CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, May 20, 2013

Pregnancy Journey I: Kad Merah vs Kad Biru


Kad merah & kad biru ni adalah antenatal kad yang perlu dibuat ketika hamil.. 

Time Hadif dulu exicted dan blur, 6weeks dah buat kad dan bermula la episod bertunggu tangga kat KKIA setiap bulan... Serious menunggu sangat lama sampai menerbitkan amarah dari syaitan.. 

Jadinya utk 2nd pregnancy ni sudah lebih calm down xde terburu2 excited nak buat kad.. Hahaha.. Lps check UPT +ve pregnant, pergi ke klinik Hasniah Elani (nama klinik mencerminkan jantina doktor) utk scan.. Bila scan 1st time tu x berapa nampak clear lagi, so dia suruh dtg sebulan kemudian.. 2nd visit tu nampak la clear sikit.. Then atur appointment utk antenatal check up pulak.. Masa ni dok pikir, xpe la awal2 ni kena dtg klinik sebulan skali je pun, dtg je la ke klinik swasta, xmo g KKIA lagi..

So, 1st check up masa lil caliph ini berusia 15weeks.. Prosedur mcm biasa jugak, blood test, urine test, amik maklumat itu ini, taraaaa dlm 20min dah siap.. Kena charged RM75 kalau x silap..

Mari kita buat perbandingan:

1. Wang Ringgit
Kad merah (KKIA) memerlukan kita melabur RM0, manakala kad biru (swasta) initial dah kena RM75 belum masuk kalau scan.. Kad merah menang..

2. Masa
Kad merah kena dtg waktu bekerja.. Mungkin kurang mengganggu jadual tugas guru yang hanya separuh hari tp akan mengganggu jadual rehat dan bersantai di rumah.. Kad biru boleh dilawati pada hujung minggu & pada waktu malam.. Kad merah paling cikai ada la sejam hingga sejam setengah kena tunggu turn.. Kad biru dalam stgh jam dah settled semua.. 
Kad biru menang..

Rasa2nya itu je kot kriteria yang aku pertimbangkan samada memilih kad merah atau kad biru.. At any time, kalau nak ke KKIA rasanya xde mslh, just bawak je kad biru tu, sbb semua2 benda yang sama jugak derang check..

Disebabkan kad merah & kad biru mendapatkan pungutan mata yg sama, maka pilih la berdasarkan keperluan sendiri.. 

Nota Kaki: Entri ditujukan buat civil servant yang lain yang tidak mempunyai keistimewaan utk ke klinik/hospital swasta secara percuma.. Kalau yang mmg company dah tanggung tu xde masalah la ye dak?

5 comments:

Nurul said...

akak dulu buat dekat klinik panel jer. Alhamdulillah UKM byk panelnye. So, tak perlu beratur lama2 nak tunggu turn..

onniesham said...

ehh peknen ker??? baru tau ni.. congratsss

linazamaba said...

wani dok kl mmg elok sgt le wat swasta je..Lina gi Klinik Desa kat skolah ni je..dtg2 xde org pun.hehhee sbb peknen sepanjang musim skolah so wat je la kat KD ni... =)

Azwani Shaari said...

kak nurul: aittt, akak ada klinik panel? akak kan gomen jugak..

onniesham: macih jiranku yg x pernah dijumpai..heheheh

lina: haaaa, kalo mmg dekat & xde orang, mmg rejeki la tu... wani ni dah le jauh klinik dr skolah, parking susah, org ramai giler... huhuh

Nurul said...

akak takder..tapi suami akak ada ler sebab dier staff UKM :D