CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Sunday, September 14, 2008

Literasi bukan anugerah, tetapi hak milik (Part 4)

Ok kawan-kawan.. Mari belajar huruf konsonan s pulak.. Kita nak kaitkan huruf s dengan bentuk dan bunyi ular.. Untuk menarik minat anak-anak, jangan tunjukkan huruf terus, tunjukkan gambar ular dahulu..

Beri rangsangan kepada anak-anak untuk mereka berfikir tentang haiwan reptilia yang berbahaya ini.. Tanyakan soalan-soalan atau beri info yang boleh membuatkan mereka berfikir.. Contoh soalan? Lu pikir laa sendiri..


Kaitkan bentuk ular dengan bentuk huruf.. Tp makesure laa tunjukkan gambar ular yg berbentuk s.. Kalo x, x dapek den nolong..

Kenalkan pula bunyi ular.. Kalau ada video cam National Geography ke ok gak.. Cari laa pape video yang ada tunjukkan bunyi ular.. Ular akan berbunyi 'ssssssssss'..

Makanya, apabila anak-anak berjumpa huruf s yang berbentuk mcm ular ni, bunyinya juga seperti ular.. 'sssssss'

- Ok, mcamana nak eja sukukata 'sa'?
Hint: ular/nganga

- Mcamana nak eja 'masa'?
Hint: sedap/nganga/ular/nganga

Sape ada idea camne nak kaitkan huruf lain dengan sesuatu objek? Kalo ada, meh laa share.. Kita kongsi2 ilmu k :)

13 comments:

PakciQue said...

Hahaha..aku requst huruf N ngan R..ko bg huruf S..

Hmm..kalo huruf Z camne..?bunyik lebah.. ZZZZZZZZZZZ

Tapi dah macam bunyi berdengkur plak..hahaha

Huruf D..kaitkan dengan kepala peluru[atau bentuk peluru]...bunyi tembakan camne wani...?bukan mcm bunyi tembakan gerak khas yusuf haslam tau...tiung..piang..tapi bunyi machine gun..DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD [sampai peluru habis]
Jadi camne orang yng menembak tu kalau mulut dia nganga...?DDDDDDDDDAAAA

Azwani Shaari said...

To pakcique:
Wahhhhh! menarik dan kreatif! z dikaitkan dgn org tido lg sesuai, kan.. Nanti aku try cari gambo org tdo berbunyi ZZzzZZzz...

Alamak pakcik, aku tersilap laa.. S tu sepatutnya s kecil.. Kita tak akan ajar huruf besar sebelum huruf kecil.. Huhuhu, sorry2.. Aku betulkan kat entry sat lagik..So any idea utk huruf kecil lain? Ko kan kreatif :)

Azwani Shaari said...

Haaa pakcik, lagi satu.. aku pun xtau camne nak kaitkan n dan r.. ko cari laa idea.. nnti aku buat n credit nama ko..hehehe

PakciQue said...

Tiba2 aku terperasan...binatang yg ko letak tu bukan ular..tu mcm ikan belacak je..tol x..?

huruf n xsama konsep dia macam huruf s..sebab huruf s ade angin..huruf n konsep mcm huruf m..tp ape yg leh dikaitkan dengan huruf n..

Azwani Shaari said...

owhh pakcik.. sudah 3orng tegur ular itu berkaki.. ia adalah sejenis ular yg ditemui di utara afrika..

tu laa, susah nak kaitkan huruf lain ngan objek.. silaa laa pikir ek pakcik:D

sakinah said...

oh nasib baek sy bukan org keempt yg berty pasal ular berkaki itu hehe

tapi.... woh nyesal masuk tgk.. jap g nak makan ternmpk mende alah ni lak... huwaaa

[patut masuk pas bukak pose!]

Azwani Shaari said...

to sakinah:
ehehehe, tu laa kan, masuk2 jek nampak encik ular..kena updet cecepat ni, bg ular turun..huhu

Rashid said...

tahniah, cikgu yang kreatif..

Sufi Idany said...

huhuhu...see sumer org pasan ular tu ada kaki tp tak pe..... tu ular kat utara africa kan cikgu? eheheh... anyway.... gud luck... bleh laa aku cedok ilmu ni sket... guna tuk posting nnt... b4 tu makesure laa kena abih kan a - z.
tahniah sis...!!

Ckgu Rashid : Cikgu Wani ni mmg kreatif....

nur'ain said...

salam!

mesti comey budak2 tu baru blaja mengeja.

kak, sy tk phm nk guna teknik yg akhir tu.. huhu. tp guna gambar tu sy pnh try kat adik sy. haih...patutla pahala besar untuk org yg mendidik ni kan.. mencelikkan insan lain.

tahniah kak..^_^

Azwani Shaari said...

to cikgu rashid:
thanks.. sy budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan :)

to sufi idany:
alallala.. cikgu ida pun apa kurangnya..kreatif inovatif gitu ;)

to nur'ain:
teknik last tu ada kaitan ngn Literasi bukan anugerah, tetapi hak milik (Part 1,2,3)..
Nganga = a
Muncung = u
Sedap = m
Ular = s

camtu laa lebey kurangnya..

PakciQue said...

Ketua Kelas (KK): Kelas sedia bangun! Selamat Pagi Cikgu (Gaya Upin & Ipin).

Murid-Murid (MM): Selamat Pagi Cikgu.

PakciQue (P): Selamat pagi. Tapi, saya bukan cikgu. Saya PakciQue. Jadi panggil PakciQue je.

MM: Selamat Pagi PakciQue.

P: Duduk.

MM: Terima kasih PakciQue.

P: Ok, hari ni kita akan belajar bunyi baru. Nak tak?

MM: Nak!!!

P: (mengeluarkan satu lukisan berbentuk logo) Tahu tak ni apa?

MM: Cicakman!! (logo cicakman yang berbentuk C)

P: Pandai. Cicakman terjadi dari apa?

MM: Cicak!!

P: Macam mana bunyi cicak?

MM: (buat le bunyi cicak) cccc

P: Sama tak logo Cicakman ni dengan yang ni? (keluarkan huruf c)

MM: Sama!!

P: Jadi, kalau jumpa huruf ni. Macam mana bunyi nya?

MM: ccccccc

P: Kalau Cicakman menganga. Macam mana bunyinya?

MM: CCCCCCAAaaa

Kriiinggggg..

P: Ok, murid-murid. Kita jumpa lagi esok. Jangan lupa tayangan Cicakman bulan Disember nanti.

MM: Disember bulan apa PakciQue?

P: Disember bulan 12. Sekarang bulan 9. Lepas tu bulan 10. Kemudian bulan 11. Lepas bulan 11 bulan 12.

MM: Faham!!

KK: Kelas sedia bangun! Terima kasih PakciQue.

MM: Terima kasih PakciQue.

P: Sama-sama.

Azwani Shaari said...

great ideaaaaa! thanks pakcik, meh aku cuba buat skang :D