CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Sunday, August 17, 2008

S U S U K

Promo trailer filem ini kelihatan menarik dan cantik dan seram juga.. Tu laa punca aku teruja nak tgk citer ni.. Makanya, cari2 laa komen2 di ternet, sonok ke tak citer nya.. Takut x worth lak nnti.. (Movie yang paling aku menyesal tgk ialah 9 September.. Citer tu punyaaa laa tak best tahap kalo beli dvd pirate rugi 2x ganda, beli dvd ori rugi 3x ganda & tgk wayang rugi 10x ganda.. Menyesal hingga hari ini..hahaha)

Ok, back to the topic.. Ramai yg komplen citer ni complicated, kena byk pikir, susah nak paham, x seram etc.. Aku pun dah half2 laa, nak tgk ke tannak.. So cari lagik kat ternet, baca perabih semua komen walopun byk spoiler (x kisah laa, janji aku pahamkan dulu jln citer).. So pergi laa tgk susuk ni kat jusco cheras selatan.. 1st time pergi sini, sesat siap..

As for me yang suka citer santai dan x perlu byk pikir, mmg laa bertuah coz dah paham jln citer.. Aku siap dah briefing Mr Hazar sblm masuk cinema.. (Dah tau jln citer pun x rugi tgk tau)..

Yang aku faham..

1. Suraya - seorang jururawat pelatih yg obses menyanyi n sngt2 teringin nak jd penyanyi.. Dia salu kena marah ngn doktor sbb asyik menyanyi dlm bilik pesakit.. (Sbb tu korang leh tgk kat movie trailer, yg makcik dah mati tu mintak dia menyanyi.. Maklumlaa sepanjang makcik tu sakit, dia asyik hidangkan nyanyian jek kat makcik tu.. hehe)

2. Selari dengan minat beliau dalam bidang nyanyian, Suraya juga suka menonton konsert Rozana & Mona (Aleeza Kassim & Sofea Jane).. Masa ni laa dia berjinak2 dengan susuk yg diperkenalkan oleh Rozana tu.. (ye laa, ko nak jd artis kena laa pakai susuk.. Tak pakai susuk, tak artis laa namanya..haha) Statement sungguh berani gitu! Tp xde plak artis marah ngn statement tu, kan.. wahahaha

3. Susuk yg direkeman oleh Rozana ni tak cukup kaw.. Suraya masih x cantik.. Masih berwajah seperti Diana Rafar, belum berubah menjadi Ida Nerina.. (cantik sngt ke Ida Nerina tu? kenapa tak tuko muka Suraya jd Nasya Aziz?hehe)

4. Disebabkan susuk tu kurang berkesan, Dewa Dewangga (Adlin Aman Ramli) mempengaruhi Suraya utk mencuba Susuk Keramat.. Masa ni laa Suraya bertukar menjadi Suzana.. Proses transform jasad Suzana yg asalnya seorang pelacur masuk ke dalam roh Suraya.. Sbb tu laa Suraya dah 100% bukan Suraya sbb dah pakai jasad Suzana.. Cumanya yg masih sama adalah gaya mereka membetulkan rambut..

5. Susuk Keramat perlukan korban.. Orang2 yg rapat ngn Suraya pun terkorban sorang demi sorang.. Mak, kakak, anak sedara, boifren n kawan baik dia sndri..

6. Selepas korban terakhir, iaitu kawan baik dia (NorKhiriah), Dewa Dewangga kata dah x perlukan korban lagi.. Mungkin itu bermaksud, Suraya aka Suzana akan forever cantik meletop.. Tu assumption aku jek laa sbb citernya abih kat situ jek..

Yang aku x faham..

1. Suraya & Suzana tu kan citer dari 2 zaman yang berbeza.. Kenapakah masa Suzana tengah melonjak naik, peminat Suzana ni macam orng zmn dulu jek.. Refer kepada scene radio yang meletup di sambar kilat.. Tu mcm radio zaman jepun.. padahal Suzana hidup di zaman yg ke depan dari Suraya.. (To Pakcique: ko faham x part ni?)

2. Diva yang mati tergantung dan ayam2 penuh satu rumah dia tu.. Dia pun mati sbb susuk keramat jugek ke? Ataupun dia tu korban untuk mencantikkan Suzana?

Babak yang aku ngeri..

1. Ketika Suzana melalui jambatan nak balik ke kampung ziarah kematian kakak n anak sedaranya.. Owhhhh sungguh horror tahap aku termenjerit sambil menutup muka.. Giler psiko!

Dialog aku suka..

1. Mak Suraya menasihati beliau..Lebih kurang begini skripnya..
'Buat apa laa ko nak jd artis.. Dah elok2 jd nurse, keje terjamin, esok dah tua pencen pun dapat.. Tgk adik Cik Kiah sblh umah tu, baik orngnya, keje cikgu, dah tua nnti merasa dapat pencen..'

Hahaha, sungguh nak tergelak dengan dialog itu.. Maklum laa cikgu dengan cikgu yg menonton :p

Ok laa, cukup di situ.. Moral of the story, sesungguhnya syirik itu kezaliman yang besar! Jangan pakai susuk, jgn jd artis, mari jd cikgu, nnti tua dapat pencen. hehehe (just kidding!)

Selamat bercuti sekolah semuaaa.. (17-22 Ogos ni saya di kampung halaman untuk bercuti.. holaaaaa)

Wassalam..

8 comments:

Amir said...

Terima kasih sebab komen pasal pilem kami :-)

Pakcique said...

Wah..tuan director masuk blog ko la wani...nyesal aku tak review dlam blog aku..hahaha

Hmm..kalo ko nak tau, scene akhir tu kat dia buat kat atas jambatan putrajaya..ko tau x ape siknifikasi dari hal tu...kan ke dia takleh nak lintas air..tau ke x..?ha..yg tue fara yg bgth aku...

Jgn lupa tengok Wall-E..aku ade buat review sket kat blog aku..

Azwani Shaari said...

To Amir:
No hal tuan pengarah ;)

To Pakcique:
Ko tunggu tak sampai part last, dia mkn norkhiriah? scene tu kuar masa dah kuar kredit.. kalo ko dah balik, mmg rugi lerr..

aku tau psl dia xleh melintas air tu.. nmpknya aku n fara jek laa yg cepat pick up ek.. wahahaha

areknee said...

cite ni mmg best sgt!!! sy suka sy suka.. hehe :D

meh nk jwb sket mane yg sy phm...

part yg awk konpius tu, bknlah zmn dulu kala, tp sbb kat kg, sy rase diorg still pki radio lama la, peniggalan nenek moyang kot tu.. uhuhu.. kan ke yg rumah terbakar tu seorg perempuan & 2 org anaknya.. tu kakak die & anak2 die la.. hehe.. lg satu, yg diva mati byk2 ayam tu juz nk tunjuk korban sbb die langgar pantang je.. every time die langgar pantang, ada mangsa terkorban, ie: idol tu, mona, chinese man..

lg satu setau sy bkn die pki jasad suzana.. tp muka suzana yg ditoreh pastu ltk kat jasad soraya (ni sbb sy tgk babak akhir tu muka ida nerina yg kena toreh ;p), sbb tu di awal cerita ade mayat skinless jmpe kat sungai.. ingt x?

... ni ape yg sy phm la.. mcm pjg r plak.. hahaha..! gomen ne ^____^

PakciQue said...

Yeah..arni memberi komen yang sangat bernas..mcm beras plak..ekcelli mase babak last tu aku tengok..ekcelli mmg xsgka plak ade babak terkahir tue..dah bgn dah mase tue nak tp tiba-tiba je kan...hahaha..

Azwani Shaari said...

to areknee:
waahhh, cik sungguh teliti.. saya juga bersetuju dengan pemahaman cik.. sungguh jelas dengan bukti berkaitan. thankss bangat..sy sudah paham sepenuhnya:D

pakcique:
aku pun tau babak tu ada sbb baca kat ternet, kalo x sure aku pun dah bangun kuar.. hehe

nur'ain said...

sonoknyer dia balik kedah....^_^

huiii...masa first time sy pi kedah, merbok, udara die sangat freshhh...huuuu rindu betui

Azwani Shaari said...

To Nur'ain:
hehe, kedah mmg besh bangat.. bebila singgah lagi roger2 laa akak k :D