CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, October 9, 2008

Selamat Berjuang


Isnin ni PMR bermula! Good luck utk semua calon termasuk adik bongsu aku.. Aku rasa dia sure tertekan coz dicalonkan pelajar cemerlang PMR 2008 target 9A (Click pic for enlargement).. Pape pun, aku harap dia dapat buat yg terbaik, ameennnn..

Tringat masa aku PMR dulu.. Dok kelas paling pandai skali laa konon.. Kelas tu mmg result 7A ke atas laa.. Nak dijadikan cerita, aku telah memecahkan rekod dengan result yang paling hina dina.. Huhuhu, nak nangis rasanya masa amik result PMR.. (Mmg dah nangis dah pun..huhu) Punya laa nervous takut dah tak layak nak sambung Form 4.. Alhamdulillah boleh sambung.. 

Naik form 4, aku langsung x crite result aku kat sesapa.. Not even my close frens.. Malu punya pasal, kan.. Lupa lak nak cakap, aku dulu perangai cam hantu sket kat skolah. Suka ponteng prep, suka bawak benda haram (haram di sisi undang2 skolah jek tau), suka fly ke pekan, suka melawan prefect.. Huhu, mcm2 kejahatan laa..

Pernah skali tu, malas pergi prep punya pasal, aku berpura2 tertidor.. Hahah, saje tunggu prefect round setiap dorm n kejutkan aku.. Prefect pun dah boleh agak taktik kotor aku ni.. Nanti derang dah kejut, baru laa aku buat ala2 terpinga2 bangun.. Konon2 x sedar.. Haha.. Sekali tu, bukan prefect yg round, tp warden.. Cikgu Sazni namanya, aku ingat lagi..

Berdebar2 laa weh, xkan la nak pura2 tertidor lagik, dia sure xnak terima alasan tu.. Nak tak nak, aku pi menyorok belakang locker, dengan harapan dia x check.. Dia masuk dorm aku, pusing2 setiap katil.. I was lucky that time, dia x check blakang locker yg aku menyorok tu.. Huhu kalo x, nayaa jekk.. Sronok plak tringat zaman2 skolah ni kan..

Ok2 back to the story, masuk Form 4 dengan result hina tu, aku pulun study.. Aku tidak berbulan madu di Tingkatan 4.. Perangai pun dah ubah jd baik sket.. Result pertengahan tahun, aku dapat no 1 dlm kelas.. Bukan dalam kelas jek, dlm tingkatan tu.. Result siap tampal kat dinding skolah, mmg semangat membuak2 laa nak belajar.. Masa ni aku byk join aktiviti kat skolah.. Masuk pertandingan mcm2.. Kuiz Perdana peringkat Kebangsaan, Kuiz Sejarah peringkat Negeri, Bahas Melayu ala Parlimen, Pesta Pantun segala bagai.. Dengan tak disangka2 plak, aku jd Pengawas Sekolah.. Siap jd s/u lak tu.. 2 thn terakhir sebelum meninggalkan sekolah menjadi tahun penting mengumpul sijil2 utk merit masuk ke Uni..

Naik Form 5, aku pulun laa study.. Tak nak pisang berbuah 2 kali.. PMR result hina, boleh ditebus dengan SPM.. Kalo SPM result hina, x pasal2 x dpt masuk Uni.. Huhu.. Alhamdulillah, result aku baik.. Syukur sangat2.. Kisah result aku yg hina dlm PMR tetapi bagus dlm SPM telah dicanang2 oleh guru2 sebagai kisah teladan tahun ini.. Hahaha, malu seyyy.. Moral of the story, gagal sekali tidak bermakna gagal untuk selama2nya ;)

Adik dengan anak2 sedaranya yg gedik2..

Ok laa, to My Dearest Brother, Muhammad Nur Amsyar aka Adik, moga berjaya dengan cemerlang dlm PMR tahun ni.. Ameennnnn.. 

Nota kaki: Aku pun dah nak final exam 3/11 ni.. Doakan aku cemerlang ye.. Tannak lulus cukup makan jek.. Cukup laa sekali aku mmbuat kesilapan dan kebodohan membuat keputusan dengan menolak untuk dicalonkan sebagai pelajar cemerlang praktikum yg lepas.. (Belum pape dah mengaku kalah, sungguh rugi)

14 comments:

HaZaR eL-DieN said...

Tannak lulus cukup makan jek.. Cukup laa sekali aku mmbuat kesilapan dan kebodohan membuat keputusan dengan menolak untuk dicalonkan sebagai pelajar cemerlang praktikum yg lepas.. (Belum pape dah mengaku kalah, sungguh rugi)

----> tau tak pe...

Sufi Idany said...

:)... tak pe... org sumer tahu wani cemerlang.... mmg u cemerlang pun tp... bila dh amik keputusan tu tak guna tuk di kesali... mungkin bleh dijadikan sempadan di hari depan...

anyway... gud luck...

Hafizi@Acik said...

Assalamualaikum kak cik~
Selamat hari raya jugek~
Mohon doanya selalu~
Dipermudahkan segala urusan~
Dunia & Akhirat~
Thanx anyway~

syida said...

huhu..doakn aku gak final xm sem ni bln 11..pointer nk nyawe2 ikn da ni..klu ley nk kekal r 3.5 ke ats..

gud luck darling:)

Azwani Shaari said...

to hazar:
huhuhu, xpe laa dunia jek semua tu :(

to idany:
gudluck utk kak ida juge :)

to acik:
ameennnn :D

to syida:
sama laa kita, jom study2.. x mula study lagi ni..huhuuhh

kemat said...

kisah hampir sama, cuma saya kantoi masa SPM..hajatnya nak amik course engineering ramai2 kat UTM, tapi saya sorang sangkut. Rezeki, result masa matrix agak bagus leh masuk course engineering kat UKM.

Kamu bila dah jadi cikgu nanti punya peluang nak tebus kisah lalu. Bila anak murid berjaya, cikgunya turut berjaya dan berbangga kan...

Azwani Shaari said...

To kemat:
wahh kisah teladan juge.. betul tu, kalau tak jatuh, kita takkan belajar utk bangun..
doakan saya dapat jd guru yang dedikasi :)

Sufi Idany said...

Gud Luck tuk Muhammad NUr Amsyar....

Rashid said...

salam wani,
Moga terus beroleh kejayaan sebagai seorang cikgu..

oh ya, jangan lupa cari kepuasan bekerja sebagai seorang cikgu ya.. kerana di situlah dunia wani akan terus bersinar.

blokdrive said...

Sungguh berbeza dengan nasib aku.. UPSR sampai ke universiti semuanya graf menurun..Nasib baik keje dah ok sekarang ni.. huhu..

ida said...

erkkhh.. stressnye sekolah adikmu, kecik hati tau kalo tak tercalon.. hehe.. btw, Jgn nyesal dgn keputusan yg dah diambik, sure ada sebab yg baik kan? X dpt anugerah x bermakna kita tak bagus. Allah knows best sista!

p.s: guwa bodo jgk time PMR tp time SPM pun idak la lawa mana pun result. Hehe.. Mmg dasar tak insaf2.

Azwani Shaari said...

to sufi idany:
gud luck, gud luck! huhuhu

to rashid:
thankss cikgu.. moga saya ketemu apa yg dicari dlm career ni.. ameeennn :)

to blokdrive:
alaaa, result belajar x berkait sngt pun ngn keje skang.. encik saad laa sronok keje skang, dpt voucher shopping siap.. jeles2..

ida:
tu la pasal, yg x tercalon kecik ati, yg tercalon tp x dpt 9A sure pressure..huhuhuh

alaaa kamu ni kakak, merendah diri yg tinggi pulak.. bodo2 result STF tu sebijak2 skolah sy kot :P

iriy said...

Sallams.. Hoho, tahniah le kat dia sbb dicalonkan sbgi bakal 9A kat sekolah
Hoho, alhamdulillah la tahun lepas nak pmr nama ada dalam list >.< siap diri kat depan perhimpunan lagi. malu tak malu! hoho, kalo tak dapat 8A tak tau nak cakap lar. ramai gak, dalam 15 orang gitu, tapi yg dapat straight A's 4 orang saje, hampeh

Hoho, saya pun dah mula dok hostel.. hikhik, nak cuba la buat keje2 durjana tu >.<
heheh, tak to la.. skrg da macam malas da.. hit me back!

Azwani Shaari said...

tu la kan.. bahaya calon2 ni, kalo x dpt kang sure stress jek.. pulak tu kalau yg x dicalonkan pulak yg dpt..pape pun hrp2 my bro tu dpt buat yg terbaik.. ameennnn