CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Tuesday, August 26, 2008

Literasi bukan anugerah, tetapi hak milik (Part 3)

Ok, mari kita sambung pelajaran hari ini.. Kita sudah mengenalkan huruf vokal (a,e,i,o,u). Sekarang beralih kepada huruf konsonan plak.. Kita cuba dengan huruf m.. Oh yaa, kita x perlu ajar ikut turutan a,b,c,d,e,f,g,h etc yer.. Kita ajar huruf yang banyak digunakan sahaja.. Ini satu kaedah apabila saya mengajar Idham (murid darjah 4 yang tidak mengenal huruf)

Ok, cuba Idham tgk huruf ni..


Pernah tgk x huruf tu kat mana2? Sama tak dgn huruf ni?

Idham pun jawab: sama mcm nmpk kat mcd

Ok, Idham pernah makan mcd kan? Sedap x?

Idham: Sedaappppp..
Aku: Kalo sedap, kita salunya akan cakap mmmmmmm, sedapnya.. Jadi, kalo Idham nmpk huruf m ni, bunyi dia mmmmm..

Tunjukkan sukukata 'ma' kepada Idham.. Macamana bunyi sedap, nganga.. mmmaaaa..

Kalau sukukata 'mi' -> sedap, sengih.. mmmiiiii

Lama-lama nanti, bila murid/anak tu dah terbiasa, kita x perlu lagi bagi hint 'sedap/sengih', 'sedap/muncung' etc.. O0o0o0..ketawa ek dgn kaedah ni?

Ok, kaedah ini kelihatan lawak kepada yang tidak biasa mencuba.. Tp kita kena ingat, setiap anak dilahirkan dengan kebolehan yang berbeza.. Sebagaimana Raihan nyanyi, iman tak dapat diwarisi, kepandaian juga tak dapat diwarisi ye.. Ada slow learner skolah saya ni, ayahnya peguam gitu..

Ok laa, sy nak sambung keje lain plak. Tata

8 comments:

saad said...

terima kasih cikgu Wani.. Baru tau camtu cara dia..

areknee said...

bagus2,, cara pembelajaran yg kreatif & inovatif..

arap apa yg cikgu wani ajar dpt dipraktikkan oleh sume.. =)

nur'ain said...

ehehehe. rajin kak wani layan budak2.. camtu la cikgu ^_^

Azwani Shaari said...

to saad:
itu satu kaedah alternatif jek.. kalo budak tu cepat ingat, cepat faham, ajar a-z sampai biasa pun xpe :)

to areknee:
hehe, esok ada anak, awk prktikkan ek.. anak sedara pun boleh juge :D

to nur'ain:
rajin x rajin laa, tanggungjawab :)

syida said...

ho3..mcd..kenangan lalu..hu2..da phm da cikgu..ley r blanje pas ni..wee..lalalalala..cikgu wani nk blanje sy sowg jew..yey2

Azwani Shaari said...

to syida:
tu laa, rugi laa ko dah x keje mcd, kalo x bleh aku pow mcd free.. dah lamaaaaa x mkn mcd taw..huhuhu.. insyAllah ada rezki kita jupe lagi bebila k ;)

ytmz said...

setelah mencuba, saya sudah boleh menyebut M dengan berkesan, terima kasih cikgu, ini boleh membantu proses pengenalan huruf nanti, tapi cikgu kenapa word verification ni perlu, lepas tu hurufnya tak ikut susunan

Azwani Shaari said...

to ytmz:
bagus..bagus..kamu si pintar sebenar:) kalo xde word verification nnti xleh bezakan pulak kamu dengan spammer..login laa, bari xyah verify2..