah, 15thn pun ada..bukan basuh pun, temankan derang & bg arahan..