CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, September 20, 2010

Dulu Lain Sekarang Lain :D

DULU: Makan macam-macam..
SEKARANG: Macam2 tak boleh nak makan..

DULU: Berjaga malam sbb nak online..
SEKARANG: Berjaga malam sbb nak breastfeed My Hadif..

Confinement period adalah satu jangkamasa 44hari yg seronok juga bila dilihat secara positif.. Dlm tempoh ini lah kau boleh merehatkan diri drpd melakukan sebarang kerja rumah tanpa dileteri sesiapa.. hihhihihi.. Tugas kau hanyalah menjaga kesihatan diri sendiri dan si anak kecil.. Tapinya, menjaga anak kecil dlm keadaan luka episiotomi dan bengkak di ibu jari kiri itu belum sembuh adalah tidak seronok.. Huhuhu, cepat la sembuh, senang sket nak uruskan My Hadif.. Sampai skang, aku still belum mandikan sndiri My Hadif, harapkan mak or maid yg buat..

Dlm keadaan relax (sikit) mcm skarang ni, sepatutnya aku menggunakan masa sebaik mungkin utk pulihkan kembali kesihatan diri, tp rupa2nya aku x de la sedisiplin mana pun.. Huhhhuhu, camne ek nak disiplinkan diri bertungku, pakai barut, sapu halia kat perut, sapu bioil kat stretch mark, pakai stokin jgn tinggal, jaga pemakanan betul2 etc etc.. Adeh laaa, bila hantu rajin mau masuk diri ni..

Tapinya, Alhamdulillah la walopun aku tak mengikuti ritual berpantang yg rigid, berat badan aku turun dgn jayanya! Ni kes makan lauk kering2 je pastu x lalu nak makan.. Huhu.. Sebbaik x effect breast milk walopun aku makan ikut sempat je..

So skarang ni, selain memulihkan kesihatan diri, misi utama adalah utk menurunkan lagi berat badan + kurangkan/hilangkan stretch mark + hilangkan kesan2 hitam kat tummy.. Now dah ada penimbang TANITA tu semangat lebey la nak monitor berat badan.. Let us see....

2hari before deliver - 60.2kg

7hari selepas deliver - 52kg

SEKARANG (19hari lepas deliver)
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Berat terbaru = 49.6kg (awal pregnant 49.4kg)

Healthy Body Fat = 21-33%

Healthy Body Water % = 45-60%

Healthy Visceral Fat (lemak pada organ dalaman) = 1-9

Metabolic Age.. Tua 2thn sudah.. Kena bg kurang sket umo badan ni.. huhu..

p/s: hopefully cukup 44hari nnti berat sudah turun jd 45kg..hehe

7 comments:

Cikgu Nurin said...

salam wani,tahniah...eemmm berpantang bukan untuk turunkan berat badan aje tau...kena ikut untuk kurangkan risiko masa depan...sebab orang perempuan kalau tak jaga betul....penyakit kemudian hari bannyaakkk datang....he he he..

Azwani Shaari said...

hehe.. tu la pasal, tgh seru hantu rajin bertungku ni..so far buat gak, cuma ada mengelat2 disitu dan disini.. hehe

Anonymous said...

hai wani, good la scale ni .. nak beli la.. my E-mail ad wishal92@gmail.com T.q

Azwani Shaari said...

ok, email sent :)

Mummy to QiQi said...

Hi Wani, am interested to buy this scan. Do u sell it? or can u share where I can get this?

my email is chinneeq@gmail.com

Thanks.

Anonymous said...

salam tahniah wani.

nk info psl cik Tanita blh ?
my email mett_as@yahoo.com.my.

10q.

Azwani Shaari said...

ok, email sent :)