CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Wednesday, November 12, 2008

B U D A K K E L A N T A N


1. Buchek dan Jaha merupakan kawan sekampung tetapi mempunyai cara hidup yang berbeza.. Buchek ni graduan Univ, tp Jaha plak tak berapa menjadi manusia.. Jahatnya mengalahkan Amerika..

2. Dengan izin Allah, mereka bertemu semula kat KL.. Buchek ikut Jaha balik umah dia.. Masa tu lah terdedah semua kejahatan Jaha.. Kaki perempuan, bapak ayam, hisap dadah.. Kiranya dia la yang paling gedebe sekali kat situ..
“Tujuh tahung aku duk sini Chek, duo tahung mulo-mulo jah aku khijo… lepah tu aku segho malah aku begheti. Tapi jual tino sedap Chek. Rezeki aku mughoh nga tino. Aku keceh pulok sene buleh. Mulo-mulo aku pakai sendiri. Lepash tu lamo-lamo aku jual.”

3. Buchek cuba nak ubah Jaha, sehingga dia sanggup menyerahkan kekasihnya Che Nor kepada Jaha (Jaha sudah jatuh chenta sama Che Nor) supaya Jaha boleh ubah cara hidup Amerika dia tu..

4. Tapinya, kompem la Che Nor tak mau.. Gilo apo kalo dapat bf macam Buchek.. Selamba jek nak bg awek kat org lain..

5. Akhirnya, Jaha ............... (Nak tau ending?)

Jaha, Che Nor & Buchek

Jaha berjaya 'menyelamatkan' seorang gadis bawah umur yang lari dari rumah.. Antara nasihat Jaha untuk gadis ni, "awak ni muda lagi, tak kenal dunia yg sebenarnya.. Bukak baju awak tu, saya nak tunjukkan dunia yg betul.." (Jaha mmg cakap luar, sbb dia kecek klate, awek ni buat blur)

Yang aku suka:

1. Kebanyakkan adegan dan dialog dalam cter ni mmg laa lawak gillerr.. Kena tgk sendiri, baru boleh hayati setiap lawak tu.. Satu part tu, Buchek ikut Jaha n Li kuar ke mana ntah.. Buchek kan baik, so dia mntk la nak berenti solat.. Li yang tukang drive tu xnak berenti.. Mcm2 la alasan dia kan.. Tp Jaha selaku yg paling berkuasa skali soh berenti gak walopun dia sendiri x solat..
“Kito kalu jahat pun Li, jangan sekat oghe buat baik.” (Ada baik jugak laa si Jaha ni)
“Aaaah, tok amerika doh la saing nga budok sejik” (Balas si Li)

2. Walopun watak Jaha dibawa oleh pelakon baru, tp lakonan beliau mmg la memuaskan hati.. Rasanya lagi best dr lakonan Danny x-factor (Buchek)..

Jaha yang sanggup membunuh hanya semata2 mamat baju hitam tu usya dia masa makan.. Gilller betul laa..

Yang aku tidak suka:

1. Ada sesetengah part yang gambarnya nampak sungguh la tidak cantik.. Satu part tu time Jaha berkumpul ngan geng2 dia.. Nampak mcm kamera dibawak lari sekejap fokus sana, sekejap fokus sini.. Pening saya!

2. Apakah moral cerita ini? Secara umumnya, kita nampak yg Buchek itu baik dan Jaha itu jahat.. Jaha sungguh licik memperdagangkan wanita (diculik, dirogol, dijual) tp baik dan mulia sangat ke Buchek bila sanggup serahkan Che Nor kpd Jaha atas alasan utk membawa Jaha ke jalan yg benar? Oh pleaseeee, keji sungguh..

Ok laa, kalo rasa nak menonton wayang n xde cter menarik nak tgk, sila la tonton Budak Kelantan.. Saya jamin anda akan gelak sekurang2nya 3kali.. Hehehe

8 comments:

Sufi Idany said...

i rasa i dah bleh faham jln citer ni dr apa yg u ceritakan...tp kalu ada luang i p tgk.... huhuhu

nur'ain said...

Saye nk tgok gak. tp ade org hasut saye. tggu je musim raye klu nk tgok citer tuh. untung2 lg 3 4 thun dpt le tgok

adoi

Azwani Shaari said...

To sufi idany:
haaaa, jgn lupa tgk..kata org klntan kan..

to nurain:
alaaaa, gi la tgk.. tunggu raya lambat lagi.. heheh

blokdrive said...

Practice kecek kelate ker cik Wani? hehehe..

syida said...

waaa..nk tgk gak..blanje r..he2

Azwani Shaari said...

to blokdrive:
saya belajar semuaa loghat..dari perlis sampai lah ke sabah.. hihih

to syida:
gi la tgk, jusco kan sekangkang kera jek dr umah ko.. heheh

fazz said...

nice moment!

Azwani Shaari said...

to fazz: thanks :)