CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Saturday, August 29, 2009

Day 4 : Kuching

26 Ogos 2009

As usual, dlm pukul 8.00am dah bersiap sedia n tunggu dijemput oleh Cik Tijah.. Destinasi pertama kami ialah Pusat Hidupan Liar Semenggoh. Jauh tak jauh dari pusat bandar tu ada la jugak dalam 45minit.. Kenderaan takleh nak parking sampai bawah, so kena la jalan sikit turun bukit dan masuk hutan.. Dalam 200meter masuk ke hutan tu sampai le ke tempat Orang Utan diberi makan tu.. Rakus sungguh mereka makan buah2an yg diberi..





Disebabkan tentatif program yang padat, selesai je kat PHLS tu, bergerak pula ke Rumah Panjang Anah Rais yang merupakan rumah panjang tertua di Malaysia iaitu telahpun berusia 200tahun.. Di sini ada lebih kurang 150buah rumah yang mana rata2nya masih mengekalkan ciri2 asli rumah panjang.. Tp dah moden le sbb majoriti rumah panjang ni dah ada astro.. So, amik kesempatan tu untuk jalan2, tgk cara kehidupan derang...




Dari Anah Rais bergerak ke Muzium plakk... Muzium tuuu, mmg dasar chegu betul la.. Hahaha.. Bukan satu dua muzium tau, bermuzium muzium and off course Muzium Kuching yang banyak kucing tu pun ada...




Dari Muzium gerak ke Pasar Satok plak, nak beli ikan terubuk masin yang fresh2 gitu... Tak jln lama kat sini sbb banyak lagi tempat nak pergi.. So, Tijah tunjukkan gerai ikan terubuk yg ok, terus pilih2 bayar je...


Dari Pasar Satok balik hotel setengah jam, rehat sat n solat then terus bersiap2 nak ke Waterfront pulak... Makan angin sambil bersiar2, bergambar2 dan jalan2 kat Bazar Ramadhan sblm menaiki bot penambang bersiar2 sekitar Sungai Sarawak plak dan berhenti kat Barok Bistro untuk berbuka puasaaaa...Haa kan panjang perjalanan tu....





Iftar di Barok Bistro yang makanannya so-so saje.... Pas iftar, Tijah datang amik n melawat pula Kilang Kek Lapis... Masuk sampai ke dapur, nak tgk derang buat kek lapis tu.. Beli la jugak sepam dua buat pelepas gian..


Sampai je hotel dah pukul 9mlm... 13jam kuar, mmg letih tp sangat menyeronokkan.. Tak terasa mcm sedang berpuasa sbb setiap saat tu ada je aktivitinya...

Next trip : Main Bazaar Kuching, Pasar Batu Tujuh, Pasar Malam Kota Kinabalu

2 comments:

kemat said...

wah..dasat berjalan, habih pusing satu sarawak nih...

ada pegi Tebedu

Azwani Shaari said...

Tak abih lagi satu srwk:( Mukah, kapit, sibu x singgah.. huhuhuh... errkkkk tebedu tu katner plak?