CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Sunday, April 5, 2009

Paprik Ayam

Assalamualaikum semua.. Alhamdulillah, dah settled marking & key in markah utk Gerak Gempur 1, tinggal nak submit jek esok.. Result budak2 ni pun ok.. Kelas darjah 3 yang aku ajar tu, xde yg fail, tp darjah 1 ada jugak la 4-5org :( Sekejap sungguh masa berlalu lalang, esok genap 3bulan aku kat sini.. Lagi 2bulan balik semenanjung.. Tak sabar nyerr nak balik!!

Btw, smlm ke pasar seperti biasa rutin hujung minggu.. Apekah mahal giler sayur-sayuran.. Bayangkan la sebatang carrot, sebiji capsicum, 5biji cili besar n sebungkus kecil cili padi = RM7.. Aku pun satu, dah tau mahal, xnak tanya balik harga satu2 tu, sampai umah baru nak complaint.. Huhuhu sengal..

Ok lah, makcik wani ada keje nak buat, jd saya tinggalkan anda dgn resepi jek la yer.. (Resepi tak hebat, saya kan amatur) Wassalam :)


1/2 ekor ayam-potong kecil
4 biji bawang merah-tumbuk
2 ulas bawang putih-tumbuk
1 biji bawang besar-mayang
2 serai-ketuk
2 biji tomato-belah 4
5 cili api-tumbuk
bunga kobis, kacang panjang, carrot n babycorn
sos tomato, sos cili, sos tiram n kicap manis
daun limau purut
garam n gula
1) Panaskan minyak, goreng ayam hingga agak2 masak (x perlu garing ok!).
2) Masukkan bahan2 tumbuk tadi, kacau n masak sekejap.
3) Masukkan sos2 n kicap, didihkan.
4) Masukkan air sket, serai, daun limau purut n sayur2an. Didihkan lagi.
5) Masukkan bawang besar n tomato. kacau sebati, angkat.
6) Perahkan limau kasturi bila nak makan.

4 comments:

HARITH said...

wahh..sedap2 ayam paprik tu..hehe

suprised: we have a similar tastes..hehe ur blog's background is the same as mine..hehe

Azwani Shaari said...

heheh..thx!cuba la kalo nak tau sedap tak :D

Linderque said...

Wah... Menarik laa resipi ni~ Buleh cuba ni. Mekasih.. :)

Azwani Shaari said...

sila2 mencuba.. ni yg smngt nak letak resepi lain plak ni..hehe