CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Sunday, March 27, 2011

Homemade baby food..

Selain telah menikmati Puree Avocado dan Bubur Nasi Carrot + Broccoli, Hadif juga dah diperkenalkan dengan:

Bubur nasi + labu

Mashed potato (kentang rebus + breast milk)

Bubur nasi kentang + bayam

Bubur nasi ikan bilis + sawi

Nampaknya dah 4x bg bubur & 2x bagi puree ni, Hadif lebih cenderung makan bubur maaa.. Mmg perut melayu sungguh.. Both puree avocado & potato ni makan x byk pun.. Still makan, tp xde la berselera mcm makan bubur.. Menu Hadif still berlegar disekitar sayur2 dan buah2.. Blum makan daging ayam or ikan.. Perisa tambahan pun blum bagi.. Pasni cadangnya nak masukkan stok ikan bilis or stok ayam plak dlm bubur Hadif.. Homemade la off course, takkan nak bg stok ayam Maggi plak kan.. Hihihi

Disebabkan hidup aku agak huru hara pd waktu pagi, food cube ni digunakan utk mengisi bahan mentah utk dimasak setiap pagi.. So pagi2 tu kalo kelam kabut sangat, sambil dukung Hadif pun bleh masak, sbb semua bahan2 dah dipotong siap.. Tinggal campak masuk periuk je..

Ada resepi lain yg Hadif boleh cuba? Sila2 la tinggalkan pesanan dikomen :D

6 comments:

Miss Sunshine said...

Akak ni mmg ibu yang berjaya lah... Suke tengok cara akak uruskan Hadif..

Nurraz said...

hadif sama cam hafiy..tekak melayu..hihi..
sometime akak bg hafiy mkn pisang bakar lenyek, dlm bubur tu plak kdg2 campur kismis.. natural sugar gitu.. maybe wani blh try...

Azwani Shaari said...

Huhuhu, panjang lg perjalanan nak membesarkan Hadif sblm boleh dikatakan ibu yg berjaya... semua ibu nak kan yg terbaik utk anak mereka, kan.. prepare the meal & breastfeed them tu keperluan paling asas yg sepatutnya ibu2 beri ;)

Azwani Shaari said...

nurraz: beli dah pisang tp lum masak sepenuhnya, tekak anak melayu ni xtau le nak terima x pisang bakar/rebus nnti..hihihi..ok akan dicuba bubur kismis lak.. tq2 :)

Nurraz said...

bubur kismis tu pun akak campur skali ngan sayur2 lain, bukan kismis semata2... hafiy suka bubur lenyek then tapis ngan penapis tea, kalo blend dia x brp nk mkn sbb cair sket kot...
lg satu, my sister said, kalu bilis nk lg sedap, bilis tu grg dulu tanpa minyak then blend dan tapis nk buang tulang2 halus... blh buat bynk2 then simpan, time nk mkn leh tabur2 je dlm bubur...

Azwani Shaari said...

lorrrr, patut la saya buat ikan bilis goreng tu dia jd melekat2, sbb goreng ngn minyak.. ok will try later tanpa minyak... tq akak :)