CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Tuesday, August 25, 2009

Day 1 : Lawas - Miri

23 Ogos 2009

Assalamualaikum.. Alhamdulillah berkesempatan untuk updet sepam dua dari Kuching.. Kamek sampai Kuching sudah bah.. (Pehal kat Kuching pun nak terikut2 slang Sabah ni, haha).. Ok citer Kuching nnti dulu, kita citer 1st day Lawas-Miri dulu...


Dari Lawas ke Miri naik Twin Otter je.. (credit to Cik Izan Zalikha dan Cik Chung Yai Nee sbb tolong hantar gi airport) Ni 1st time aku naik Twin Otter so mcm jakun sket.. Ingatkan Twin Otter tu sama mcm Fokker 50 rupa2nya jauh lagi kecik dari Fokker 50.. Beza Twin Otter dengan Fokker 50 ni, selain kecik dan penumpangnya sikit, ia juga xde perkhidmatan fly attendant, xde makan minum, xde pengumuman penerbangan, xde penerangan tentang keselamatan etc n xde juga no tempat duduk.. Dah mcm naik bas lompat la plak, dok je ikut suka hati 1st come 1st served.. Hehe.. Lagi satu, Twin Otter ni terbangnya tak tinggi.. Sepanjang perjalanan tu mmg nampak je struktur muka bumi, pastu time dia langgar awan mmg terumbang ambing kaedahnya sbb ringan sangat kan.. Even masa nak check in tu bukan barang je kena timbang, dgn kita2 skali kena timbang, takut penumpang terlebih muatan kot ;)




So penerbangan stgh jam je, sampai Miri dalam pukul 9.30am terus amik cab ke King Wood Inn sambil deal dengan org taxi tu utk bawak ktorang round2 Miri.. So destinasi pertamanya pergi Taman Awam Miri yang glemer dengan jambatan tergantungnya.. So round2 la kat situ sambil amik gambo secara pukal.. Perkara pertama terlintas dlm fikiran aku, best giler kalo kat Baling, Kedah ada taman awam mcm ni, sure cantik nak buat outdoor wedding photoshoot.. Series cantik.. Sesuai jugak utk seisi keluarga beriadhah sbb ada kolam renang ala2 mini theme park..



Hujan dan renyai2 masa ktorang tinggalkan Taman Awam Miri tu, so bergerak pulak ke Muzium Petroleum.. Miri kan terkenal dengan sumber petroleumnya ye dak, so harus la cikgu ke sana.. Dah nama pun rombongan cikgu2, x sah kalo tak masuk muzium.. Hahaha..



Dalam sejam kat Muzium, ajak uncle teksi tu pergi pusat kraftangan plak.. Cuci2 mata sambil grab fridge magnet.. Tu je yang saya suka pun.. So sempat pergi ke dua pusat kraftangan, sblm balik ke King Wood Inn.. Ia merupakan hotel budget yang memuaskan hati saya.. Ok la dengan harga dia, RM95 pernite utk 1 katil queen + 1 katil single.. Lagipun ia terletak betul2 depan Imperial Mall & Boulevard Mall.. Nak cari tempat makan pun senang.. Senang pun x senang sangat la, ada 2-3 cafe je halal, yang lain mmg ada je sign carlsberg segala bagai.. Fyi, kat Miri pun ada waterfront tp jangan la korang mengharapkan waterfront dia menarik mcm kat Kuching tu.. Kat Miri ni waterfront nya just ada deretan kedai2 makan cina sahaja.. Tak worth pun pergi situ..


So ptg tu, singgah Boulevard Mall jap.. Ingatkan best, tp mcm xde pape pun.. Kalo nak shopping kat Miri better pergi Bintang Plaza je, kat situ ada parkson, pizza hut, mcd (ni nmpk dari luar je) x pergi pun sbb jauh sket kalo nak menapak dari Kingwood Inn tu.. Berbuka pulak dekat Home Away Cafe juga berdekatan dengan Kingwood Inn.. Lepas makan dan tapau burger jalanan, balik la semula utk tdo dengan jayanya..



Overall daripada apa yang aku lihat, Miri bukan lah tempat yang menarik sangat utk dilawati UNLESS korang nak beraktiviti lasak ke Gua Niah, Gua Mulu, Taman Negara semua tu.. Tp tempat2 tu pun bukan kat tgh bandar Miri, jauh lagi dari Miri tu.. Org Miri jangan marah dengan statement saya ye, put the blame to the taxi driver sbb dia pun xtau nak recommend ktorang ke mana2.. Aku search kat ternet pun, just jupe jambatan gantung tu n muzium petroleum selain gua2 segala bagai tu la.. Another trip la kot kalo nak pergi gua2 tu, xleh pergi time puasa camni..

So habis la satu hari satu malam di Miri. Tunggu next updet utk citer Bintulu plak =)

Selamat Berpuasa semua..

5 comments:

Zura&Mizan said...

amboi..beshnye cikgu ni gi jenjalan merata yee..jeles..jeles..KK takde dlm list ker? kalo ader survey2 tpt besh..akak da plan nk ke sn ujung thn ni..

AJ Style's said...

best sey gi jejalan..
setahun dah tak gi miri..ada awek kedai hphone cun kat bintang tu..

tak gi try makan nasi beriyani johor kat sana?

kalau gi kuching, kena singgah kedai kek dayang salhah..dari waterfront naik perahu seberang sungai..

then carilah nasi ayam penyet buat buka puasa..

cuti ni tak dapat nak jalan2..balik jb ni

z|Ha_J said...

jalan sakan yer...

kemat said...

kat Miri, ada satu restoran, Nasi Dagang namanya.. kalau lepak kat sini, mesti jumpa geng semenanjung punya... bersepah..

(tpt lepak masa keje kat miri dulu)

selamat berpuasa

Azwani Shaari said...

to kak ning:
KK ada dlm schedule tp rasanya x gi mana2 sngt kot, nak shopping2 je. tp xpe, pape pun sy akan updet ttg KK :)

to abg ariep:
ok, sudah merasa nasi ayam penyet dekat ngan arif hotel.. hotel abg ariep ke tu? hahaha

to zlha:
:)

to kemat:
x jupe la plak restoran tu.. huhu