CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Tuesday, August 12, 2008

Literasi bukan anugerah, tetapi hak milik (Part 2)

Assalamualaikum wbt.. Saya berhajat nak sambung entry yang lepas.. Sblm itu sy mulakan dengan serangkap pantun:
Buah cempedak di luar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan,
Saya budak baru belajar,
Kalau salah tolong tunjukkan...

Disebabkan kaedah mengeja agak menyukarkan kanak2 slow learner/late starter.. Maka cuba kita guna kaedah fonik/fonetik.. Kaedahnya seperti berikut:

i) Kenalkan bunyi huruf kepada kanak2.. Bunyi yer, bukan nama huruf.. Cuba tgk contoh di bawah.. Sila jangan komplen.. Saya buat on the spot kat 'paint' jek. Sbb tu ia kelihatan hodoh.. Lukis orang tapi nmpk mcm hantu kan.. Hehehe.. Ini contoh untuk mengenalkan bunyi huruf vokal..

Kalo huruf macamni "a" kena nganga mulut.. bunyi apa? aaaaaaaaaaa.. (bijak2:p)
Yang ni plak bunyi sendawa camne? Errrrrrrk.. (jgn kuatkan sngt bunyi 'k' kat blakang sendawa tu..)

Yang ni plak, mulut kena sengih.. Sengih luas bg nmpk gigi.. Bunyinya eeeeeee..

Mulut melopong camne.. o0o0o0o0o0

Yang ni plak, mulut muncung.. uuuuuuuuu

Saya dah cuba kaedah ni utk murid saya yg x mengenal huruf.. Alhamdulillah dia dah boleh membaca walopun x kenal nama huruf tu.. Kita akan ajar nama huruf diakhir pembelajaran nnti..

Selamat mencuba! InsyAllah lain kali sy tunjuk cara nak ajar bunyi huruf lain plak.. Ohhh, x sabar nak ada anak sendiri, nak ajaq kaedah fonik ni.. Hahaha, gatai!

5 comments:

PakciQue said...

Kaedah ini sangat meluas penggunaannya..kalau tak silap..dah 5-10 tahun yang sudah..Mmg sesuai utk mengajar anak2 membaca..mengenal huruf boleh di skip..

Kelemahannye..tak sesuai kalau nak belajar membaca bahasa inggeris..

syida said...

mmg ko gatai pn..bwu sedo kew??:D

Azwani Shaari said...

to pakcique:
betui tu..mmg meluas esp kat tadika swasta, tp sygnya x byk apply kat SK..ko pun boleh laa start blajar utk ur future kids.. hehehehe

utk english tu ada kaedah fonetik yg khusus utk english.. lain sket dr malay..

syida:
:P guwa baru sedar smlm.. hikhihik

saad said...

gatai dah.. hehe..

Azwani Shaari said...

hahaha.. ni terikut perangai encik saad laa ni:P