CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, June 2, 2016

*Berpantang bersama Confinement Lady (CL) Natalis Mother Care & Beauty Spa*


Alhamdulillah, selesai pakej 21hari berpantang bersama CL kak tini.. Berpantang ala² queen sikit, ada org jaga full time ni, kehkehkeh.. Ok, seawal pagi kak tini akan bangun bersiap, kemaskan rumah dan pasang alat sauna.. Pastu dia ketuk bilik, "Puan nak sarapan apa?" Feeling ala² puan sri dalam drama melayu tv3 la pulak... Maklum la, selama ni nak makan kena pandai² cari sendiri kat dapur..

Since ketagihan kopi cap gantang yg tak dpt dibendung, biasanya pagi mntk kopi o je, makan ngn biskut or roti... Atau mntk kak tini buat lempeng, kadang² buat sandwich.. Sambil sarapan, kak tini akan settledkan El-Fadwa.. Mandikan, tuam dan urut.. Habis sarapan, breastfeed Fadwa dulu kenyang² then kak tini akan tidurkan Fadwa while aku masuk sauna stgh jam..

Time Fadwa tido ni, kak tini akan kemaskan bilik tido & basuh/jemur kain.. Habis sauna, pump susu dulu, standby utk Fadwa minum time berurut japg... So urut dan tungku plak.. Kak tini urut mmg bestttt... Setanding la dgn tukang urut feveret aku kak ha... Habis urut, bertungku pulak...

Settled sauna, urut dan tungku, berehat la kami 2 beranak sambil tunggu kak tini masak lunch.. Sblm lunch kena pasang bengkung n sapu pilis dulu kat dahi.. Habis lunch, lepak² la kami 2 beranak kt bilik.. Time ni aku pun x kaco kak tini.. Bg time utk dia solat n rehat.. Dalam kul 3+, kaktini akn take over jaga Fadwa while aku berehat/tidur.. Sambil jaga Fadwa, dia lipat kain plk... Dalam jam 4.30 gitu Fadwa mandi n bertuam lagi.. Dalam jam 6 gitu, kak tini sediakan air herba untuk mandian.. Nak mandi tu, if lapar mntk kak tini buatkn air (vico, susu or horlicks) buat cicah² ngan sekut sblm dinner..

Lps solat maghrib, kak tini sediakn dinner.. Mcm biasa la, sblm mkn kena pakai bengkung n pilis dulu.. Tu penyebab x lalu nk mkn byk.. Mkn sikit pun dah kenyang.. Haha.. Sambil aku makan, dia tolong suapkan Hadif n Asyfa..
Settle makan dan kemas dapur, kak tini prepare air panas dlm thermos n air masak utk aku minum tgh mlm nnt dan panaskn tungku utk aku tungku sndr, dia pun masuk berehat.. Jarang² la aku kacau dia waktu mlm..
Esoknya ulang lg rutin yg sama sampai 21 hari... Syok wooo tetiap hari sauna, urut, tungku dan mandi herba.. 3x seminggu akn bertangas.. 1x seminggu akn buat full body scrub..

Basically seronok dijaga oleh kak tini.. Dia boleh bertolak ansur tolong² buat kerja even yg xde dlm job scope dia.. Uruskan mkn minum, basuh lipat baju seisi keluarga tu bkn tugas hakiki dia, tapi dia uruskan jugak semua.. Ada jugak dia tolong cucikan toilet dan mop satu rumah.. Alhamdulillah, dpt CL yang baik dan tak cerewet.. Ada jugak kekurangannya, tapi sikit² tu biasa la kn.. Mana ada org yg perfect.. In return, aku bg la password wifi bg kak tini syok sket nak online.. X habis data dia.. Tapi yg bagusnya, time kerja dia x pernah berkepit ngan fon... Professional la kan..

So TQVM utk kak tini dan owner Natalis Kak Suzie, if u happened to read this, tq wujudkan servis begini yg mmg sgt² diperlukan utk ibu² dalam pantang.. InsyAllah ada rezeki jumpa lg 3thn.. kekekeke..
Masa kak tini jaga, mak ada dtg seminggu dok sini... Lepas kak tini balik, family mertua pulak dtg visit & skarang sil aku Izzati ada sini sampai habis cuti sekolah.. Alhamduliah, Allah kirim insan² yang baik utk tolong family kecik kami dalam pantang kali ni... :D

3 comments:

Rodziana nana said...

Alhamdulillah
Tahniah dah baby no. 3 :)
Semoga ibu dan anak sihat selalu.
tq sebab tulis review penjaga pantang. Sedang cari penjaga pantang juga ni :)

msdarling said...

Bole sis bg no Natalus Mothercare ni.... coz i tgh survey2 skrg ni cari CL. EDD mid dec nih insyaallah

Azwani Shaari said...

boleh search kat fb Natalis tu ye. ada contact number & latest package :)